waflos Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 A jak się ma wymiana oleju do silnika 1,4 16V??? Dzisiaj byłem na przglądzie i wymienilem wszystkie filtry i olej. Koleś powiedział mi że następna wymiana maxymalnie za 12000km. Trochę prędko nie? Myslałem że minimum15000km a nawet słyszałem ze co 20000km. dodam że olej to Mobil1 syntetyk, auto zasilane LPG. Jeżdzę głównie po trasie ok 4-5 tyś km / miesiąc. pozdr. PS. Dziś zmieniłem też świece na NGK. Ile powinny wytrzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 U mnie wymiana co 15 tys. km. To rozsadna wartosc i zgodna z instrukcja, co wymiana olejtu to wymiana filtrow. To nie sa duze koszta. Co do jazdy na morskiej bryzie to zauwaz Robertto, ze jezdzisz takze we wznieconym na drodze pyle, za ciezarowkami itp itd... to duzej roznicy nie ma, ze ja jezdze na Slasku a Ty nad morzem. No moze poza tym, ze Tobie morskie powietrze lepiej żre blachy :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 u mnie w 1,5dci producent zaleca co 30tys, ale ja wymieniam co 10-15 tys zalezy jak mam czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 3 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2007 Blachy mam ocynkowane, rdza raczej nie grozi, a co do filtra powietrza to przyznaję się do błędu - właśnie wymieniłem razem z filtrem przeciwpyłkowym. 30 tyś uważam że to za dużo, w firmie mamy nowe Kangury 1,5 dci - mimo zaleceń serwisu wymieniamy olej co 20 000. W nowoczesnych ropniakach to baaaardzo ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 4 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zebys sie z tymi blachami nie zdziwil jakby ocynkowanie gwarantowalo nierdzewnosc to hooo hooooo :-P IMO warto kochac swoje autko i poza dobrym papu (Pb) czesto wymieniac jego plyny ustrojowe :) Autko odda z nawiazka nasza milosc :) Pozdrawiam kolege z nad morza ! :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barman82 Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Mama pytanie jaki olej wlać do mojego scenica?Jest to 2.0 16V z 1999 roku. [ Dodano: 2007-06-26, 08:45 ] Przebieg to jakies 160.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Był taki fajny temat o tym na forum - wystarczy tylko poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaczaj Opublikowano 26 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2007 Najlepiej marki GM (jest to olej Mobil1) półsyntetyk (jeśli wiesz, ze miałeś syntetyk to syntetyk), olej kupisz na allegro lub w sklepie motoryzacyjnym. Olej ten ma praktycznie najlepsze parametry, porównując do konkurencji. 5l ok 50 zł + wysyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 27 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2007 poszukaj czegoś high milage... ja bym brał półsyntetyk przy takim przebiegu; 10w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaneq Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Zakupiłem autko muszę zmienić olej. Z tego co wiem Renault wspiera Total... więc... czy do zwykłego diesla 1.9D z 2000 roku Total Quartz 7000 Diesel 10W40 będzie dobrym rozwiązaniem? Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 po 1 Elf a nie Total po 2 http://megane.ruzam.pl/search.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaneq Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 no racja racja. jestem nowy wiec troche sie tu jeszcze gubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 6 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 [ciach] [naruszenie 9 pkt regulaminu forum] -Robak ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaneq Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 proszę mi powiedzieć, od ilu faktycznie przejechanych tys. km powinniśmy zacząć używać oleju półsyntetycznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Nie ma takiej granicy. Jeżeli cały czas jezdzisz na syntetyku, to nigdy nie musisz zmieniac go na inny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi