P_r_z_e_m_o Opublikowano 9 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2010 Nie jest jeszcze jeden na chłodnicy. Z tym, że ten ma silniku to tak naprawdę dwa czujniki w jednej obudowie. Jeden podaje sygnał na deskę, drugi na komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Hej!, też mam problem z czujnikiem temperatury (tak mi się wydaje). Jechałem ostatnio autkiem i na desce wskazówka temperatury bardzo szybko zmieniała położenie pomiędzy 2 a 3cią kreską (kilka razy na sekundę). Zauważyłem to dwukrotnie w przeciągu kilku minut. Było wilgotno i jechałem po ulewie. Czy może mi wariować ten czujnik od deski czy jechać do mechanika sprawdzić oba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 SoundWave, ten górny czujnik w termostacie odpowiada za wskazania temperatury na zegarach więc sprawdź przy nim styk, poruszaj też kablami w skrzynce bezpieczników pod maską - prawdopodobnie tam brakuje styku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 meganecoupe02 Dziękuję za odpowiedź, tak też zrobię tylko przestanie padać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dedok Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Witam. Mam typowy problem z moją megi otóż przy zimnym silniku nie włącza się ssanie i silnik gaśnie.Tylko przegazowanie w momencie zapłonu załącza ssanie , silnik pracuje i jest ok.Gorzej bywa zimą kiedy musiałem nogę na gazie trzymać dłużej i wkrecać na obroty tak zimny silnik. Wyczyściłem już silnik krokowy, przepustnicę i nic. I właśnie zacząłem sprawdzanie czujników temp. okazało się że jak zapalam auto przy odłączonym czujniku temp. płynu chłodzącego (taki owalny pierwszy z góry u mnie jest brązowy) to ssanie się załącza ,jak zdejmę ten drugi czujnik (kwadratowy biały) to nie . Czujnik badałem omomierzem i na zimnym ma 6.8k om a na gorącym 280om. I MAM PYTANIE : CZY TEN CZUJNIK JEST DOBRY CZY NIE .Lub co jeszcze można sprawdzić. Kompa też resetowałem.silnik 1.6 8V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Jak masz już opór przy znanej ci temperaturze to sprawdź w tabelce ile powinien mieć dla danej temperatury - od razu będziesz wiedział czy czujnik działa czy nie. tabelkę znajdziesz w "Sam naprawiam". Można go tez sprawdzić przy różnych temperaturach dla pewności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dedok Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Sprawdziłem wskazania czujnika płynu chłodzącego z książką serwisową i w dolnym zakresie temperatur zaobserwowałem niezgodności więc kupiłem nowy. Niestety na włączanie ssania to nie pomogło czyli dalej szukam , może podpowie mi ktoś co jeszcze mógłbym sprawdzić.Tak myślę czy może pompa paliwa za mało podaje paliwa w pierwszej chwili rozruchu i silnik gaśnie a jak szybko dodam gazu obroty podnoszą się i zatrzymują na ok.1200 czyli załącza się ssanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad20 Opublikowano 21 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2014 Jak zdemontować czujnik temperatury silnika bo trzyma się na dziwnej kostce i mam problem z demontażem a nie chcę nic połamać?.Może macie jakieś rady?.I jak go sprawdzić multimetrem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi