FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence: Gdzie jest czujnik temperatury ? - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Scenic II phI
Gdzie jest czujnik temperatury ? czunik temperatury 1,9 dci

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   pawelli 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 24-kwiecień 07
  • Skąd:Kielce
  • Auto:Scenic II
  • Silnik:1,9 dci
  • Przebieg (tys.km):200

Napisano 26 czerwiec 2011 - 12:31

Witam i odrazu proszę Mod-ów o nie zamykanie tematu - nie ma odpowiedzi na moje pytanie.
Gdzie w scenicu II 1,9dci znajduje się czujnik temperatury - ten który podaje informacje na deskę ?
A tak w ogóle ile jest tych czujników ? Ma ktoś jakieś rysunek, zdjęcie itp ?
No i czy jest dużo kłopotu w wymianą takiego czujnika (chodzi o ew. marudzenie mechanika, że kupa roboty, itp., itd).

Zaobserwowałem, że skaczą mi diody na wyświatlaczu - termostat nie jest w stanie tak szybko zmieniać temp. (czasami dioda wręcz miga) - więc obstawiam że to czujnik temp.

Z góry dzięki za wszystkie informacje <piwko>
Pawelli
Renault Scenic II 2004 1,9 dci
0

Sprawdź:

Zapleczowo.pl
Hosting www i email


Ogłoszenia motoryzacyjne Renault Megane, Scenic i Fluence


 

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   tomiII 

  • Grupa: Nowy użytkownik
  • Rejestracja: 21-październik 10
  • Skąd:Kościan
  • Auto:MEGANE II
  • Silnik:1,9 TDi
  • Przebieg (tys.km):145

Napisano 12 lipiec 2011 - 13:15

witam

z tego co wyczytałem to jest on przy termostacie ale tam znajdują się 2 czujniki. Jeden daje informacje do komputera a drugi na deskę rozdzielczą. Ale nadal nie wiem który jest który. Ponoć ten do komputera ma wtyczkę z 3 wejściami ale tylko znalazłem z dwoma i sześcioma. Nie wiem gdzie jest ten z trzema. może ktoś coś podpowie. pozdro
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Optima 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 16-marzec 08
  • Skąd:Bytom
  • Auto:Scenic II
  • Silnik:F4R [2.0]
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 14 lipiec 2011 - 10:34

Czujnik temperatury zewnętrznej jest w prawym lusterku. Z dołu tego lusterka widac taki czarny cypelek.
Oprócz tego jak już mowa o czujnikach - to jak ma się kimatronik to mamy jeszcze czujnik w obudowie wewnętrznego lusterka wstecznego zwany turbinką oraz czujnik nasłonecznienie na środku deski rozdzielczej (kółko wielkości 20 groszy) - te dwa czujniki służą de reuglacji nawiewu w trybie AUTO
Życie jest zbyt krótkie i piękne aby jeździć dieslem :-)
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Rudolf 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-marzec 09
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Auto:MII Ph I GrandTour
  • Silnik:1.6 16V K4M760
  • Przebieg (tys.km):93

Napisano 17 lipiec 2011 - 14:40

Optima... kolega wyraźnie napisał, że kreski na wyświetlaczu mu skaczą, a w Scenic II kreskami jest pokazywana temp. silnika, a nie na zewnątrz.
Czujnik temp. silnika znajduje się na jego górze po prawej stronie.
Samochodów na F się nie kupuje, je się kocha.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Optima 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 16-marzec 08
  • Skąd:Bytom
  • Auto:Scenic II
  • Silnik:F4R [2.0]
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 18 lipiec 2011 - 08:21

Masz rację. Źle zrozumiałem sens postu. Nigdzie wprost nie pisze o temperaturze silnika, tylko o "(...) czujnik temperatury - ten który podaje informacje na deskę ?" Więc pomyślałem tylko i wyłącznie o wyświetlaniu temperatury zewnętrznej. Potem o jakiś diodach (????) by na końcu: "termostat nie jest w stanie tak szybko zmieniać temp. (czasami dioda wręcz miga)" - to zdanie w ogóle pominąłem, bo wg. mnie pawelli nie wie o czym pisze (termostat nie nadąża zmieniać temp).
Wystarczyło wyraźnie napisać, że chodzi o wskazania temperatury silnika. Post trudny do zrozumienia po jednym przeczytaniu o co autorowi chodzi - szczególnie z tym termostatem, który w ogóle pominałęm jako nie mający sensu przy tym problemie (przy okazji dla autora: termostat jest urządzeniem mechanicznym, jego stan otwarcia nie ma żadnego związku z wyświetlaną temperaturą na desce rozdzielczej, i działa baaaaardzoooo wolno, nie tak jak skaczące kreski na desce.)
A co położenia czujnika - to nie wiem. I trochę bez sensu byłyby dwa czujniki.

Użytkownik Optima edytował ten post 18 lipiec 2011 - 08:23

Życie jest zbyt krótkie i piękne aby jeździć dieslem :-)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   P_r_z_e_m_o 

  • Wyświetl blog
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Mod Team
  • Rejestracja: 05-wrzesień 06
  • Skąd:Oświęcim
  • Auto:Scenic Kaleido / Vectra C
  • Silnik:1,6/16V K4M7 / 2,0 TDi
  • Przebieg (tys.km):~200

Napisano 18 lipiec 2011 - 09:08

 Użytkownik Optima dnia 18 lipiec 2011 - 08:21 napisał

Źle zrozumiałem sens postu. Nigdzie wprost nie pisze o temperaturze silnika, tylko o "(...) czujnik temperatury

A ja się nie dziwię. Autor posta sformułował go tak, że trzeba się wczytać o co chodzi.
Nie każdy potrafi zrozumieć o co chodzi autorowi. Dlatego tak bardzo nalegam na precyzyjne opisanie problemu lub pytania.

 Użytkownik Optima dnia 18 lipiec 2011 - 08:21 napisał

I trochę bez sensu byłyby dwa czujniki.
W starszych wersjach były dwa, jeden podawał sygnał na deskę, drugi na ECU i nie ma w tym nic dziwnego. W momencie pojawienia się silników 16V jest jeden czujnik, 3-pinowy, środkowy to masa, skrajne wyjścia sygnału po czujniku temp.
I jeszcze jedno, czujnik/i zwykle są umieszczone w obudowie termostatu lub w bliskim jego pobliżu. W silnikach Renault, element ten zwykle znajduje się nad kołem zamachowym.
Pozdrawiam - P_r_z_e_m_o
Dołączona grafika
Zaglądnij TU - hasło: renault
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Rudolf 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-marzec 09
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Auto:MII Ph I GrandTour
  • Silnik:1.6 16V K4M760
  • Przebieg (tys.km):93

Napisano 19 lipiec 2011 - 22:13

Ups - koledzy nie chciałem być jakimś moralizatorem :applause:
Nie wyszło...

Jedno jest pewne - założyciel tematu napisał zawile zapytanie i temu nie zaprzeczam.
Ale doszliśmy do rozwiązania i już jasne i jest OK i wakacyjna przyjaźń :applause:
Pozdrawiam.
Samochodów na F się nie kupuje, je się kocha.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Optima 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 16-marzec 08
  • Skąd:Bytom
  • Auto:Scenic II
  • Silnik:F4R [2.0]
  • Przebieg (tys.km):280

Napisano 20 lipiec 2011 - 07:50

Jak już o tych kreskach - to pomyślałem o kreskach z których są "skonstruowane" cyferki pokazujące temperaturę i że coś ma zglebione z wyświetlaczem. Od początku moje myśli szły w kierunku wskazań temperatury zewnętrznej hihih. Źle się nakierowałem i nie dopuściłem inej myśli.
A wątek znów dał mi jakąś wiedzę, że np. były stosowane dwa czujniki - co dalej dla mnie jest bez sensu, ale kto tam francuzów zrozumie :applause:
Życie jest zbyt krótkie i piękne aby jeździć dieslem :-)
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   pawelli 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 24-kwiecień 07
  • Skąd:Kielce
  • Auto:Scenic II
  • Silnik:1,9 dci
  • Przebieg (tys.km):200

Napisano 20 lipiec 2011 - 09:05

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i "śledztwo" przeprowadzone nad moim postem.
Może i faktycznie coś pokręciłem i jest to do końca jasne ale wg. mnie jest to jasne i klarowne:
-> post jest umieszczony w dziale "Układ chłodzenia, ogrzewanie, klimatyzacji"
-> piszę w osobnym akapicie "Zaobserwowałem, że skaczą mi diody na wyświatlaczu - termostat nie jest w stanie tak szybko zmieniać temp. (czasami dioda wręcz miga) - więc obstawiam że to czujnik temp."

To raczej jasno wskazuje, że chodzi o czujnik temp. silnika a nie czujnik temp. zewnętrznej ....
A dlaczego piszę o "diodach" - bo wskaźnik zbudowany jest bardziej z "diod" niż z "wskazówki".

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie wskazówki i dodam że problem znikł - po jak sadzę odpowietrzeniu układu chłodzenia.

Użytkownik pawelli edytował ten post 20 lipiec 2011 - 09:06

Pawelli
Renault Scenic II 2004 1,9 dci
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Rudolf 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 17-marzec 09
  • Skąd:Bydgoszcz
  • Auto:MII Ph I GrandTour
  • Silnik:1.6 16V K4M760
  • Przebieg (tys.km):93

Napisano 20 lipiec 2011 - 18:23

Oj odpowietrzenie to klucz do sukcesu :applause:

Bąble powietrza w układzie robiły Ci zamieszanie.
Samochodów na F się nie kupuje, je się kocha.
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   elbandito 

  • Grupa: Użytkownik
  • Rejestracja: 12-sierpień 13
  • Skąd:Nowy Dwór Mazowiecki
  • Auto:Renault Grand Scenic II
  • Silnik:1.9 dci, 130 KM
  • Przebieg (tys.km):230

Napisano 21 listopad 2013 - 11:50

Szukam tego czujnika temperatury silnika. Podobno jest przy termostacie, ale jego też nie mogę znaleźć :P Ma ktoś zdjęcie, który to czujnik? Mam problemy z odpalaniem auta i chcę sprawdzić jak odapla po jego odpięciu.
0

Udostępnij ten temat:


Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Ostatnie artykuły




Forum motoryzacyjne megane.com.pl zrzesza fanów i posiadaczy samochodów marki Renault, a w szczególności posiadaczy modeli Megane, Scenic, Fluence oraz modeli Clio Laguna Vel Satis Latitude i innych. Forum megane.com.pl nie jest formalnie powiązane z koncernem Renault. Znaki towarowe wykorzystane w treściach forum należą do ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w charakterze informacyjnym.
Wszelkie naruszenia praw autorskich należy zgłaszać pod adres: naduzycia@ruzam.pl. W sieci od 2006-09-04.

Renault Forum :: Fiat Klub Polska :: Hosting w Polsce :: Hosting SSD z Memcached :: Hosting dla firm :: Nowa polska Syrenka