Rabcio Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Witam, Mam dosyć niepokojący problem otóż wczoraj postanowiłem sobie wyczyścić zawór Egr ( robię to co 15tys Km ) i ku mojemu zdziwieniu był cały z oleju olej był lepki i ciepły co oznacza, że raczej stosunkowo nie dawno się tam dostał czy to jest oznaka uszkodzonego Turbo ? dodam, że auto zaczęło mi niepokojąco kopcić ( powyżej 2 tys czarna chmura ) Turbo było regenerowane w zeszłym roku... Próbowałem się dosłuchać jakichś zmian w pracy silnika lecz nic nie usłyszałem. Dodatkowo po odpięciu czarnego wężyka, który jest usytuowany centralnie na środku silnika ( jestem zielony jeżeli chodzi o budowę silnika) podejrzewam, że jest to sterowanie zmienną geometrią, dostrzegłem olej ^^ PROSZĘ O POMOC CO ROBIĆ !? Drugie pytanie dotyczy kwestii dźwięku silnika otóż zawsze po uruchomieniu silnika gdy jest zimny z okolic schowka pasażera mam na myśli silnik tylko nie potrafię lepiej sprecyzować miejsca dochodzi dziwne stukanie... Coś jakby metal uderzał o metal. W momencie osiągnięcia 90 stopni stukanie ustępuje, ja rozumiem klekotanie jak to przystało na diesla ale to nie to dodatkowo w rytm stukania drgania przechodzą mi na kabinę co prawda od 170kkm poduszki są nietknięte ale nie wydaje mi się aby to było przyczyną. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu. Pozdrawiam Rabcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Objawy dość dziwne, w szczególności tak duże ilości oleju w egr. Ja w swoim postanowiłem zrobić jakiś czas temu to samo i wyczyścić po 120 tys. km. i w sumie nie miałem co czyścić nie był zasyfiony w porównaniu do tych co miałem wcześniej okazje widzieć. Zgadzam sie z tym, co napisałeś takie duże ilości oleju to może byc wina turbiny która, zaczyna coraz więcej puszczać oleju może warto zastanowić sie i skorzystać z gwarancji. Odnośnie metalicznego uderzania w okolicy schowka to trudno wróżyć z fusów trzbea byłoby posłuchac na realu ale przyznaje dość dziwne objawy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi