Rabcio Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Witam, Jestem w dosyć nie ciekawej sytuacji za tydzień wyjeżdżam w Góry na parę dni, a tu auto zaczyna znowu broić dziś po powrocie komputer pokazał mi średnie łączne spalane 11.5l/ 100km sprawdziłem ponieważ wskaźnik ropy stosunkowo szybko brnie w kierunku rezerwy. Co najlepsze auto zaczyna kopcić. Postanowiłem sprawdzić Przepływomierz ustawiłem kamerę w kierunku rury i zacząłem gazować wiadomo przy 3 tys jakiś dymek poszedł natomiast po odłączeniu przepływomierza i przy gazowaniu cały garaż zamienił się w komorę !! wszystko w czarnym dymie i tak za każdym razem. nagrałem to na kamerce . Co może być przyczyną tego spalania ? normalnie na trasie przy prędkości 110km/h na 5-tym biegu auto paliło 5.7l ( chwilowe wskazanie komputera) natomiast teraz jest 8,5- 10l Co może być tego przyczyną ? Turbo było wymieniane, wtryski po regeneracji, oleje nowiutki, egr tydzień temu czyszczony.... HELP !! Pozdrawiam Rabcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Filtr powietrza jest nowy, natomiast odpiąłem wtyczkę przepływomierza i szczerze tak jak auto normalnie było mulaste tak po odpięciu moc wróciła spod świateł na 1 ciężko było złapać przyczepność martwi mnie natomiast fakt, że po odpięciu strasznie kopci Czy można jeździć bez PP ? Czy jeżeli jest uszkodzony to wpływa to na moc i spalanie, a do tego kopcenie ? proszę o rade ponieważ jutro chce jechać po nowy ewentualnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Ja jeździłem pół roku z odłączonym przepływomierzem i wszystko było ok. Jak jest uszkodzony to auto zachowuje się tak jak opisałeś, może więcej palić, jest strasznie mułowate i w ogóle do bani. Jak kupujesz przepływomierz nowy to tylko oryginał i po numerze który miałeś wybity na oryginalnej przepływce. Nie baw się w nowe zamienniki bo szkoda kasy. Ja kupiłem używany oryginał z tym samym numerem i na szczęście działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rabcio Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 generalnie Pp można kupić w graniach 150zł używany oczywiście tylko szczerze nie wiedziałem, że trzeba patrzeć na kody co jeżeli ew. kupię z innym kodem ? to skoro można jeździć bez PP to po co go montują ja rozumiem, że dawka powietrza itd ale przecież silnik działa idealnie bez PP czy są jakieś przeciw wskazania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 no np więcej pali Nie wiem jakie są przeciwwskazania, ale jeśli ktoś go tam wstawił, to chyba powinien tam być. Ja też zapłaciłem 150 zł i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 cytat: "Przepływomierz to takie sprytne urządzenie, które przekształca informację o ilości zasysanego powietrza przez silnik na informację zrozumiałą dla komputera wtryskowego. Komputer potrzebuje tę informację aby skalkulować ilość paliwa wtryskiwanego do cylindrów i moment zapłonu tak aby proces spalania przebiegał prawidłowo. " -to chyba wszystko wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi