Skocz do zawartości

Megane III - nie grzeją oba fotele, przekaźnik 1615 nie załącza się

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

walczę z niedziałającym podgrzewaniem foteli w Megane III. Nie grzeje ani fotel kierowcy, ani pasażera.

Objaw jest trochę dziwny, bo po każdym uruchomieniu samochodu na wyświetlaczu pojawia się informacja, jakby ogrzewanie foteli było włączone. Natomiast przełączniki przy fotelach nie dają żadnej reakcji - nieważne czy ustawię OFF czy włączę grzanie, fotele pozostają zimne i nic się nie zmienia.

Do tej pory sprawdziłem już dość sporo:

• bezpiecznik ogrzewania foteli jest sprawny,
  • przy wyjętym bezpieczniku na jednej stronie gniazda jest ok. 14,7 V, na drugiej 0 V,
  • pod fotelem pasażera na przewodzie zasilającym dochodzącym do układu jest ok. 14,5 V przy pracującym silniku
  • sprawdziłem przekaźnik 1615 pod fotelem pasażera; stary miał ok. 67 Ω na cewce, ale dla pewności wymieniłem go na nowy – bez żadnej poprawy,
  • pod fotelem pasażera na gnieździe przekaźnika przy pracującym silniku miałem: 30 = 14,7 V a na 86 = 14,7 V, natomiast przy włożonym przekaźniku również na 85 pojawia się 14,7 V. Czyli między 85 i 86 nie ma różnicy napięć i przekaźnik się nie załącza. Na 87 nie pojawia się zasilanie.

Podłączyłem też samochód przez DDT4All. W UCH sprawdziłem konfigurację i wygląda na to, że ogrzewanie foteli jest prawidłowo zakodowane. Mam:

POWER_LEVEL_4_RELAY_CF = with
O_APC_RL_DTC_CF = with

Dodatkowo w liczniku/TDB:

Heat Seat Present General Configuration = With Heat-Seat

Przy pracującym silniku UCH prawidłowo widzi jego stan i załącza pozostałe poziomy zasilania:

R_L3_BY_ENGINE = true
R_POWER_LEVEL_3_ON = true
ALIM_NIVEAU_3_CS = ON_PERMANENTLY
ENGINE_STATUS = INDEPENDANT_RUNNING_ENGINE

Czy przy takich pomiarach zasadne jest jeszcze dostanie się do dużego złącza pod wykładziną pod fotelem kierowcy? Na przewodzie zasilającym pod fotelem pasażera mam ok. 14,5 V, więc wygląda na to, że główne zasilanie do tego miejsca dochodzi. Bardziej podejrzewam teraz brak sterowania/masy na pinie 85 przekaźnika 1615. Czy przewód sterujący tym przekaźnikiem również przechodzi przez to duże złącze?

20261005_094924.jpg

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 :!: - aniewa

Zasilanie jednym przewodem z bezpiecznika dochodzi do 86 (cewka) i do 30 (styk roboczy). Gdy UCH nie poda masy na 85 to tam też będzie napięcie zasilania. UCH podaje masę przez pin 1 tego samego złącza pod fotelem. Gdy przekaźnik zadziała, zasilanie otrzyma pin 87 przekaźnika i zasili przełączniki grzania foteli oraz dwa piny w złączu licznika. Gdy licznik widzi napięcie na tych pinach to wyłącza komunikat o grzaniu. 

Dla próby możesz podać masę do pinu 1 złącza pod fotelem. Przekaźnik zadziała i wszystko wróci do normy. 

31 minut temu, aniewa napisał(a):

Zasilanie jednym przewodem z bezpiecznika dochodzi do 86 (cewka) i do 30 (styk roboczy). Gdy UCH nie poda masy na 85 to tam też będzie napięcie zasilania. UCH podaje masę przez pin 1 tego samego złącza pod fotelem. Gdy przekaźnik zadziała, zasilanie otrzyma pin 87 przekaźnika i zasili przełączniki grzania foteli oraz dwa piny w złączu licznika. Gdy licznik widzi napięcie na tych pinach to wyłącza komunikat o grzaniu. 

Dla próby możesz podać masę do pinu 1 złącza pod fotelem. Przekaźnik zadziała i wszystko wróci do normy. 

Dzięki za odpowiedź. Czy dobrze rozumiem, że pin 1 jest w tym dużym złączu pod wykładziną pod fotelem kierowcy i z niego przewód idzie już bezpośrednio do pinu 85 przekaźnika?