mihauz Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Witam, Posiadam Renault Megane Coupe z 1997r. w której to nie działa mi klimatyzacja. Nie załącza się sprężarka od klimatyzacji. Auto było u mechanika, jednak niestety nie był on w stanie go naprawić. Z informacji jakie mi udzielił wygląda to tak: - klimatyzacja jest napełniona, szczelna - do czujnika ciśnienia dochodzi prąd, jednak na wyjściu prądu już nie ma - po zmianie czujnika sytuacja ta sama - na wejściu jest prąd, na wyjściu go nie ma. Czy ktoś może się już z czymś takim spotkał i wie w czym może być problem ? (chyba mało prawdopodobny zbieg okoliczności by nowy czujnik był od razu wadliwy? ) Dzięki i pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 A czujnik jest 3 czy 4 pinowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauz Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Tego niestety nie wiem i nie bardzo wiem jak sprawdzić. Rozumiem, że w danym modelu mógł być zamontowany taki, bądź taki czujnik (3 lub 4 pinowy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Tak i działają na innej zasadzie i żeby ci coś podpowiedzieć muszę wiedzieć jakie masz rozwiazanie układu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Pomorzanie, dajcie koledze jakiś namiar na konkretnego "klimatyzatora" w Świnoujściu lub w Szczecinie i będzie si. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauz Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Ok, rozumie :D Można to w łatwy sposób ten czujnik namierzyć i sprawdzić (jest w łatwo dostępnym miejscu) ? @Vivaldi - czyżbym wyczuwał ironię ? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Pod maską po stronie gdzie masz skrzynkę bezpieczników od chłodnicy idzie aluminiowy przewód w niego jest wkręcony czujnik z wtyczką - odepnij i sprawdź ile jest pinów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauz Opublikowano 22 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Sprawdziłem, "są 4 PINy". Wygląda to mniej więcej tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Odłącz wtyczkę połącz jakimś drucikiem we wtyczce styki C i D są opisane i włącz klimę jeżeli będzie działać to uszkodzony jest czujnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Chyba zadziałało bo nic nie pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauz Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Witam, Niestety nie zadziałało Po połączeniu styków C i D klimatyzacja nie działa. Jakiś pomysł, w czym teraz szukać przyczyny ? Pozdrawiam i z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagunaman Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 pwenie jest nieszczelna i dawno nie ma w niej gazu. Na podstawie czego mechanik stwierdził że układ jest szczelny. Bez sprzetu do nabijania nie da sie tego zrobić. W meganach czesto dziurawieją chłodnice klimy i gaz ucieka. Na "wyjsciu" prądu nie ma bo nie ma w układzie ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihauz Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ma sprzęt do nabijania, i w jakimś sprzęcie to sprawdzał - miałem nawet wydruk, który mniej więcej mówił tyle że na np. pojemność 750 u mnie było 695. A chłodnica klimatyzacji jest "nowa" - kupowana w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jeżeli na czujniku jest napięcie a za czujnikiem nie to jeżeli połączyłeś C z D to czujnik został ominięty i na sprężarce powinno być napięcie ? Sprawdź ciąg przewodów włączających sprężarkę. 1-z panelu sterowania pin A6 do przekaźnika klimy pin 85 lub 86 2-z przekaźnika pin 87 do czujnika czujnika ciś. C 3-z czujnika ciś. pin D do sprzęgła sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dugit Opublikowano 19 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2011 (edytowane) Odświeżam temat bo widzę że moderator lubi zamykać tematy. Jak to wygląda jeśli jest czujnik 3 pinowy taki mam zamontowany. Które piny pozwierać by sprawdzić czy sprężarka zastartuje. Sprężarka nie startuje, przekaźnik nie cyka,bezpiecznik ok, wentylator chłodnicy śmiga. Pytam bo chcę wiedzieć co jest uszkodzone i wykluczyć ewentualne usterki zanim pojadę na nabicie klimy. Megi kupiona z niedziałającą klimą. Megi I phII Coupe 2000r. 1.4 16V Teraz mały OT ale to tylko dla moderatora: Przeczytałem wszystkie posty o klimie, szukajka wiem jak działa, skoro zakładam nowy temat to nie po to żeby mod miał co czytać tylko dlatego że nie znalazłem rozwiązania swojego problemu a jeśli nie masz czasu, nie chcesz się powtarzać lub podzielić wiedzą to już Twój problem (bo natknąłem się na parę takich uzasadnień zamknięcia tematów przez moda). Kolego zadajesz pytania w temacie a potem go zamykasz. Jakieś to dziwne no ale masz prawo. Pozdro Dugi Edytowane 19 Maja 2011 przez Dugit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi