FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Jak sprawdzić czujnik temperatury silnika? - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Megane I phI
Jak sprawdzić czujnik temperatury silnika?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Vargas 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-styczeń 09
  • Skąd:CWA
  • Auto:megane I phI
  • Silnik:K7M/720 1,6e + LPG
  • Przebieg (tys.km):201

Napisano 05 październik 2009 - 14:44

Witam.
mam zamiar sprawdzić czujnik temp.silnika ale nie wiem w jaki sposób mam sie zabrac do tego. Rezystacje znam ale jak i co podłączyć.
Czy trzeba go wykręcić i włożyć do gorącej wody z termometrem? czy sa inne sposoby?
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   kamil18_05 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 30-grudzień 08
  • Skąd:Szczecin
  • Silnik:1.4 16V
  • Przebieg (tys.km):147000

Napisano 05 październik 2009 - 22:22

masz na myśli czujnik płynu chłodzącego? jak tak to odkręcić termostat włożyć do wody gotować aż do wrzenia i obserwować czy się rozszerza jak nie to uwalony i wymienić na nowy. ;-)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   zawisza1980 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-grudzień 07
  • Skąd:Gdynia
  • Auto:Toyota Corolla Verso / Renault Clio II
  • Silnik:2,2 D4D 136KM / 1,9D 64KM
  • Przebieg (tys.km):199750

Napisano 05 październik 2009 - 23:00

kamil18_05 ty mówisz o termostacie a nie o czujniku. Trzeba poszukać jaki opór ma mieć czujnik i zmierzyć.
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Robak 

  • Wyświetl blog
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 24-grudzień 06
  • Skąd:Śrem
  • Auto:Megane Scenic 1,6 16V '99 LPG STAG300
  • Silnik:K4M 700
  • Przebieg (tys.km):227

Napisano 05 październik 2009 - 23:25

Vargas, normalnie na samochodzie go mierzysz pomiędzy stykami ściągasz wtyczkę i mierzysz rezystancję potem odpalasz silnik czekasz chwilę i znowu mierzysz wartości odpowiednio rezystancja=temperatura masz w książce

Załączone pliki


Dołączona grafika
SCENIC, TO PIĘKNE AUTKO !!!
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Vargas 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-styczeń 09
  • Skąd:CWA
  • Auto:megane I phI
  • Silnik:K7M/720 1,6e + LPG
  • Przebieg (tys.km):201

Napisano 06 październik 2009 - 06:40

Wszystko ładnie pięknie ale skąd ma wiedzieć jaka jest w danej chwili temperatura? ja mam wskażnik z zakichanymi kreskami ;-)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Piotrek84 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-sierpień 09
  • Skąd:Kielce
  • Silnik:2,0 8V
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 06 październik 2009 - 06:57

sprawdź na zimnym silniku. powinno mieć w okolicach 4000ohm. zapal silnik i patrz czy opór na czujniku maleje. jeżeli wskazówka działa to i czujnik powinien być dobry. chyba że chodzi o czujnik temp oleju i tu czujnik powinien mieć od 7 do 15ohm.
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Vargas 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-styczeń 09
  • Skąd:CWA
  • Auto:megane I phI
  • Silnik:K7M/720 1,6e + LPG
  • Przebieg (tys.km):201

Napisano 06 październik 2009 - 14:23

Ostatnie takie pytanko a mianowicie jak Robak podał mi te wartości to o ile może być różnica dopuszczalna?
np. przy 80*C 300 do 370 Ohm a bedzie 600 czy to znaczy że już jest żle ? czy dopuszczajece? czy te wartosci nają być takie jak Robak podał i nie inne?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 06 październik 2009 - 15:00

Jak będziesz miał 289 lub 390 Ohm to ja bym przyjął że jest OK, natomiast jak będzie 120 lub 400 Ohm dla tego punktu to czujnik jest do wymiany.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Vargas 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-styczeń 09
  • Skąd:CWA
  • Auto:megane I phI
  • Silnik:K7M/720 1,6e + LPG
  • Przebieg (tys.km):201

Napisano 06 październik 2009 - 22:18

No to dziś sprawa się wyjaśniła jest kompletnie czujnik walnięty tak jak ja sobie wypije pare kierónkow wódeczki <ok> chodzi całkiem odwrotnie :idea:
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Robak 

  • Wyświetl blog
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 24-grudzień 06
  • Skąd:Śrem
  • Auto:Megane Scenic 1,6 16V '99 LPG STAG300
  • Silnik:K4M 700
  • Przebieg (tys.km):227

Napisano 06 październik 2009 - 22:29

Piotrek84 napisał:

jeżeli wskazówka działa to i czujnik powinien być dobry

nieprawda bo info na tablicę jest brane z innego czujnika
Dołączona grafika
SCENIC, TO PIĘKNE AUTKO !!!
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 06 październik 2009 - 22:34

No toś mu chłopie całkiem nawieszał <ok>
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Robak 

  • Wyświetl blog
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 24-grudzień 06
  • Skąd:Śrem
  • Auto:Megane Scenic 1,6 16V '99 LPG STAG300
  • Silnik:K4M 700
  • Przebieg (tys.km):227

Napisano 06 październik 2009 - 22:36

vargas już sprawdził poprawiłem tylko cytowanego kolegę bo wskazówka na tablicy nie ma nic spólnego z czujnikiem temperatury odpowiedzialnym za sterowanie pracą silnika.
Dołączona grafika
SCENIC, TO PIĘKNE AUTKO !!!
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Vargas 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-styczeń 09
  • Skąd:CWA
  • Auto:megane I phI
  • Silnik:K7M/720 1,6e + LPG
  • Przebieg (tys.km):201

Napisano 06 październik 2009 - 22:37

P_r_z_e_m_o, , Robak, wielkie dzięki.
No właśnie skazówka normalne się zachowuje.
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Robak 

  • Wyświetl blog
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 24-grudzień 06
  • Skąd:Śrem
  • Auto:Megane Scenic 1,6 16V '99 LPG STAG300
  • Silnik:K4M 700
  • Przebieg (tys.km):227

Napisano 06 październik 2009 - 22:43

bo w obudowie termostatu masz 2 czujniki górny (brązowy) podaje jedynie informacje o temperaturze na tablicę rozdzielczą, dolny (biały) to czujnik temperatury sterujący pracą silnika
Dołączona grafika
SCENIC, TO PIĘKNE AUTKO !!!
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Piotrek84 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-sierpień 09
  • Skąd:Kielce
  • Silnik:2,0 8V
  • Przebieg (tys.km):0

Napisano 07 październik 2009 - 01:33

sprawdziłem u siebie i jest 2 czujnik sorki za wprowadzenie w błąd
Dołączona grafika
0

Udostępnij ten temat:


  • 2 stron +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka