michal3683 Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam wszystkich!!! problem moj polega na tym, iż tłucze sie tylne zawieszenie :-( wszystko jest w nim wymienione: amorki, łożysko w belce, silentblocki. Na nierownościach jest taki dzwiek jakby byla ciągnite przyczepka za samochodem. Po obsluchaniu skad ten nieszczesny dzwiek dochodzi, doszedlem do wniosku ze to górne mocowania amorow. mozliwe jest aby to mocowanie sie wyrobilo i sruba tlukla sie o rame??? i czy da sie gdzies dokupic sruby o troszke wiekszej srednicy przy "łbie" coby to wyrobienie zniwelowac??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 W mojej megance też mi tłukło. Okazało się, że miałem urwane tłoczysko amortyzatora. Ty masz wymienione to raczej odpada. Przy wymianie amortyzatorów powinno być widać czy śruby są wyrobione. Może sama śruba się popuściła i dostał luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 ze to górne mocowania amorow. mozliwe jest aby to mocowanie sie wyrobilo i sruba tlukla sie Nawet bardzo możliwe. U mnie też się wytłukły tuleje mocowania amora. Nawet jak jechałem po sniegu to się tłukło -> wstawiłem Sachs-y i jest spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi1961 Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 Sprawdź luz na zamku tylnej klapy a najlepiej weź kogoś do bagażnika, bo ja też nie wyczuwałem luzu i dopiero szwagier w bagażniku pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekkD Opublikowano 17 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2009 dopiero przeczytalem twoj opis. jak sprawdzic ten luz?? jak otworze klape to ten dzyndzel jest luzny. Mozliwe jest zeby az tak tlukl?? u mnie nawet po bardzo malych nierownosciach wrecz prostej drodze tlucze cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Wjedź na najazd - odkręć amorek z dolnej śruby i sprawdź czy ma luzy na boki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom-q Opublikowano 24 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2009 PiotrekkD ten "dzyndzel" ma być luźny, klapę, jej luzy regulujesz odbojnokami po bokach - są dokręcxane na fasolkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekok Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 u mnie też coś sie tłucze w tylnym zawieszeniu i podejrzewam że są to tuleje tylnej belki. I mam z tego tytułu pytanie: czy wymiana jest kłopotliwa?? na równej drodze bez większych wyboi jest cicho, tylko na większych gdzie już nie ma jak przejechać bez wpadania w dziure strasznie mi coś dobija z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Nie tuleje tylko łożyska często tam padają i wtedy się tłucze. Trochę roboty z tym jest ale da się zrobić, po czym nastaje błoga cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekok Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 a czy ktoś mógłby mi podać jakiś link np. na allegro do takowych łożysk bo nie bardzo wiem o jakie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 To się nazywa bodajże "silent block" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 jacekok, np te: http://allegro.pl/item604364377_zestaw_nap...e_ks555_02.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekok Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 meganecoupe02, wielkie dzięki, zaczne teraz sie orientować kto mi to zrobi. Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisand Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Nie tuleje tylko łożyska silent block" No to w końcu jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 1 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2009 Ja jak byłem w serwisie to kazali mi kupić łożyska tylnej belki i tak też kupowałem. Nikt w sklepie nie robił dziwnej miny, że nie wie o co biega tylko mi podano i było po sprawie. Mi chodziło o łożyska, które są w tylnej belce w środku, to jak pamiętam to coś tak jak w tym zestawie naprawczym. Trochę czasu minęło jak to robiłem - przeszło 4 latka. Wedle mnie silentblock to tuleje i przy wahaczu raczej, ale ja nie jestem mechanik. http://www.allegro.pl/item591642377_lozysk...mken_od_ss.html Przytoczę pewien cytat "Najsłabszy punkt belki skrętnej (przede wszystkim w Citroënach i Peugeotach) to łożyska igiełkowe, na których oparty jest sworzeń wahacza. Pierwsze stadium zużycia łożysk nie daje prawie żadnych objawów, które mógłby zauważyć kierowca. Po umieszczeniu auta na podnośniku można natomiast wyczuć niewielki luz na kole - i jeśli tak - to jest to już najwyższa pora na naprawę, jeśli nie chcemy wydać fortuny. Wówczas wystarczy zdemontować belkę, co zresztą nie zawsze jest konieczne, i wymienić łożyska. Dobry komplet naprawczy składający się z łożyska i uszczelniacza na jedną stronę zawieszenia kosztuje zaledwie ok. 65 zł. Tak naprawdę łożyska belki należałoby wymieniać zapobiegawczo co kilkadziesiąt tys. km, ponieważ z niewiadomych względów w większości modeli z tym zawieszeniem producent zdecydował się na użycie superdelikatnych, łatwo psujących się elementów. Jeśli nie wymienimy łożysk w porę, zepsują się sworznie wahaczy Jeśli jednak przegapiliśmy moment początkowego zużycia łożysk, ich resztki zaczynają szorować o sworzeń." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi