rkarolek Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Witam Od jakiegoś czasu sporadycznie (jednak zauważalnie coraz częściej) mam dziwną sygnalizacje , a mianowicie na moment zapala mi sie lampka stop i kontrolka od hamulca ręcznego (towarzyszy temu jednokrotny pisk). Zwracałem na to uwagę przy przeglądzie, zwalili sprawę na poziom oleju (że niby był w normie, ale przy przechyłach samochodu już niby miał być sygnalizowany zbyt niski poziom), w sumie nawet w to uwierzyłem (na wskaźniku po załączeniu silnika miałem 3 kreski) Niestety problem ponownie wrócił i to bardzo szybko Sygnalizacja występuje w momencie mocniejszego przechyłu samochodu, a właściwie wahań przechyłu np: mocne hamowanie i ruszenie, hamowanie ze skrętem, itp (co chyba sugerowałoby poziom jakiegoś płynu) Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co to może być, ew co można w warunkach domowych sprawdzić stosunkowo łatwo (od razu mówię że mechanik ze mnie żaden :)) Oczywiście mogę pojechać do serwisu, ale skoro raz nic nie znaleźli to trochę boje się że dużo razy będę musiał do nich jeździć i sporo kasy będzie mnie to kosztowało (samochód po gwarancji) Pozdrawiam i czekam na jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Opisane przez Ciebie efekty, świadczą raczej o zbyt niskim poziomie płynu hamulcowego a nie oleju silnikowego. Może klocki hamulcowe są już cieniutkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkarolek Opublikowano 19 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 w sumie też powoli dochodzę do podobnego wniosku... czy można samemu skontrolować poziom płynu hamulcowego, ew. dolać (jeśli tak to jak i gdzie) czy lepiej od razu jechać do serwisu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 Tak można - podnieś maskę i odszukaj odpowiedni zbiorniczek - płynu hamulcowego. Zanim dolejesz sprawdź stan klocków hamulcowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 19 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2008 bardzo podobny objaw zauwazyłem tuż przed tym jak padła pompa wspomagania układu kierowniczego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 moim zdaniem pisk sugeruje ze klocki się kończą - każde klocki mają blaszke/spreżynkę która przy nadmiernym zużyciu kolcków dotyka do tarczy co powoduje zapelenie kontrolki (zamyka się obwód) oraz szum/pisk Tyle że przy przeglądzie ktoś powinien był klocki obejrzeć (zazwyczaj to robią bo tu łatwo o dodatkową kasę) - chyba że nie chciałeś albo im się nie chciało zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Piszczenie mogą powodować też zużyte tarcze hamulcowe, w których powstał już widoczny rant na krawędzi. Klocek dotyka rantu dużo wcześniej niż powierzchni tarczy i się ściera do twardszej warstwy która powoduje pisk, stad też przy czyszczeniu klocków warto lekko spiłować krawędź klocka aby tego uniknąć. Zazwyczaj pomaga na pewien czas (aż klocek i tarcza znów się mocniej nie zetrzą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 30 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 no własnie - a ile przejechały te tarcze? moze warto by zmierzyć ich grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi