detinko Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Witam w celu dostania sie do filtra powietrza, mechanizator odłączył komputer. słyszałem że trzeba po takiej operacji pojeździć "na spokojnie" żeby komputer ustawił sobie wszystkie parametry na nowo. Prawda to czy fałsz? -- detinko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Jak to odłączył? Wypiął wtyczkę ? Nie rozumiem po co? Elektryką się przecież nie "bawił" ? Po za tym najprostsze "odłączenie" komputera to po prostu zdjęcie klem z akumulatora. No i nic nie ginie akurat w przypadku renufek, w innych autach może być inaczej, ale to zawsze pisze w instrukcji do auta. Ktoś Cię wkręca, albo ja o czymś nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfadratowy Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 teoria jest taka, ze jak komp straci napiecie i pamiec to trzeba go "nauczyc". Czyli jakies 2 godziny jazdy od najwolniej i niskich obrotow do najszybciej i najwyzszych obrotow. Ale ja tez jakos u siebie nie zaobserwowalem potrzeby takiego "nauczania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 w nie których pojazdach np. Daewoo nazywa się to "programowanie wolnych obrotów" i jest to związane z resetowaniem komputera po odłączeniu zasilania. Po ponowynm włączeniu komputer "myśli" że ma doczynienia z nowym autem i przez pierwsze kilometry ( już nie pamietam ile ) daje np bogatszą mieszankę, przynajmniej tak jest napisane w mądrych książkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
detinko Opublikowano 25 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 rozumiem iż nie ma się czym przejmować, bo komputer Renuara trzyma w pamięci ustawienia z przed odcięcia zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 Prawda to czy fałsz? Fałsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 25 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2008 detinko, w odpowiedzi na twoje pytanie zgadza sie - po prostu nie przejmuj sie tym. Aczkolwiek pierwsze słysze o takim "cudzie". Nawet komputer mojej instalacji gazowej pamięta ustawienia po odłączeniu akumulatora - problem by istniał przy pamięciach pojemnościowych ale do tego używa sie głównie EEPORM-ów. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
detinko Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 dziękuję serdecznie za uspokojenie mojej głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi