P_r_z_e_m_o Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Powiem tylko, że wszystkie noty serwisowe, wręcz zakazują zakładania starego paska, w przypadku jakiegokolwiek grzebania przy rozrządzie. Sam widziałem pompę wody wyjętą z silnika K4M700 o przebiegu 80 kkm (przypomnę gwarancja zaleca 120kkm lub 5 lat) nie dość że była cała skorodowana to jeszcze miała wyczuwalne luzy i bicia, na rolce paska. Tak jak napisał zrobiłeś jak uważałeś, Płacz będzie potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewula144 Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 witam ja właśnie odebrałam scenica z naprawy- poszła pompa wody - wymieniłam pompę plus pasek rozrzadu, podobno tak trzeba a i jeszcze jakies zaslepki do rozrzadu bo sa na raz pompa - 145 zł pasek - 95 zł zaslepki - 35 zł plus robocizna 150 zł pozdrawiam Proszę w regulaminie forum poczytać o zasadach pisowni postów. - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicher123 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Witajcie,mój mechanik wymieniając rozrząd w 1.9 DTI 98KM mówił,że u mnie pompa wody nie wchodzi w skład rozrządu,można ją osobno wymieniać,prawda to?Jakoś mnie się wydaje,że pompa wchodzi w skład rozrządu ale pewności nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oski Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Witam wszystkich. Mam problem z dokładną lokalizacją wycieku płynu chłodzącego. Prawdę mówiąc to się normalnie leje jak układ nabierze ciśnienia. Był wymieniany rozrząd w tym pompa. Wyciek jest z tych okolic ale nie widać dokładnie miejsca wycieku. Zdemontowałem nadkole, osłonę dolną silnika ale widoczność jest bardzo ograniczona. Za pomocą lusterka widać ,że cieknie po rurze(chyba metalowej) która wychodzi na wysokości pompy wody z silnika. Do niej dochodzą inne węże gumowe chłodzenia. Czy na połączeniu tej rury z silnikiem może dojść do nieszczelność? Proszę o pomoc bo mechanik ,który wymieniał rozrząd mnie zbywa. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Może pompę źle uszczelnili :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oski Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Jeżeli wykluczę możliwość przecieku na połączeniu rury z silnikiem to nic innego być nie może jak wyciek na pompie. Rura jest albo zaprasowana albo w inny sposób zamocowana. Nie mam książki z opisem czy rysunkiem tego miejsca. [ Dodano: 2009-08-30, 17:03 ] Właśnie znalazłem w necie rysunek układu chłodzenia i jak z niego wynika, ta rurka jest na uszczelce. czyli jest możliwy wyciek w tym miejscu. Żeby dostać się w to miejsce trzeba zrzucić pompę wspomagania, alternator i pewnie jeszcze sporo innych drobiazgów. Może ktoś miał już doświadczenia w tego typu problemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielek110 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2009 Witam oski .Jestem ciekaw jak rozwiązałeś ten problem z wyciekiem w tym miejscu bo u mnie jest ta sama sytuacja tzn cieknie od strony gdzie wchodzi przewód metalowy układu chłodzenia w korpus gdzie jest zamontowana pompa wodna .Tak mi się zdaje ze tam jest przeciek gdyż zauważyłem tam płyn pod tym przewodem. Pompę wodna markową miałem wymienianą z całym rozrządem niecały rok temu to pompa powinna być ok no chyba że złośliwość rzeczy martwych?! Może oski mnie naprowadzisz na jakiś trop . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hiszpan24 Opublikowano 12 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Mam problem w moim sceniku 1.9 dci 2002 rok , w niewielkiej ilosci i dosc czesto nieraz wiecej nieraz mniej ubywalo wody w ukladzie chlodzenia w serwisie boscha stwierdzili ze to pompa i wymienili ja, skasowali mnie jak za zboze, wycieki sa nadal, a oni twierdza ze to nie mozliwe, sam zagladalem i stwierdzilem ze kapie z miski olejowej, z przodu silnika nie widac skad ten wyciek jest ze az z miski kapie, prosze Was o pomoc Na forum piszemy używając polskich znaków. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Bo tam nie ma uszczelki (przynajmniej w moim silniku), uszczelnia się ją silikonem. Jutro będę wymieniał pompe wody. Do nowej pompy mam dołączoną uszczelkę. Więc mam nie dawać tej uszczelki tylko silikon.?? Dodano: 29 kwi 2012 - 15:07 W te rowki nałożyć silikonu i uszczelka do tego.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 pawel, zależy jak jest założona aktualna pompa jeśli nie ma silikonu to przesmaruj delikatnie smarem uszczelkę i przykręć pompę, jeśli silikon jest to z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal505 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Hejka,mam szybkie pytanko.W moim silniku wymieniłem KZFR bo już wstyd był jeździć i wszystko pięknie ucichło.Teraz jak jest już cicho od strony rozrządu to niesamowicie jęczy mi pompa wody której wcześniej chyba nie było słychać.Czy mogło się jej coś stać przy wymianie paska mikro? bo jak wiadomo ten silnik nie napędza pompy paskiem rozrządu.Wycieku nie ma,luz ma taki dosłownie minimalny tylko tak jakoś ciężko się obraca.Da rade pojeździć tak chwilke?Czy lepiej wymienić od razu bo zaraz będzie lała? Dodano: 10 maj 2013 - 09:41 Pompe wymieniłem na nową,koszt nowej jest znikomy.Teraz jest cichutko.Dodam że odkręcenie tych osmiu śrub zajeło mi pare godzin masakra jakaś szybko się obrabiają i nie obeszło się bez przecinaka i spawarki.To tyle z mojej srony, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi