bunio Opublikowano 23 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2009 :cry: Mam problem z odpaleniem mojego scenica 1.6 8V 98r na zimnym silniku po nocnym postoju gdy na dworze jest zimno (minusowa temperatura) Muszę kręcić po 3,4,5 razy żeby odpalić ,pompkę paliwową słychać że chodzi.Wymieniłem już silnik krokowy ,czujnik położenia wału, kable wn, świece, cewkę wn i problem został. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek78 Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 i jak , problem sie rozwiazał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunio Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Problem jest teraz trochę inny samochód odpala ,ale jak nie jest zagrzany to gaśnie na wolnych obrotach i coś się silnik poci (chyba uszczeleczka pod głowicą , uciekło mi trochę płynu chłodzęcego za zbiorniczka, ale oleju nie przybyło tylko ubyło przebieg 160.000km). Czuć trochę benzyny jak jest zimny i się odpala, chodzi trochę nierówno. <boks> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczek Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Mam ten sam problem, tzn: po dłuższym postoju (noc lub po pracy) nie mam problemu z odpaleniem. Natomiast po kilkuset metrach jazdy i po wciśnieciu sprzęgła natychmiast gaśnie. Tak się dzieje aż do momentu gdy się zagrzeje silnik. Wymieniłem świece, przewody, czujnik temperatury, wszystkie filtry, czyściłem silnik krokowy i nic. Dalej ten sam problem. Nie ma znaczenia czy jadę na PB lub LPG. Musi się zagrzać. Macie jeszcze jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunio Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Sprawdź ciśnienie w cylindrach i wtryski czy nie leją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczek Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Ciśnienie i wtryski ok - sprawdziłem. Może przepustnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bunio Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Cewki zapłonowe , czujnik położenia wału ,czujnik podciśnienia powietrza, może gdzieś brak styku we wtyczce, sprawdź gniazdo od komputera. kable od czujników (wszystkich).Sprawdzałeś wtryski w jaki sposób?? Czy silnik jak odpali to chodzi na wszystkie cylindry, czy kuleje ( na gazie i benzynie)Musisz eliminować wszystko po kolei (najlepiej podmieniając na dobrą sprawdzoną cześć) :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomczek Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Dziś zostawiam samochód na warsztacie - dam znać jakie efekty. Mam nadzieję, że pozbędę się w końcu problemów z jazdą na zimnym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adka Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 tomczek i co z twoim autem? od kilku tygodni też walczę, wymieniłam co się dało sprawdziłam co się dało, serwis nic nie znalazł... co było u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schizm Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 i co z tym odpalaniem zimnego silnika? U mnie się to samo zrobiło. Jak stoi cała noc czyli zimny trzeba długo kręcić, jak już zapali to chodzi ale jak już dam gaz to się dławi, ciężko wkręca się w obroty. Wcześniej na dotyk odpalał. Na ciepłym pali z kopyta. Problem zimnego silnika przechodzi gdy silnik osiągnie temperaturę ok 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 schizm, podałeś sprzeczne informacje w profilu. W Scenicu I phI nie było 16 - zaworowego silnika, chyba że masz na myśli przejściówkę z 99r to w takim razie przepraszam. Informacja jaki masz silnik powinna pomóc w ustaleniu rozwiązania problemu. Ja na początek bym odpiął czujnik temp. silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 schizm, sprawdź czy po włączeniu zapłonu zapłonu włącza się wentylator na chłodnicy. Jeżeli tak to na 100% uszkodzony jest czujnik temp. silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 4 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2010 Przy podobnym problemie, ktoś pisał, żeby dopompować kilkakrotnie paliwo przekręcając 3-5 razy kluczykiem w pozycje zapłon, lub odłączyć i załączyć aku. Jeśli to pomoże to świadczy o słabym ciśnieniu paliwa w układzie po dłuższym postoju. Druga sprawa to czystość przepustnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schizm Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 mam przejściówkę 04.99 rok. Zapomniałem dodać że mniej więcej stało to się gdy zauważyłem pod samochodem dyndający przedmiot przed przednim kołem prawym. Okazało się ze urwała się z zaczepu puszka elektrozaworu pochłaniacza par paliwa ale nic nie odpadło, rurki całe i przewody też. Jedynie spadła zaślepka na jedną rurkę. Zaraz sprawdzę to co napisaliście i nagram filmik z odpalania. [ Dodano: 2010-07-05, 11:44 ] filmik mam, niedługo wrzucę. Dziś się okazało że problem występuję tylko na benzynie. Jak przerzuci na gaz problem ustępuję. Po długim kręceniu odpali, obroty równo trzyma, lecz jak mocno się wciśnie gaz obroty spadają i gaśnie. Lekkie dodanie gazu - problem nie występuje. Jak tylko przerzuci na gaz przy 25 stopniach problem ustępuję. Wniosek taki że gaz - jest ok, silnik rozgrzany - objawy też nie występują. Czujnik temperatury sprawdzony, jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 schizm, a sprawdziłeś podpowiedź kol. marr29 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi