Rabcio Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Witam W zeszłym tygodniu wymieniałem wszystkie wtryskiwacze oraz Turbo do tego olej i Nadal jest problem... Oczywiście autko zbiera się rewelacyjnie wszystko jest kopcenie jeszcze lekkie jest lecz silnik musi wydmuchać pozostałości po oleju. Dwie sprawy nie dają mi spokoju: 1... Pomimo tych zabiegów spalanie nie spadło nadal jest 10l w cyklu mieszanym pomimo ekonomicznej jazdy 2. Auto dziwnie drga i to nie zawsze normalnie podczas stania na światłach autko jest nie wyczuwalne pracuje super lecz są takie momenty, że zaczyna drgać hehe ostatnio odkryłem ciekawą rzecz... Otóż stałem na światłach z górki auto drgało w momencie gdy puściłem hamulec i auto zaczęło się toczyć tak 15km/ h drgania ustały do momentu gdy znów się nie zatrzymałem oczywiście stałem w korku więc test ponowiłem 3 razy Pozdrawiam Rabcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Z tego co pamiętam, po wymianie wtryskiwaczy trzeba coś ustawiać w komputerze silnika. Właściciele dCi pewnie napisza o co dokładnie chodzi. No chyba, że i Ty to uczyniłeś po wymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Kto" robił" wtryski? Sprawdź stan poduszek.Zużyciem paliwa rządząa 3 czynniki+ 1.elektronika 2.opory mechaniczne i aerodynamiczne 3.nózka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Szczerze nic mi o tym nie wiadomo ;) jutro zadzwonię do firmy która mi regenerowała wtryskiwacze i zapytam natomiast interesuje mnie sprawa Przepływomierza Powietrza podobno jeżeli jest on "walnięty" również auto pali więcej. Czy ktoś coś wie na temat ? Pozdrawiam [ Dodano: 2008-10-06, 21:17 ] Wtryski były robione w profesjonalnej firmie aczkolwiek problemy ze spalaniem zaczęły się po ich wymianie ;);) ostatnio byłem u nich podpieli pod komputer i powiedzieli, że jest OK... Ciężka noga w moim przypadku nie istnieje ;) staram się jeździć ekonomicznie. a spalanie rzędu 10l/ 100km to lekka przesada. Interesuje mnie przepływomierz powietrza jeżeli ktoś coś wie to proszę o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Jezeli wtryski PEWNE i przypisane do sterownika,nózka prawidłowo,pomiar własciwy to rzeczywiście może byc przepływomierz lub którys z czujników temperaturowych.Taki wadliwy może sterować komputerem i ustawić go w trybie " ssania" a wtedy .....wiadomo=10l/100km. Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Interesuje mnie przepływomierz powietrza jeżeli ktoś coś wie to proszę o rade. po prostu go wypnij i jeżeli się nic nie zmieni to znaczy , że jest do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Najlepszym rozwiązaniem byłoby sprawdzenie na komputerze tylko, że w ASo kasują 150 zł na wstępie dlatego jeżeli ktoś wie coś na temat to proszę o rade ;) z tego co się orientuję to właśnie PP odpowiada za spalanie jeżeli jest uszkodzony tylko jak to sprawdzić bez komputera ew. jeżeli nie przepływomierz to co może odpowiadać za wysokie spalanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Rabcio, napisałem Ci wyżej,wypnij przepływke i stwierdzisz sam,czy coś się zmieni czy nie.Błędu Ci nie wywali,spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Hehe łatwo mówić tylko pytanie gdzie się taki kabelek znajduje ;) ma ktoś jakieś fotki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Rabcio, PP to taka kostka,która sie znajduje na wężu,który wychodzi od tej skrzynki gdzie masz filtr powietrza,już chyba prościej nie umiem wytłumaczyć ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Zrobiłem sobie test spalania... na rozgrzanym silniku skasowałem licznik i wyjechałem do pracy, po przyjechaniu sprawdziłem licznik i tak średnie spalanie 8,5l na trasie !!gdzie jadę średnio 80km/h i spalanie powinno być w granicach 6l ... dodatkowo według wskazań licznika : TRIP + 19.9 Km FUEL USED 1.8 L więc łatwy rachunek w zaokrągleniu 1l/ 10 Km hehe MORAŁ: hehe spalanie podobne do 2.0l w benzynie... I szczerze wolałbym przy takim spalaniu to drugie. [ Dodano: 2008-10-06, 22:32 ] Zlokalizowałem Pp tylko mam pytanie bo do tego "zbioniczka" dochodzą dwa wężyki i wtyczka więc co mam odłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Wtyczkę.Czytaj posty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Witam Wtryskiwacze Ok Turbo Ok Przepływomierz Ok Egr Ok... Auto nadal jakoś tak mulasto się zbiera + spalanie 10l/100KM Btw ostatnio byłem na sprawdzeniu wtryskiwaczy i co się okazało nie wiadomo czemu komputer pokazuje błąd wtryskiwacza nr4 generalnie dawki w pozostałych wynoszą -2 natomiast w 4 dawka wynosi + 5. Wtryskiwacz został wyciągnięty i sprawdzony na maszynie która wykazała dawkę -2. Nie wiem dlaczego komputer w mojej megi wykazuję błąd podczas pomiaru. Czy może ty być wina elektryki ? i czy ma to związek z tym spalaniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Rabcio,może to Cię pocieszy ale mam podobnie.Jestem przed regeneracją. 1.gdzie regenerowałes? 2.jaki koszt? 3.na czym polegała regeneracja? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Może włóż wtryskiwacz nr 4 w inne miejsce (o ile da się go przełozyć ? ) i ponów badanie dawek paliwa. Będziesz wiedział, czy to elektryka, czy wtryskiwacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi