Skocz do zawartości

filtr powietrza WF Sędziszów

mrarek

Rekomendowane odpowiedzi

na początek ważne zdanie, żeby nie było linczu na mnie :) - n/w filtr kosztuje w mojej hurtowni ok. 22 PLN brutto. niewielki pieniądz, ale chodzi o zasadę...

filtr na zdjęciach poniżej przewietrzył powietrze w moim aucie przez 6 kkm. wyciągnąłem go tylko by skontrolować i wydmuchać, co niepotrzebne. nie chcę myśleć, co by było gdyby ten pasek się oderwał i poleciał w przepływkę, ktra zapewne by go zatrzymała :)

rok produkcji 11-2008. na filtrze ewidentnie widać, że zaczęło wyrywać pasek od środka i z dziwną lekkością odrywał się nadal (słaby klej bądź słabo sklejone)

reklamacja przez sprzedawcę (do 5 lat od roku produkcji można filtry sprzedawać) skończyła się u producenta, który pismem stwierdził, że odrzuca reklamację z powodu nieumiejętnego montażu filtra ;)

żarty sobie stroją z człeka - wymieniłem takich filtrów naście, w swoim ok. 8 szt. i w innych SCII i nigdy nie było takich przypadków, a kontroluję co 1/2 resursu. mogliby taki filtr od niechcenia wymienić i byłoby po sprawie, ale woleli się wypiąć na klienta. a ja myślałem, że tylko FILTRON badziewie robi :)

01powyjeciu.jpg

03pozalozeniu.jpg

Nie, no oczywiście. Mnie też czasem przeraża jakość wykonania różnych rzeczy. Choć ostatnio wymieniałem parę rzeczy w mojej Megance i zaryzykowałem filtr powietrza Filtrona (w zasadzie to WIX) i przynajmniej wizualnie wygląda całkiem OK. Zobaczę za jakiś czas czy go nie wciągnie do silnika. :)

Oryginalny filtr kosztuje od 36 zł, kupując zamiennik prawie za pół ceny , musisz się liczyć z tym , że jakość będzie troszkę niższa.

A może przy zakładaniu , gdybyś go dokładnie obejrzał i sam usunął ten pasek, to by nie było problemu.

Fachowiec by tak na pewno zrobił i nie nakręcał tematu.