Dambrk Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Chcialem zapytac co ile wymieniacie olej w megance ( ja mam 1,5dci 06r)pytam poniewaz wyskoczyl mi komunikat "prevedere la manutenzione" w miejscu gdzie powinna wyswietlac sie ilosc km jaka mozna przejechac do wymiany oleju. Czy ktos wie co on oznacza? ( zanim komunikat sie pojawil wyswietlone bylo ze jest 12500 km do kolejnej wymiany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2008 jeżdżę głównie po Krakowie, dlatego ja wymieniam co około 20kkm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mici.fox Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Moja meganka jak wszystkie chyba jezdzi na elf evolution, teraz mam 5w30 i jestem przed wymianą, czy kupić tez takiego efl_a evolution 5w30 czy kupić coś innego tańszego ? przebieg 98tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Co ile powinno się wymieniać olej półsyntetyczny ( ELF COMPETITION) w 1.9 DTI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 4 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 zawisza1980, raz na rok lub co 10-15tyś. Było to już pisane :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riri Opublikowano 3 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 Grand Scenic 2005 1,9 dci, jak często wymieniac olej w silniku? W książce serwisowej pisze co 30 tys., mój mechanik radzi co 15 tys. czy ktos moze cos podpowiedziec? Zapoznaj się z postami wyżej. - lepper_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mao2 Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Witam posiadam Megane II 1.9 dci 2004rok, kupione w salonie "Okazja Lwa".Wyskoczył mi komunikat,że nadszedł czas wymiany oleju.Auto kupiłem w Styczniu zeszłego roku więc nie minął jeszcze rok a dali rok gwarancji.Teraz mam takiepytanie- ile można jeżdzic z takim komunikatem? Dzwoniłem do salonu,zeby wymienic olej a oni zaśpiewali mi 600zł :shock: poniewaz wymiana wiąze się z przegladem.W sumie autem robie miesiecznie ok.1 tys km.czy jezdzic na tym komunikacie aż skonczy sie gwarancja?Czy moze wymienić samemu ale znowu powiedzieli mi ze to wiąże sie z utratą gwarancji,chociaz zostało mi jej tylko 2 miesiace.Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chess175 Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 Nie wiem czy jak wymienisz na własną rękę... czy zniknie ci wtedy komunikat... (nie jestem pewien ale chyba coś było na ten temat na forum) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 5 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2008 mao2, możesz śmiało jeszcze machnąć 2 tys.km.A na wymianę za 6 stówek nie daj się naciągnąc.Co to za przegląd?Filter paliwa,powietrza,kabinowy,oleju i olej zmienisz sobie sam i zmieścisz sie w 300 zł A komunikat sobie skasujesz sam,bardzo prosto,poszukaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliomekki Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Skasować za pomocą przycisku przy zegarach przytrzymać chwile i samo zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rotation Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 czesc zastanawiam sie czy kupiłem dobry olej do mojej meganki 2, 78000km przebieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 abstrahując od tego, ze temat olejów na forum był to powiedz mi Kolego - rzuciłeś choć okiem do instrukcji autka? Bo to jest na zdaje się pierwszej stronie za okładką :D /edzia żeby nie być gołosłownym :evil: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=8834&...t=elf+evolution :D /edzia 2 wywaliłem błąd w odpowiedzi :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rotation Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 czytałem instrukcje autka ,ale na forum cały czas są oleje 5w40 ,5w50 a nic nie znalazlem o 5w30 , ten temat " Jaki olej ELF do jakiego samochodu Renualt" też czytałem i własnie zgłupiałem , 3. ELF EVOLUTION SXR 5W30, Homologacja Renault RN 0700 silniki benzynowe bez turbodoładowania. ACEA 2007: A5/B5, API SL/CF, czyli taki jak kupiłem ale jest napisane silniki benzynowe bez turbodoładowania natomiast 4. ELF EVOLUTION SXR 5W40, Homologacja Renault RN 0710, RN 0700silniki benzynowe, benzynowe turbo i diesla bez FAP (wyjątek 2,2 dCi z FAP) ACEA 2007: A3/B4, API SM/CF to będzie ten, byc może się mylę i własnie w ten sposób powstał mój mętlik w głowie jaki olej , 1.5 dci 80 KM z turbinka .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Ty, wróć, teraz zwróciłem uwagę, że masz diesla (solennie obiecuję nie pisać więcej w pośpiechu). Jesli masz diesla i kupiłeś 5W30 to pewności nie mam, ze wskazaniem na "nie" :-? Bardzo przepraszam za zamieszanie :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oak Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Odswieżam nieco temat ... Nie bede wyjasnial specialnie ale mam mozliwosc kupna w Super Cenie Olejow silnikowych CASTROL EDGE / SPORT - diesel CASTROL EDGE diesel - uwazany za ponoc NAJLEPSZY olej do silnikow typu klekot wiem ze do Renaultow - promowane sa oleje ELFa ale czy bedzie wielkim "zlem" jesli nowa meganke zaleje ktoryms z olejow Castrola EDGE/SPORT Auto jest z schylku 2008 i szykuje sie do 1 wymiany oleju jest to wersja 1,5 dCi - 86 ps (chyba z FAPem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi