adamejl Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Tartarini - montowana w Auto Gaz Śląsk - po zrobieniu 120 tyś na gazie wszystko w najlepszym porządku. Jedyna uwaga to taka iż przy zakładaniu LPG mogli pomyśleć o dostępie do filtra oleju - wymiana jest możliwa lecz strasznie mało miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjac Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Stało się !! W dniu wczorajszym została zamontowana instalacja gazowa do mojej Reni. Miałem sporu czasu na wybór zarówno Zakładu LPG jaki samej instalacji, ponieważ była 2 letnia gwarancja która się skończyła. Instalacja którą wybrałem to IV generacja, LANDIRENZO OMEGAS. Zakład LPG to Fugazi ul. Lindego 5 Kraków – zakład z 16 letnim doświadczeniem w montażu i serwisowaniu LPG. w którym nie został już nikt z początkowej ekipy która wyrobiła tę marke Zbiornik gazu (53L) został zamontowany w miejscu koła zapasowego. u mnie jakoś zmieśliła się butla 65 l ;-) Jedyną rzeczą która mnie niepokoi to wskaźnik poziomu PB które ubywa podczas jazdy na LPG ale to nie problem w instalacji LPG tylko w rozwiązaniu Reno. Na ten temat nie będę się rozpisywał, temat opisany na forum. Jeżeli macie jakieś swoje metody na aktualizacje wskaźnika PB to proszę o rady. ja nie wahałem się ani chwili - założyłem emulator i mam spokój. Niektórzy mówią że olewają i samo się resetuje po jakimś czasie ale jest też inna opcja - że wywali błąd i zaświeci lampkę service Podsumowując popieram w pełni opinie kolegi Lewego, montaż po najmniejszej linii oporu :-/ U mnie wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 manjac, Wtryski Macic Jet w poziomej pozycji (jak u Ciebie) mogą dość znacznie skrócić swą żywotność. Lepiej mieć wężyki 10-15cm, ale wtryskiwacze ustawione pionowo (szczególnie te wtryskiwacze). To złudzenie, czy w korku oleju masz powiercone otwory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjac Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 manjac, Wtryski Macic Jet w poziomej pozycji (jak u Ciebie) mogą dość znacznie skrócić swą żywotność. Lepiej mieć wężyki 10-15cm, ale wtryskiwacze ustawione pionowo (szczególnie te wtryskiwacze). Hmmm czytałem o tym sporo ale nic takiego nigdzie nie znalazłem... można wiedzieć gdzie trafiłeś na tą informację? chętnie się dokształcę --------------EDIT------------- Już znalazłem, większość opinii jest za pionem ale są też i takie że jest niewielka różnica w trwałości a generalnie zależy to w głównej mierze od czystości gazu i rodzaju filtra. Ale i tak zapytam mojego gazownika co on na to... --------------------------------- To złudzenie, czy w korku oleju masz powiercone otwory? Złudzenie ;-) na korku są namalowane 2 czarne kropki - czemu? nie mam pojęcia - takie było 8-) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorrrrr Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 w którym nie został już nikt z początkowej ekipy która wyrobiła tę markę - z resztą to widać po twojej instalacji... manjac co mianowicie widać po mojej instalacji Ja wiedze IV generacje LANDIRENZO OMEGAS a Ty co takiego widzisz (30 cm węża który jest widoczny - w modelu z roku 2007 nie ma pokrywy na akumulator i plastikowego dekla na silnik więc wygląda to inaczej niż przy w twoim Stagu ;-) ) Jeżeli chodzi o „ekipę” sugerujesz że Nowa Ekipa nie jest profesjonalna :lol: Odważna sugestia ;) Montując instalacje brałem pod uwagę miedzy innymi opinie naszych kolegów formułowiczów, Twojej nie widziałem. Nie widziałem również negatywnej opinii o Nowej Ekipie na Forum aczkolwiek jak najbardziej mogą się takowe trafić. Nie wnikam kto pracuje a kto nie pracuje od początku założenia Fugazi, mnie jako klienta nie powinno to interesować. Natomiast interesuje mnie żeby instalacja była dobra/b.dobra (Omegas) i dobrze funkcjonowała i spełniała swoją role do czego została wyprodukowana. Zatem inst. jest dobra/b.dobra, spisuje się i spełnia swoje zadanie. u mnie jakoś zmieściła się butla 65 l ;-) Czy w moim poście który cytujesz napisałem że mam założony największy zbiornik ;) Niczego takiego nie napisałem. Jeżeli zmieścił się bez problemu zbiornik 65L to moje gratulacje. Oczywiście podłoga nie odstaje od reszty bagażnika ;) ;-) ;-) ;-) Poprosimy fotki Twojego bagażnika jeżeli masz taką możliwość. ja nie wahałem się ani chwili - założyłem emulator i mam spokój. Niektórzy mówią że olewają i samo się resetuje po jakimś czasie ale jest też inna opcja - że wywali błąd i zaświeci lampkę service Jestem po I przeglądzie instalacji. Wszystko w jak najlepszym porządku Panowie. Instalacja spełnia moje oczekiwania i swoje zastosowanie. Z instalacją nie ma żadnych problemów. Emulaor został zamontowany i problemy się skończyły. „Nowa Ekipa Fugazi” zamontowała emulator w cenie instalacji. manjac, Wtryski Macic Jet w poziomej pozycji (jak u Ciebie) mogą dość znacznie skrócić swą żywotność. Lepiej mieć wężyki 10-15cm, ale wtryskiwacze ustawione pionowo (szczególnie te wtryskiwacze). popieram w pełni wątpliwości kolegi Lewego co do takowego montażu wtrysków Macic Jet manjacGdzie zakładałeś instalacje i gdzie serwisujesz ?Podsumowując: przypominam że jest zamontowana w samochodzie pod maską a nie w Muzeum Narodowym Sukiennicach i nie służy do oglądania tylko ma inne zastosowanie. ___________________________________________________________________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjac Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 manjac co mianowicie widać po mojej instalacji Ja widze IV generacje LANDIRENZO OMEGAS a Ty co takiego widzisz (30 cm węża który jest widoczny - w modelu z roku 2007 nie ma pokrywy na akumulator i plastikowego dekla na silnik więc wygląda to inaczej niż przy w twoim Stagu ;-) ) Widzę listwe wtryskową (btw też nie pionowo)' date=' reduktor, filtr i przewody które można było lepiej pochować (i nie ważne czy to Landi, Prins, Stag, BRC czy cokolwiek innego). A co do plastików to chyba tylko lepiej bo nie trzeba się bawić w ściąganie... manjac' date=' Wtryski Macic Jet w poziomej pozycji (jak u Ciebie) mogą dość znacznie skrócić swą żywotność. Lepiej mieć wężyki 10-15cm, ale wtryskiwacze ustawione pionowo (szczególnie te wtryskiwacze). [/quote']popieram w pełni wątpliwości kolegi Lewego co do takowego montażu wtrysków Macic Jet ---patrz post wyżej---Podsumowując:przypominam że jest zamontowana w samochodzie pod maską a nie w Muzeum Narodowym Sukiennicach i nie służy do oglądania tylko ma inne zastosowanie. Może i nie muzeum, ale czasem coś trzeba pod ta maską zrobić, a wtedy dobre rozlokowanie instalki nie przeszkadza w pracy. Nie wiem co próbujesz udowodnić? Że twoje LR jest najlepsze ? Wybacz ale nie będę brał udziału w tego typu dywagacjach. Dla mnie EOT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorrrrr Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Nie wiem co próbujesz udowodnić? Że twoje LR jest najlepsze ? kolego manjac zacytuj mój post w którym pisze o wyższość LR nad innymi instalkami... :-? :-? :-/ :-/ nic nie sugeruje, tylko stwierdzam fakt ogólnie znany...ludzie odeszli Fakt ogólnie znany Dla kogo Może dla środowiska Zakładów LPG ale nie dla klienta. u mnie jakoś zmieśliła się butla 65 l ;-) Jeżeli używasz słowa jakoś to rozumiem że u mnie jakoś się taka butla nie zmieściła a ja nic takiego nie napisałem. Niczego się nie doszukuje tylko czytam ze zrozumieniem to co Ty piszesz. Dziękuje i Pozdrawiam THE END ___________________________________________________________________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjac Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 nic nie sugeruje, tylko stwierdzam fakt ogólnie znany...ludzie odeszli Fakt ogólnie znany Dla kogo Może dla środowiska Zakładów LPG ale nie dla klienta. ja tez jestem dopiero co po założeniu instalacji i szczerze mówiąc dowiedziałem się tego szukając dobrego gazownika w Krakowie i zasięgając opinii o różnych zakładach gdzie się dało u mnie jakoś zmieśliła się butla 65 l ;-) Jeżeli używasz słowa jakoś to rozumiem że u mnie jakoś się taka butla nie zmieściła a ja nic takiego nie napisałem. Wracając do tematu poniżej fotki butki w bagażniku (niestety słaba jakość bo z telefonu ale mam nadzieję że pokazują meritum ) osobiście myślę że to moje jakoś wyszło całkiem nieźle, ale oceń sam... Pozdrawiam i proponuję zakończenie tego bezsensownego sporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorrrrr Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Bardzo dobrze zabudowany zbiornik 65L . Podoba mi się Twoja zabudowa. Jak znajdę chwilkę to zrobię fotki mojego zbiornika 53L Gratulacje! Oczywiście spór bezsensowny czas zakończyć )))))) Najważniejsze że Renie zagazowane i oszczędne! Jakie masz wrażenia z jazdy na gazie, jak przedstawia się sprawa zużycia LPG u Ciebie? ___________________________________________________________________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjac Opublikowano 21 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2009 Oczywiście spór bezsensowny czas zakończyć ;))))))) ;))))) Najważniejsze że Renie zagazowane i oszczędne! Jakie masz wrażenia z jazdy na gazie, jak przedstawia się sprawa zużycia LPG u Ciebie? Powiem tak, brak różnicy w dynamice czyli nieźle ;) nawet przy zmianie benzyna <-> gaz (kilkukrotnej) pod obciążeniem (3 bieg i 6000 rpm) idzie płynniutko, osiągi prędkościowe też przyjemne ;-) Co do spalania to zobaczymy jak mi się butla skończy ;-) a tak naprawdę to po regulacji przy 1kkm bo póki co jest ustawiona "bogato" bo reduktor i wtryski się "układają" także myślę że pod koniec tygodnia będę miał jakieś wiarygodne dane to się podzielę ;) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorrrrr Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Udało mi się znaleść troche czasu i zrobiłem foto mojej butli 53L. Pozdrawiam. ___________________________________________________________________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjac Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Też pięknie ;) Widzę że masz dojazdówke a w z wiązku z tym mam pytania bo też o tym myśle: gdzie kupiłeś - alle...? jakie wymiary ? no i najważniejsze - montowałeś ją już czy wchodzi bez problemu? pytam bo na alle... jest sporo z otworem centrującym fi 60 a renault zrobiło psikusa i ma fi 60,1 i to może powodować zonka lekkiego U mnie co do spalania to średnio póki co 9,5 l/100 (na ok 1500 km) więc raczej nieźle ;) w tym regulacje (włącznie z kalibracją przy max bucie ;-) ) pozdrawiam Proszę doczytać w regulaminie forum o zasadach cytowania i pisania postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorrrrr Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 Moja dojazdówka została kupiona na alle ... . Sprawdziłem dojazdówkę przy okazji wymiany opon na zimowe. Jest wszystko w porządku, pasuje ;). Rozmiar jak pamiętam 15 4x100. Jak będziesz zainteresowany kontaktem to zapraszam na pw podam Ci namiar. Koszt dojazdówki to 75 pln + 25 koszt wysyłki = 100pln. Dojazdówka została dostarczona kurierem na drugi dzień po aukcji. Spalnie: I test miasto 10,5L II test miasto 12,5L III test cykl mieszany 9,1L Wychodzi +/- około 10L PzDr ___________________________________________________________________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danio29 Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Już we wtorek będzie montaż), gazownik polecił stag - 4 mówił, że jak na megane II to jest najlepsze rozwiązanie i, że nie ma sensu wkładać droższych omegazów czy landi renzo. Wlew gazu oczywiście koło wlewu paliwa - podobno tam jest to miejsce specjalnie zostawione przez renówkę na wlew gazu. Nad dojazdówką się zastanawiam, mam właściwie assistance także być może w ogóle nie będę woził ze sobą a jak coś to mnie zaholują. Co myślicie? Jakieś rady na co mam zwracać uwagę przy montażu i po motażu? Jak czytałem ceny w innych miastach to się za głowę łapałem - u nas ceny oscylują wokól 1900-2100 za staga z dobrym reduktorem i zbiornikiem w kole 48 l pozdrawiam jak zainstaluje to postaram sie wrzucić zdjęcia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manjac Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Jak czytałem ceny w innych miastach to się za głowę łapałem - u nas ceny oscylują wokól 1900-2100 za staga z dobrym reduktorem i zbiornikiem w kole 48 l pozdrawiam jak zainstaluje to postaram sie wrzucić zdjęcia:) Jak dla mnie strasznie tanio, pytanie gdzie jest haczyk ? Nie daj sobie włożyć reduktora tomasetto alaska - bo nie wyrobi(jak ci będą mówić inaczej to się uprzyj - oszczędzisz sobie problemów), minimum zavoli zeta s (lub n), lub scorpion mini z ciśnieniem 1,5 bara. Wtryski - uważaj na Valteki czerwone - straszny syf a często montowany bo są w pakiecie staga , ja mam magic jet pojedyńcze ale podnoszą one cene instalki, Dopilnuj żeby zdjęli kolektor do wiercenia otworów pod wkrętki - od dołu kolektora jest idealne miejsce tuż koło wtrysków benzyny, ważne jest też żeby węże wtryskiwacz - kolektor były jak najkrótsze, ja mam u siebie dysze 2,3 mm i jest pięknie (ale to MJ). Dodatkowo trzeba (a przynajmniej baaaardzo warto) założyć emulator poziomu paliwa (jest o tym wątek na forum) przy czym ten co jest do staga ciężko założyć do Meg z powodu "znikającego" plusa na przewodach pompy benzyny - lepie dołożyć i kupić od landirenzo (droższy) no chyba że koledzy z forum już wymyślili jakieś tańsze kupne wyjście z sytuacji (jak znasz się na elektronice to na forum jest schemat - zrób-to-sam). A i byłbym zapomniał - butla minimum jak u kolegi Gregorrrrr'a 53l spokojnie wchodzi albo tka jak u mnie 65l Irene - weszła idealnie jak na wymiar (patrz fotki wyżej) 48 to straszny maluch :-/ będziesz co ok 400 km na stacje jeździł. Ja robie na swojej ok 580 - 600 km 8-) i nie mam za ubogiej mieszanki :-P . Co do regulacji to nie daj sobie zrobić autokalibracji i do domu, żeby dobrze skonfigurować staga trzeba pojeździć z lapkiem na kolanie i wtedy ustawiać mapę porządnie. Tyle uwag na gorąco ;-) podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi