Skocz do zawartości

Usterka hamulców, świecą kontrolki, zaniki wspomagania - Megane II Grandtour 1.9 dCi 2007 FL 130KM

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Megane Grandtour II/II 1.9dci 130km 2007 FL

Rano po uruchomieniu silnika i przejechaniu kilku metrów pojawił się komunikat USTERKA HAMULCÓW i zaświeciły się kontrolki: ABS, ESP, Serwis (klucz), STOP i hamulec ręczny (wykrzyknik w kółku).
Przejechałem się ostrożnie po okolicy. Auto hamuje i w czasie jazdy błąd znikał i wracał po chwili. Dodatkowo zdarzały się krótkie momenty (1-2 sekundy) kiedy odcinało wspomaganie kierownicy, radio.

Akumulator ma 2lata i doładowany jest zapobiegawczo 2x w roku. Klemy trzymają, Napięcie dobre, napięcie ładowania 14,6 V.
Płyn hamulcowy był lekko poniżej minimum i go uzupełniłem.

Bez wyraźnej przyczyny problem zniknął na kilka tygodni, ale powrócił i obecnie cały czas jest komunikat USTERKA HAMULCÓW i kontrolki świecą.

Błędy pojawiają się i znikają w czasie jazdy, kontrolki się zapalają i gasną, odcina wspomaganie, zasilanie radia i zegarów.

Macie jakieś podpowiedzi? Co mogę sprawdzić samodzielnie?

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 :!: - Prezes

• Prezes zmienił(a) tytuł na Usterka hamulców, świecą kontrolki, zaniki wspomagania - Megane II Grandtour 1.9 dCi 2007 FL 130KM

Trzeba obejrzeć wiązki pod maską, moduł z przekaźnikami obok akumulatora czy nie jest zalany wodą, zawilgocony. 

Opis usterki ewidentnie dotyczy instalacji elektrycznej, zasilania modułu ABS, wspomagania kierownicy. Być może dotyczy wiązki alternatora.