Pablito Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Witam serdecznie wszystkich forumowiczow. Od poltora miesiaca jestem posiadaczem Renault Megane Kombi 16 16V, niestety moj zachwyt tym autem minal kilka dni temu. Podczas spokojnej jazdy 60km/h zapalila sie kontrolka silnika oraz serwisu, silnik pracuje nierowno i szarpie. Po podlaczeniu pod komputer okazalo sie, ze wystepuje blad na 3 cylindrze P0 303 oraz wykryte wypadanie zaplonow. Narazie zostaly wymienione swiece i sprawdzone cewki, ale nic to nie pomoglo. Jesli Ktos z Was spotkal sie z czyms takim lub wie co jest przyczyna prosze o pomoc. Pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Wszystko jednak wskazuje nacewkę. Zmień ją z inną i sprawdź, czy bląd pojawi się na tym samym cylindrze, czy tam gdzie ją przełożyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Na 99 % cewka. Jak sprawdzali tą cewkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablito Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam, dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem. Po sprawdzeniu na kompie mechanik zaczal zmieniac cewki miejscami, ale blad dalej wskazywal na 3 cylinder wiec stwierdzil ze cewki sa dobre, pozniej wykrecil swiece i okazalo sie ze ta na 3 cylindrze jest lekko wilgotna. Zaproponowal wyciagniecie wtryskiwaczy i czyszczenie za pomoca ultradzwiekow. Pozdrawiam Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 a czym czytał błędy CLIP'em ? Bo kod błędu nie wygląda mi na CLIP'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mad Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 P0303 to na pewno nie jest kod błędu CLIPa. Z bardzo dużą uwagą czytam ten wątek, bo miałem taką sytuację u gazownika, który podłączył swój czytnik i wyskoczył mu właśnie taki błąd. Nie mógł go jednak zinterpretować wprost, bo tabela błędów dla MII nie zawierała opisu dla tego kodu, odczytał więc błąd z danych dla LII o ile pamiętam coś tam ze słowem "misfire", czyli wypadanie zapłonu właśnie na 3-cim cylindrze. Pojechałem na CLIPa, który nie stwierdził żadnych błędów - u mnie nie paliła się kontrolka układu oczyszczania spalin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 http://www.obd-codes.com/p0303 wszak po angielsku ale może naprowadzi na rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablito Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Generalnie to nie mam pojecia czy czytal CLIP'em, po kilku probach zamiany cewek i swiec, sprobowal wykasowac ten blad ale sie nie dalo. Stwierdzil ze jedynym rozwiazaniem jest wyjecie listwy i czyszczenie wtryskiwaczy, a moze Ktos zna dobrego mechanika na slasku ktory ogarnia dobrze ten temat? Pozdrawiam paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 jest wyjecie listwy i czyszczenie wtryskiwaczy szukałem trochę googlach o tym problemie i byli wariaci co się bawili sami w to- dosłownie sami. bez efektu. IMHO zostaw tą czynność na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Moim zdaniem na 99% jest to coś z cewką. Zacznij od prawidłowej diagnostyki sprzętem przeznaczonym do tego celu.Spotkałem się już z takimi przypadkami że uniwersalne testery pokazywały błędy których w aucie nie było. Drugie pytanie : kable, które idą do cewki sprawdzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablito Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Dzieki jeszcze raz za pomoc, podjade jeszcze raz do jakiegos speca, zeby sprawdzil cewki i kable zaplonowe, na ktore mechanik nie zwrocil w ogole uwagi. Pozdrawiam Paweł. [ Dodano: 2009-04-22, 14:17 ] Witam serdecznie, meganka naprawiona, mieliscie racje ze to cewka zaplonowa, dziekuje wszystkim za pomoc. Polecam rowniez warsztat AUTORENO w Katowicach na ul. Wczasowej 1, szybko, zwiezle i na temat. Pozdrawiam i dzieki wielkie Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi