Kliwer Opublikowano wczoraj o 13:12 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:12 Witam. Przekładam silnik F4RT 2.0 180KM z Megane 3 do Scenica 3. Silnik wstawiony, komputer virgin zapięty. Zaczyna kręcić, nie odpala. W czym może być problem? Błędy w komputerze wtrysku odczytane za pomocą PyClip to: DTC05641C (DF051) Funkcja regulacji/ograniczenia szybkości 1.DEF OBECNY DTC013011 (DF092) Obw. sondy tlenu przed katalizatorem CC.0 ZAPAMIĘTANY DTC013013 (DF092) Obw. sondy tlenu przed katalizatorem CO ZAPAMIĘTANY DTC034029 (DF319) Obwód czujnika poł. wałka rozrz zaworów dol 6.DEF ZAPAMIĘTANY DTC013009 (DF092) Obw. sondy tlenu przed katalizatorem 1.DEF ZAPAMIĘTANY DTC060604 (DF038) Moduł elektroniczny 1.DEF OBECNY DTC021798 (DF721) Przegrzanie silnika 1.DEF ZAPAMIĘTANY DTC023A11 (DF1253) Obwód ster. pompą płynu chł. turbosprężarki CC.0 OBECNY DTC034064 (DF319) Obwód czujnika poł wałka rozrz zaworów dol 10.DEF ZAPAMIĘTANY DTC1525F3 (DF1012) Zgodność inf. multipl. dla reg./ogr. prędk. DEF OBECNY Błędów nie idzie wykasować - ciągle Conditions not correct. Z innych modułów bez problemu. Czy to ze względu iż w ecu jest vin dawcy? Czy ecu jest jednak winne i immo nie pozwala na start? DF319 10.DEF pojawił się podczas czyszczenia wtyczki czujnika widząc 6.DEF - wcześniej był obecny. Skontrolowałem i poprawiłem ustawienie rozrządu i teraz DEF.6 zmienił się na zapamiętany. Podpowie ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu 5 godzin temu, Kliwer napisał(a): DF092 - Obw. sondy tlenu przed katalizatorem Problemy istnieją na połączeniach pomiarowych ecu z sondą lambda I ( przewód, kostka , piny); - problemy te prowadzą do nieprawidłowego kąta wyprzedzenia zapłonu a tym samym do problemu z odpalaniem na zimno, 5 godzin temu, Kliwer napisał(a): DF319 - Obwód czujnika poł. wałka rozrz zaworów dol Problem w obwodzie czujnika położenia wałka rozrządu; Nieprawidłowości w odczycie synchronizacji lub braku sygnału z czujnika prowadzi do; - dłuższego kręcenie rozrusznikiem podczas próby uruchomienia silnika, - oraz brakiem możliwości odpalenia auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kliwer Opublikowano 10 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Oba wskazane błędy są obecnie jako zapamiętane. Auto obecnie kręci bardzo krótko, może 2 sekundy. Obroty na liczniku nie pokazują więcej jak 200. Co w kwestii braku możliwości wykasowania błędów w ecu? Nie pozwoli na wykasowanie zapamiętanych błędów dopóki istnieją jakiekolwiek obecne czy też sam sterownik ma jakiś problem? Silnik pracował bez problemu przed wyjęciem. Niestety nie wiem czy i jakie błędy występowały w sterowniku przed wyjęciem i klonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu 3 godziny temu, Kliwer napisał(a): Oba wskazane błędy są obecnie jako zapamiętane. Błąd zapamiętany oznacza, że powinno dać się go usunąć; -a jeżeli program tego nie potrafi to albo jest w dalszym ciągu usterka, albo użyty program jest za słaby 3 godziny temu, Kliwer napisał(a): Obroty na liczniku nie pokazują więcej jak 200. Czy akumulator jest w dobrym stanie??? 3 godziny temu, Kliwer napisał(a): Niestety nie wiem czy i jakie błędy występowały w sterowniku przed wyjęciem i klonem. Czyli sterownik z silnika 2,0 F4RT był uszkodzony??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kliwer Opublikowano 6 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu Usunąć błędy próbowałem zarówno PyClipem oraz CLIPem. Oba zwracały iż warunki nie spełnione ale żadnej informacji jakie to warunki.. Naładowany, dotychczas nie było problemu z odpalaniem na nim. Zegary nie przygasają jak to bywa gdy jest za słaby. Nie, oryginalny sterownik jest sprawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 49 minut temu, Kliwer napisał(a): Usunąć błędy próbowałem zarówno PyClipem oraz CLIPem Należy sprawdzić dokładnie dwa wymienione obwody z czujnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kliwer Opublikowano 4 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Jak? Sonda z tego co widziałem w podglądzie parametrów PyClip zwraca wartości podobne jak druga sonda. Zakładam więc, że działa. W jaki sposób sprawdzić Obwód czujnika poł. wałka rozrz zaworów dol? Gdzie znajdę podgląd jego wartości? Czujnik przeczyszczony, wiązka wygląda też poprawnie skoro po odpięciu wchodzi na 10.DEF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Czy cały pakiet startowy silnika został przełożony??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kliwer Opublikowano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu NIE. Został sklonowany ECU i zrobiony z niego virgin by przyuczył się do kodu immo auta. Czy w przypadku niezgodności immo auto będzie próbować kręcić? Czy w komputerze pojawi się jakiś z tym błąd? Pakiet startowy silnika w tym wypadku to ECU, UCH, blokada kierownicy? Coś jeszcze? Co z przebiegiem przy przekładce tych elementów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 57 minut temu Udostępnij Opublikowano 57 minut temu Wg;mnie cały pakiet startowy silnika 2,0/ F4RT należy przełożyć wraz z silnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kliwer Opublikowano 44 minuty temu Autor Udostępnij Opublikowano 44 minuty temu Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na moje pytania? Dlaczego nie da się wykasować błędów z ecu? Czy w przypadku niezgodności immo auto będzie próbować kręcić? Czy w komputerze pojawi się jakiś błąd o niezgodności immo? Z czego dokładnie składa się pakiet startowy silnika? Co dzieje się z przebiegiem auta przy przekładce całego pakietu startowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi