Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Piszczenie po wyłączeniu silnika???

Sł@w

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam moją Megane II 1,5DCI 105KM od ok. 2 miesięcy i ostatnio mojej uwadze zasłużył dziwny dźwięk, takie piszczenie, bardzo ciche, słychać je jak jest naprawdę cisza na zewnątrz... a najlepiej w garażu, otóż po wyłączeniu silnika słyszę pisk ok 10-15sekund, jest to wysoki dźwięk więc ciężko zlokalizować mi to dokładnie, ale wnioskuje że gdzieś w okolicach tyłu (zbiornik paliwa), czy może wiecie co to jest, czy to tak ma być??? Nic się nie dzieje, autko chodzi bezproblemowo, tylko moja ciekawość nie zna granic...

Czy Wy też tak macie???

Gdzieś wyczytałem, że to tak ma być bo układ paliwowy sam sobie reguluje dopływ paliwa, w zależności od średniego spalania, coś związanego z ekologią...

Pozdrawiam

Ale to nie dzieje się po odpaleniu, ale po zgaszeniu (wyłączeniu) samochodu..., może jakieś sugestie???

Przebieg ok. 70tys., więc co do paska to odpada, tym bardziej paski nie pracują po zgaszeniu auta???!!!

No właśnie też tak sądziłem, ale teraz jestem już ciemny w tym temacie... ale po wyłączeniu pompa działa jeszcze??? A w moim wypadku jest to pompa elektryczna czy nie???

Dzwoniłem do ASO do znajomego i on też nie wiedział co to może być??? Będę w przyszłym tygodniu u niego to mówił, że sprawdzi co to może być???

A jak sądzicie jest to coś groźnego??? Tym bardziej że auto działa bez zarzutu!!!

A jak ktoś z Was kochani forumowicze ma DCI niech sprawdzi czy u niego też to samo jest??? <ok>

Ale najlepiej w garażu jak będzie cisza, to wtedy dobrze to słychać!!! :mrgreen:

A takie pytanie: z ciekawości, czy z przodu może taki dźwięk się wydobywać??? Jak tak to z czego??? ;)

U mnie z przodu też po wyłączeniu przez 5-10 sek. czasem popiskuje (bardziej bzyczy) to:

m1.jpg

Ostatnio jest spokój i wszystko jest OK, ale nadal nie wiem co to jest i do czego służy <ok>

Otwórz maskę i sprawdź - może to samo :mrgreen:

Tak sprawdzałem na włączonej i wyłączonej klimatyzacji i też ten efekt "bzykania" występuje, ale nie zawsze, może to tak musi być...

ale ze względu na moją ciekawość muszę wiedzieć <ok>

Ciężko powiedzieć <ok> nie umiałem tego ująć swoimi słowami i nazwałem to bzykaniem :mrgreen: , ale jak możesz to sprawdź czy zawsze to występuje i jak długo ewentualnie, ale po zgaszeniu silnika ;) ???

Wczoraj w ogóle nie "bzykał" <ok> , ale jak tylko usłyszę to zaraz podnoszę maskę i sprawdzam i dam znać... a tak swoją drogą wiecie co to za element na zdjęciu wyżej pod maską???

Sprawdziłem w dialogysie i mi wychodzi, że to czujnik ciśnienia jest na zdjęciu, ale mogę się mylić...

a ja takiego czegoś nie mam... i nic mi jednak nie piszczy/bzyka. wczoraj byłem zmęczony i coś mi się ubzdurało... ja pompę przed zapłonem słyszę <ok> ale po zgaszeniu jest cisza, tylko silnik jeszcze parę razy klekotnie z rozpędu bez paliwa i tyle. ahhh no i czasem jak klima chodziła to słychać jeszczę parę sek jak szumi w rurkach, ale zaraz przestaje.

Dzięki za sprawdzenie kolego <ok> no ja muszę się dowiedzieć co to od czasu do czasu piszczy & bzyka ??? :mrgreen:

[ Komentarz dodany przez: DrNO: 2009-04-17, 10:36 ]

kobieta? ;) ;) ;P

[ Dodano: 2009-04-17, 10:43 ]

To swoją drogą ;) i to jeszcze jak się zdenerwuje to piszczy niemiłosiernie :shock: