Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Co dziś zrobiłeś dla swojego autka?

tomek42007

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio profilaktycznie wymieniłem mikrostyki w HF. Przestał działać jeden - pozostałe wymieniłem profilaktycznie. Na te z ASO, bo poprzednie (a i dłużej by wytrzymały bo tylko jeden przestał działać) wytrzymały 4,5 roku - więc nadal uważam za mit, iż lepsze są te niejakie hermetycznie.

Zakupiłem tylne ramię wycieraczki - bo posiadane już tak opadło, że opierało się o blachę i mało co zmywało.

Kupiłem filtr kabinowy bo słaby nawiew. Wydawało mi się, że przecież niedawno go wymieniałem heheh a to już rok temu - jak ten czas zapieprza.

Rozglądam się za oponami zimowymi i chyba się skusze na Ultragrip 8, bo podobały mi się 7+

Założone buciki zimowe

Wymienione końcówki drążków kierowniczych (TRW)

Wymienione sworznie wachacza oba tuleje były w nienaruszonym stanie (FEBI)

Wymieniony płyn chłodniczy (Prestone)

Wymienione oba łożyska przednie (SNR)

Profilaktycznie wyczyszczony cały dolot łocznie z IC jak już zderzak był na ziemi. Trochę oleju było ale ja przechyliłem IC to nic nie wyleciało dopiero po płukaniu bezynko wylatywała lekko czarna.

Na koniec pojechałem i zrobiłem geometrie i zbierzność

Czas jaki na to potrzebowałem to od 9-17 równe 8 godzin bo wszystko robiłem samodzielnie, w warsztacie samoobsługowym.

Megi gotowa na zimę, drogowców jak zwykle pewnie zaskoczy, ale mnie już nie :)

A i do wymiany mam czujnik ABS w lewym przednim kole bo ten który tam siedzi to widać, że kiedyś miał bliskie spotkanie z półosią i od czasu do czasu zaczyna mi migać ABS + Service muszę jakąś urzywkę znaleść na alledrogo i wymienić.

Edytowane przez ciki

Pozakładałem koła z zimowymi oponami, letnie alusy wymyte, wysuszone i powieszone w oczekiwaniu na wiosnę. W zimie muszę zakupić 2 nowe oponki letnie i wymienić Micheliny energy savery na coś normalnego czyli Continentale EcoContakt3...

thumb_hosting_zdjec_1383944301__img_20131108_125316190_1280x960.jpg

Wczoraj przerobiłem zasilanie do telefonu który robi w aucie za nawigację i videorejestrator.

Wywaliłem to co było do poprzedniej nawigacji i do gniazda w schowku pasażera trafiła uniwersalna ładowarka z 2 gniazdami USB, dalej przedłużacz USB o długości 2m przez otwór w schowku, prawy słupek przedni, gdzie już za podsufitką jest złączony z wtyczką USB metrowego kabla zakończonego wtykiem micro USB. A ten zwisa sobie obok uchwytu na smartfona pod lusterkiem wstecznym.

Do gniazda zapalniczki w konsoli trafiła druga ładowarka z dwoma gniazdami USB. Ta się przyda do ładowania baterii E-papierosa albo innego telefonu.. Koszt przebudowy z nowym uchwytem, kablami, ładowarkami i przesyłkami to 60zł.

Jeszcze stara ładowarka i fotki z przeróbki

thumb_hosting_zdjec_1383953259__07112013004.jpg thumb_hosting_zdjec_1383953355__07112013007.jpg thumb_hosting_zdjec_1383953390__07112013006.jpg thumb_hosting_zdjec_1383953423__07112013009.jpg

thumb_hosting_zdjec_1383953502__07112013003.jpg thumb_hosting_zdjec_1383953517__07112013005.jpg thumb_hosting_zdjec_1383953532__07112013002.jpg

Edytowane przez gojgien