FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Renault 1.9 DCI - KLIMATYZACJA. - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane II phI
Renault 1.9 DCI - KLIMATYZACJA.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Adek4100 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 26-listopad 08
  • Skąd:Radomsko
  • Auto:Megane II phI
  • Silnik:1.9 DCi
  • Przebieg (tys.km):47000

Napisano 07 kwiecień 2009 - 06:33

Witam, mam taki problem, otoz kupilem Megane II 2004r 1.9 dci i nie mialem jak sprawdzic klimatyzacji poniewaz na dworze do nie dawna bylo zimno. Kiedy sie ocieplilo chchialem ochlodzic sie troszke w samochodzi a klimatyzacja nie dziala. Sprawdzalem cisnienie gazu jest ok, napis AC swieci sie, bezpieczniki cale, co moze byc przyczyna. ( Klimatyzacja Climatronic ) W moim oplu gdy zalaczam klimatyzacje slychac i czuc nagle spadem obrotow silnika lecz tutaj nic sie nie dzieje <piwko>
0

Sprawdź:

Giełda:


Części samochodowe


Samochody używane


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 07 kwiecień 2009 - 07:28

Proponuję wykorzystać opcję <piwko> i poczytać o klimatyzacji, tematów jest mnóstwo.
Poczytaj głównie o czujniku temperatury w kabinie., jak rozumiem masz climatronica?
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   kataryniarz 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-czerwiec 07
  • Skąd:łódzkie
  • Auto:MIII ph2 GrandTour
  • Silnik:1.5 dCi 110
  • Przebieg (tys.km):GT Line

Napisano 07 kwiecień 2009 - 08:39

Witam ziomala <piwko>
1. Sprawdź czy po włączeniu klimatyzacji startuje sprężarka (minimalnie podniosą się obroty).
2. Jeśli nie będzie reakcji odłącz akumulator na kilka minut w celu zresetowania komputera.
2a. Sprawdź wtyczkę przy sprężarce.
Megane III ph2 1.5 dCi 110 Grandtour GT Line < zobacz >
Megane II  ph2 1.5 dCi 105 Grandtour < zobacz >
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kbarann 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-wrzesień 08
  • Skąd:Brzeziny/Łódź
  • Auto:Scenic
  • Silnik:1.9 Dti 118KM 250Nm
  • Przebieg (tys.km):250

Napisano 07 kwiecień 2009 - 09:37

podjedz do pierwszewgo lepszego punktu gdzie nabijają klimę i ci pan sprawdzi i w 5 minut powie co i jak...
Zobacz moje autko - kliknij tutaj -->> http://megane.com.pl...p?p=73972#73972
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 07 kwiecień 2009 - 13:07

Tak z ciekawości

Adek4100 napisał:

Sprawdzalem cisnienie gazu jest ok,

jak to zrobiłeś?
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Adek4100 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 26-listopad 08
  • Skąd:Radomsko
  • Auto:Megane II phI
  • Silnik:1.9 DCi
  • Przebieg (tys.km):47000

Napisano 09 kwiecień 2009 - 07:58

Przepraszam ze tak dlugo nieodpisywalem, otoz tak : Cisnienie sprawdzil mi jakos kumpel pracuje w serwisie boscha , ale u niego nabicie klimatyzacji kosztuje 350zl to ja dziekuje w razie czego u niego nabijac. Powiedzial ze cisnienie jest ok.
- Obroty w ogole sie nie podnosza nie ma zadnej reakcji silnika po wcisnieciu AC.
Ale czujnik temperatury musi dzialac moim zdaniem jak ustawilem ostatnio temperature 17*C na AUTO, Wyjechalem z garazu bylo w aucie chlodniej i pojezdzilem i kiedy wyjechalem na miasto po chwili wlaczyla sie AC automatycznie lecz niestety nie dziala.
wejde dzisiaj w kanal i zobacze wtyczke, ale jak to sprawdzic? miernikiem czy dostaje napiecie ?

Proszę zapoznać się z regulaminem o zasadach pisowni postów na forum. pkt.5 - Prezes
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 09 kwiecień 2009 - 08:21

Na kanał nie musisz wchodzić, do kabelków dostaniesz się od góry,. Sprężarkę masz pod alternatorem. U mnie, z wiązki do alternatora odchodzą dwa kabelki, które wpięte są w sprężarkę. O ile się nie mylę one właśnie doprowadzają napięcie na sprzęgło.
Najlepiej miernikiem, nie wiem jak one są podpięte do sprężarki (chyba jest jakaś wtyczka) i pewnie na niej trzeba by sprawdzić.
W sumie dobrze było by żeby ktoś podpowiedział, bo ja jak na razie tego nie robiłem.

PS
W załączeniu masz schemat mojej instalacji
Interesują Cię pozycje
171 - sprzęgło klimatyzacji
597 - skrzynka bezpieczników silnika i przekaźniki, u mnie jest na prawym nadkolu u Ciebie <piwko> :P
584 - przekaźnik sprzęgła klimatyzacji
Teraz mnie naszło, że coś z nim może być nie tak
Na pikurze są schematy do MII ściągnij może tam coś znajdziesz?
Ja chyba zaczął bym od tego przekaźnika.

Załączone pliki

  • Załączony plik  0079.zip (26,71 KB)
    Ilość pobrań: 179

Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Aveo 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 06-listopad 07
  • Skąd:Warszawa
  • Auto:Fluence
  • Silnik:K4M 838
  • Przebieg (tys.km):22,8

Napisano 09 kwiecień 2009 - 14:17

Adek4100 napisał:

AC swieci sie, bezpieczniki cale, co moze byc przyczyna. (

Sprawdź czujnik ciśnienia klimatyzacji.
Może być uszkodzony.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   kataryniarz 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 10-czerwiec 07
  • Skąd:łódzkie
  • Auto:MIII ph2 GrandTour
  • Silnik:1.5 dCi 110
  • Przebieg (tys.km):GT Line

Napisano 10 kwiecień 2009 - 11:00

U Jaguścika to Ci mogą tylko ...
W ASO nabijają za 250zł - w Cze-wie nabijałem za 150 (za tyle ktoś na Sanikach nabija). W ASO Lubliniec za 180zł zrobili pełną diagnostykę klimy łącznie z przepompowaniem czynnika. Po podłączeniu do kompa okazało się, że klima była przyblokowana - miałem ten sam objaw co u Ciebie (nie startowała sprężarka).
Megane III ph2 1.5 dCi 110 Grandtour GT Line < zobacz >
Megane II  ph2 1.5 dCi 105 Grandtour < zobacz >
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Adek4100 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 26-listopad 08
  • Skąd:Radomsko
  • Auto:Megane II phI
  • Silnik:1.9 DCi
  • Przebieg (tys.km):47000

Napisano 10 kwiecień 2009 - 19:47

W takim razie podjadę do kogoś i mi zbada dokładnie ta klimę, dokładnie, u Jaguścika w boschu to ...
Dzięki jak na razie <piwko> Napisze co było jak pojadę do jakiegoś fachowca :P
Ale kolego wyżej :P Nie widziałem jeszcze cie w Radomsku :P Musze się przyczaić bo widzę ze foty masz z góry Kamińsk.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   pielgrzym1965 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 01-marzec 08
  • Skąd:GóRKA DUCHOWNA
  • Silnik:1.9 DCI
  • Przebieg (tys.km):103000

Napisano 02 maj 2009 - 13:42

Witam ja miałem podobny problem , z tych rzeczy które były wyżej wymienione ja miałem walnięty przekaźnik klimy w skrzynce bezpieczników , u mnie w SCENICu jest to pierwszy przy otwarciu maski nie wiem jak jest w twoim ,teraz u mnie chodzi i chłodzi
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły



Podobne tematy Zwiń

Zobacz również:


Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Symfony2 developer