milosz Opublikowano 19 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2009 Witam, Po krótce opisze o co chodzi. Przy włączonym silniku słychać takie jakby delikatne piszczenie/chrobotanie, trochę jakby jakiś łancuszek ocierał o blachę co raz (nie wiem jak to określić). Po wcisnięciu sprzęgła cisza. Dzwięk dochodzi z pod maski z prawej stojąc przodem do samochodu Może ktos miał podobna sytuację. Podobno przy jeździe też to słychać. Pisze podobno ponieważ auto użytkuje mój ojciec a ja słyszałem to tylko na postoju. Dot. Scenic 2005 r. 1.5 dci Milosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk101 Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Ja mam ten sam problem i nie wiem co to może być.Może ktoś nam pomoże w tej kwesti? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek1238 Opublikowano 31 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2010 Skoro po wciśnięciu sprzęgła jest cisza to łożysko oporowe się odzywa ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk101 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Czyli chodzi o wysprzęglik,czy są to dwie różne częsci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2010 krzemyk101, łożysko dociskowe to nie wysprzęglik.To są całkiem dwie inne części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Nie chcę Was martwić, ale już dwóch mechaników mi powiedziało że to skrzynia. Nie wpływa to na jazdę, lecz z czasem dźwięk będzie coraz bardziej słyszalny. Z tego co powiedzieli tego się nie naprawia tylko wymienia się całą skrzynię, w co ciężko mi uwierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
switacz Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2010 ciężko mi uwierzyć Mi tez jest ciężko w tą teorię uwierzyć :roll: Ciut naginana teoria tych mechaników... ale wszystko jest możliwe. Może podjedź do jakiegoś ASO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msn Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 ASO też bym raczej nie ufał, wiadomo jak doją, znam jeszcze człowieka który kiedyś pracował w Renault i ma własny warsztat ale mam do niego 150km, moze kiedyś się wybiorę. Już coraz bardziej mnie denerwuje ten samochód i myślę czy go nie sprzedać, w ciągu 5 miesięcy wyłożyłem na naprawy ponad 1000zł a przejechałem niewiele ponad 13 000 :/ z tego na co się zapowiada już pomijając skrzynie to jeszcze z 2000 muszę wyłożyć na wtryski i kilka pierdół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzemyk101 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Ja mam to samo ale zauważyłem że jak silnik jest już ciepły to to chrobotanie ustaje.Czy tak zachowuje się łożysko oporowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariouk Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Witam Wszystkich Forowiczów Pisze pierwszy raz na forum i od razu chciałbym sie Was poradzić. Od pewnego czasu mam dziwny odglos w samochodze. Odglos ma charekter jakiegoś ocierania moze wycia łozyska tarcia. Pojawia się najpierw ciszej przy okolo 45 stopniach a przy optymalnej temperaturze silniak odglos jest ten juz intensywny. Autko odpala bez problemów na zimnym silniku jest bardzo dynamiczne i elastyczne jak juz wspomnailem pracuje na mój gust bardzo dobrze. Po przejechaniu kilku km i osiągnieciu temaperatury wycie sie pojawia intensywnie na 1,2,3,4 biegu po przekroczeniu 2 tys obrotów i jest coraz głośniejszy wraz ze wzrostem obrotów na biegu. Po wciśnieciu sprzegla od razu odglos ten ustępuje do momentu wrzucenia biegu i wciśniecia gazu. Przy tym hałasie autko moim zdaniem jest mniej dynamiczne a i ten dziwny dźwięk wydaje mi sie ze wpływa również troche na kierownice odczuwam minimalne ale drgania przy jeździe i gazowaniu. Kiedy auto jest narzane na luzie i dodaje gazu do 4,5 tys obrotow dzwięków wspomnianych nie słychać. Gdyby ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu byłbym bardzo wdzięczny bo jak do tej pory byłem u mojego dobrego mechanika i niestety on nie jest mi w stanie z tym pomóc. W razie jakiś pytań które pozwola bardziej upewnić nas co może być przyczyną z chęcią odpowiem. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplu1 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Witam, Mam podobne objawy co miłosz. Mój mechanik stwierdził że do wymiany koło dwu masowe :) Miłosz jak delikatnie dotykasz pedału sprzęgła to czujesz mrowienie a nawet uderzenia jak przy działającym abs'ie , bo u mnie na początku delikatnie wyczuwałem mrowienie a teraz wali. I tu mam pytanie poszukuje cześci (koło dwu masowe) do 1.5 dci 106 koni bo znajduje tylko do 101 koni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 przecież 101 KM nie ma dwumasy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaplu1 Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Hmm, A szukając części wydawało mi się że jest no ale w takim razie użytkownicy 101 koni mają problem z głowy. Ja dziś byłem w ASO i koło dwu masowe kosztuje 3700 zł + 800 zł kpl. sprzęgła. Rozbolała mnie głowa więc uciekam :-( Pozdrawiam link do dwu masy http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-nissan-re...1393509965.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 11 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 Odnośnie linku z aukcji powyżej: Ach ci sprzedawcy, dla nich każde koło zamachowe to dwumasowe. Tylko ta cena jakoś nie przystająca do prawdziwej dwumasy. Typowy chwyt marketingowy. Jeszcze trochę i okaże się, że maluch posiadał koło dwumasowe. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi