FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Hamulec reczny - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic I phII
Hamulec reczny

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   madmax74 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-listopad 07
  • Skąd:kujawsko-pomorskie
  • Silnik:1,5dci
  • Przebieg (tys.km):1000

Napisano 14 marzec 2011 - 12:06

Witam,
wymienilem ostatnio wszystkie tarcze i klocki hamulcowe. Przed naprawa hamulec reczny byl slaby, dzwignie mozna bylo podciagnac praktycznie do samego konca - dzialal tylko na lewe tylne kolo.
Po naprawie hamulce sa o niebo lepsze (i tak powinno byc), natomiast z hamulcem recznym nic sie nie zmienilo : dzwgnie mozna podciagnac do samego konca, dziala tylko na jedno kolo. Na przegladzie technicznym (juz z nowymi tarczami) bylo wszystko OK poza recznym. Co z tym fantem zrobic ?
Pozdrawiam

madmax74
A pl-literki też się zacięły :P
www.polskastacja.pl
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 14 marzec 2011 - 23:56

Sprawdzić linkę, ręczny jest hamulcem mechanicznym, może trzeba ją podciągnąć?
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   madmax74 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-listopad 07
  • Skąd:kujawsko-pomorskie
  • Silnik:1,5dci
  • Przebieg (tys.km):1000

Napisano 15 marzec 2011 - 11:21

Dzieki Przemo
Sprawdzalem linke, podciagalem ja, sprawdzalem takze dzwignie
I nic. Hamulec reczny tylko na jedno kolo :P
www.polskastacja.pl
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 15 marzec 2011 - 11:58

Linki masz dwie, na każdym kole po jednej.
Rozumiem, że z tyłu masz hamulce tarczowe.
Linka założona jest na dźwignię dociskającą mechanicznie tłoczek w zacisku do klocków. Zaznacz w jakim położeniu spoczynkowym są te dźwignie, zaznacz z obu stron. zaciągnij hamulec i popatrz o ile przesunęły się dźwignie na zaciskach.
Możliwe, że linki są na tyle wyciągnięte, że nie zaciągają hamulca, albo zakleszczone wewnątrz pancerza.
Pozostaje wymiana na nowe i to polecam, albo próba przesmarowania linek w pancerzu. Z własnego doświadczenia powiem, że to drugie pomoże na jakiś czas.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   KOSA78 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 04-sierpień 10
  • Skąd:Świecie
  • Auto:renault megane IphII
  • Silnik:1,4 i 16v
  • Przebieg (tys.km):133

Napisano 15 marzec 2011 - 12:01

Może w samym zacisku jest coś nie tak skoro tarcze i klocki wymienione linka OK to tylko tam pozostaje szukać przyczyny.Nie wiem dokładnie jak to wygląda przy tarczach ale może spróbuj odczepić linkę i spróbować na sucho czy klocki się zaciskają na tarczy :-/
CZY TE OKO MOŻE KŁAMAĆ
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 15 marzec 2011 - 12:06

KOSA78, racja. Zawsze można spróbować nacisnąć na te dźwignie, np. trzonkiem młotka i zobaczyć czy w ogóle się ruszają. Choć myślę że będą się ruszać. To rozwiązanie jest bardzo trwałe i niezawodne.
Dalej uważam że to coś z linkami.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   madmax74 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 28-listopad 07
  • Skąd:kujawsko-pomorskie
  • Silnik:1,5dci
  • Przebieg (tys.km):1000

Napisano 15 marzec 2011 - 14:11

Dziekuje za pomoc
Linki do wymiany (tzn jedna, ale wymieniam obie)
Pozdrawiam

madmax74

[ Dodano: 2011-03-15, 13:12 ]
Przemo : pl literki sie nie zaciely, uzywam "innej" klawiatury ;-)

Pozdrawiam
www.polskastacja.pl
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 15 marzec 2011 - 14:38

madmax74 napisał:

Przemo : pl literki sie nie zaciely, uzywam "innej" klawiatury

To sobie zainstaluj, przeczytaj co mówi na ten temat Regulamin
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   fredi 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 30-październik 11
  • Skąd:łódzkie
  • Auto:Scenic I phII 2002 Expression
  • Silnik:1,9 dci F9Q732 102km, 72kw
  • Przebieg (tys.km):166000...

Napisano 04 grudzień 2012 - 22:08

Dopisze sie do tematu bo nie ma sensu zakładać nowego. ;)
Małe pytanko informacyjne
Hamulec ręczny to jak wam bierze w sceniczku I? Chodzi mi o to jaki powinien być opór na kolejnych "pyknięciach" Czyli konkretnie od którego podniesienia rączki ma brać a na którym auto ma już stawać dęba.

Użytkownik fredi edytował ten post 04 grudzień 2012 - 22:09

0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka