domin_g Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Witam, nie mogę sie uporać z skrzypiącymi przednimi szybami podczas ponoszenia lub opuszczania. Szyby mam bez ramek więc tarcie o uszczelki odpada. Rozebrałem boczek, nawet zdemontowałem szybe, bez obciązenia też skrzypią. Wszytko wskazuje na prowadnice - przesmarowałem je oraz linki białym smarem w sprayu, próbowałem też na sucho oraz innym smarem do łożysk i za nic nie mogę sie pozbyć skrzypienia. Nieodpowiedni smar? Te typy tak maja? Mam się z tym juz pogodzić? Ma ktos podobne doświadczenia no i jak sobie z nimi poradził...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 jesteś chyba jedyny co ma CC na tym forum :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Podejżewam że mechanizm podnoszenia szyb jest podobny jeżeli nie identyczny jak w innych megankach - pionowe prowadnice połączone linkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 może i tak, a może i nie, bo w CC drzwi są dłuższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Długość drzwi jest mało istotna. Prowadnice można dowolnie rozstawiać w zależności od auta 3d, 5d czy też 2d (na ile pozwolą linki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hrehor Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 :) :P :) ;) :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Mi tez skrzypia. Moze nie skrzypia a tra (taki raczej niski ton wydaja, takie szuranie)... Ale jeszcze nie rozbieralem, dlatego poslucham co w temacie... btw. Czy ktos moglby mi polecic jakis bardzo dobry (cena w zasadzie nie gra duzej roli) smar do prowadnic szyberdachu? W Renault smarowali to (nieudolnie) takim zlotym smarem z blyszczacymi czasteczkami (jakby brokatem)... Teraz jest w nim pelno much (przesadzili z iloscia) i kamyczkow, takze w weekend chcialbym sie tym zajac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 ... złoty z cząsteczkami to prawdopodobnie smar miedziany. Można kupić do nakładania "ręcznie" lub w sprayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 29 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2007 Mam rozumiec, ze taki smar nadaje sie do smarowania prowadnic po ktorych suwak jezdzi tam i spowrotem kilka razy dziennie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Czy się nadaje to juz nie wiem - stosowany jest raczej do zabezpieczania klem akumulatorów, wczesniej naniesiony ułatwia sciąganie felg z piast kół. Wydaje mi się bardziej odpowiednim smarem do mechanizmów jest biały smar (taki tez spotykałem w różnych rozbieranych mechanizmach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 30 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Czy ten biały smar ma jakąś nazwe? Generalnie mam podobny problem z szybkami też mi piszczą i dzwięk brzmi jak by tam były (jak już ktoś napisał) drobiny piasku. Na początek w weekend chce to psiknąc sprężonym powietrzem a potem zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin_g Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2007 Poprostu "biały smar" np z wurth'a <Link> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavo Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 A mnie skrzypi przednia boczna szyba ale dopiero na samej górze. Ale to chyba jak ktoś zauwazył jakieś ziarnko piasku jutro czyszczonko. może powietrze wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Ja u siebie rozebralem - okazalo sie, ze linka sie naderwala i halasuje w otulince (pancerzyku). Chyba cos zle zlozylem, bo przestala dzialac. zreszta odlaczylem wlaczniki, zeby calkiem sie ta linka nie urwala. Musze gdzies jakas zdobyc i wymienic, chociaz obawiam sie, ze to nie bedzie prosta robota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czacha Opublikowano 22 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2009 Pozwolę sobie odświeżyć temat aby nie zakładać nowego, tym bardziej, że też dotyczy CC. Mianowicie z lewych oraz trochę z prawych drzwi dobiegają dziwne piski, skrzypienia. Występują tylko podczas jazdy z otwartym dachem, przy czym nie zależą od położenia szyby. Gdy podczas jazdy odtworzy się drzwi momentalnie ustają. Może ktoś się zmagał kiedyś z czymś podobnym i potrafi doradzić od czego zacząć szukać, zanim wyrwę ze złości całą tapicerkę ;-) [ Dodano: 2009-05-28, 07:45 ] OK, problem rozwiązany. Okazało się, że to zamki skrzypiały. Potraktowanie WD-40 całkowicie załatwiło sprawę. Nareszcie w aucie cisza ;-) Jako ciekawostkę mogę jeszcze powiedzieć, że kupując CC byłem przygotowany na dźwięki dobiegające z dachu, jednak tutaj zostałem mile zaskoczony. Dach jest naprawdę cichy. Dopiero na większych nierównościach minimalnie się odezwie. Szum pojawiający się powyżej 90km/h też jakoś nie przeszkadza mi specjalnie. Trzeba liczyć, że coś za coś :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi