Misza Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Dlaczego koło dwumasowe jest tak drogie. Już wiem że nie pasuje od Laguny. Koszty kompletnego sprzęgła z siłownikiem i dwumasą zabiły mnie. Doliczam robociznę i wychodzi jakaś kosmiczna kwota; 1 Sprzęgło LUK 600zł 2 Siłownik Valeo 150zł 3 Dwumasa 2000 zł 4 Robocizna w serwisie ( cichaczem ) jeszcze nie wiem Czy ktoś mi powie dlaczego? A może sprzęgło, siłownik nowe a dwumasę regenerowaną? Zastanawia mnie to że zaczynają firmy robić zamienniki na koło jedno masowe a drgania pochłania znów tarcza sprzęgłowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Siłownik Valeo 150zł 804526 za 140 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Nooo. I już urwałeś z tej kosmicznej kwoty 10zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 siłownik znalazłem za jedyne 138,70 lepszy jestem http://www.autkoplus.com/category/4439,pojemnosc-1-9-dci tarcza sprzęgła z dociskiem Valeo za 500 zł kołodwumasowe niestety nie mam niższej oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Lewy, nie śmiej się bo w 2 litry jest to samo co u mnie ( hi , hi ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Valeo za 500 zł Jaki nr??? w 2 litry jest to samo co u mnie Nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 8 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 W katalogu jest taki sam numer kompletu sprzęgła do megane II 1,9 dCi jak i do 2.0 Benzyna. Warunek jest taki że megane lub scenic II skrzynia 6 biegów. [ Dodano: 2008-10-08, 20:30 ] Z katalogu: Mégane II , 1.9 dCi 120cv, 2.0 i 16V 136cv, 2.0 i 16V 136cv BA Mégane II Berline 4 portes, 1.9 dCi 120cv, 2.0 i 136cv, 2.0 i 136cv BA Mégane II Break, 1.9 dCi 120cv, 2.0 i 136cv, 2.0 i 136cv BA Mégane II Coupé, 1.9 dCi 120cv, 2.0 i 16V 136cv, 2.0 i 16V 136cv BA Mégane II Coupe Cabriolet, 1.9 dCi 120cv, 2.0 i 136cv, 2.0 i 136cv BA Grand II Scenic, 1.9 dCi 120cv Scenic II, 1.9 dCi 120cv, 2.0 i 136cv, 2.0 i 136cv BA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 jest taki sam numer kompletu sprzęgła Jaki?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 8 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 W katalogu jest taki sam numer kompletu sprzęgła do megane II 1,9 dCi jak i do 2.0 Benzyna. Warunek jest taki że megane lub scenic II skrzynia 6 biegów. Owszem. Sprzęgło pewnie jest identyczne, ale nie posiadam generatora kosztów, czyli koła dwumasowego (chyba, że o czyms nie wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 9 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Niestety posiadasz, dlatego bo jeśli na tarczy nie ma sprężyn ( a tu nie ma ) gdzieś drgania są redukowane. Zobacz link http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=452719449 . Szukam tych części więc już trochę katalogi przewertowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 9 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Może i masz rację. Nie zgłębiałem (jeszcze) tego tematu. Jakoś koło dwumasowe kojarzyło mi się z dieslami. Dziwne jest jednak, że do 1.5dCi można kupić koło dwumasowe Valeo za 385zł a do 1.9dCi ma kosztować 2000zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 9 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2008 Niestety wiele aut o sporym momencie obrotowym ma dwumasę (np. BMW juz rocznik 98 z mocniejszymi silnikami benzynowymi jak 2,8 czy 3,0 ) Nie wiem co zrobić, może dwumasę regenerować? Sam nie wiem. 3 tyś to sporo jak za sprzęgło . Regeneracja 500-700zł . Dwumasa leci od momentu obrotowego. Chyba mam zawiele. Może zmniejszyć tak na 300Nm. Z takim momentem jak mam to jazda super po mieście , praktycznie obroty mogą zawsze zejść do 1.5 i zaraz mogę mieć 3 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wopa Opublikowano 21 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2008 Właśnie wczoraj robiłem rozrząd Megane II 1.9 dci F9Q 800 . Wymiana: - paska rozrządu - napinacza - pompy wody Koszty: Koplet pasek i napinacz - taki sam jak w servisie Renault ! - 285 zł Pompa wody - taki sam jak w servisie Renault ! - 145 zł Razem: 430 zł ( kupione z rabatem) (grawarancja na 60 tys.km) Robocizna: zero złotych - gdyż robiłem sam pod okiem przyjaciela mechanika Można to zrobic samemu. Wczoraj zajęło mi to 5 godzin (ale to pierwszy raz robiłem i było troche zabawy przy demontażu i montażu)) Dostęp stosunkowo łatwy (lepszy niż do Megane I). Trzeba tylko dobrze oznaczyć punktami koła zębate i ilość ząbków od punktu do punktu oraz dobrze naciągnąć pasek. W książce serwisowej pisze o mnóstwie przyrządów potrzebnych do tej wymiany. Jak zwykle jest to do prostego obejscia (jak wyżej opisałem). Autko trochę wyciszyło (zwłaszcza po zapaleniu). W serwisie: Wymiana paska rozrządu: 1569 zł - 1681 zł A gdzie jeszcze pompa i czy w tej cenie jest napinacz? Straszne ceny. [ Dodano: 2009-02-02, 22:23 ] Miałem niemiłą przygodę. Ktoś wgiął mi drzwi tylne lewe. Prawdopodobnie na parkingu. Wgniecenie było dosyć lekke, ale mój ubezpieczyciel AC zakwalifikował drzwi do wymiany. Już po wymianie. Zrobiono mi w serwisie Fiata, gdyz "blacharkę" renault u nas robi serwis 60 km poza miastem (w Debicy). Koszt wymiany drzwi (fabrycznych, nowych) plus malowanie drzwi tylnych i przednich (tak podobno sie robi przy wymianie tylko jednych drzwi) to bagatela 4.500 zł. Całe szczęście, że poszło to bezgotówkowo. Drzwi które mi wymienili (surowe) otrzymałem i są już zrobione. tzn wypchałem wgniecenie i "odskoczyło". Jest tylko niewielkie załamanie lakieru ok 4 cm. Jak ktoś z was reflektuje to chetnie je odstąpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi