luupus Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witam, na wstępie chciałem podziękować forumowiczom za liczne rady z których już skorzystałem i dzięki którym moja Megi sprawia mi więcej frajdy... Mam pytanie do użytkowników Megane z 120 konnym silnikiem 1,9 dci... jak te wasze bestie oddają moc, jaki jest użyteczny zakres obrotów i do jakich obrotów samochód wyraźnie przyspiesza... Mój egzemplarz od 3,5 - 4 tysięcy ni w ząb nie chce ciągnąć mimo że ma jeszcze 1,5 tysia zapasu... jeździłem ostatnio megi kumpla 1,5 dci z 105 km i sposób w jaki ona oddaje moc jest zupełnie inny, silnik kręci się do końca i cały czas ciągnie do przodu... choć ma dużo mniejszą elastyczność na niższych obrotach. reasumując 1,9 jest elastyczne ciągnie od 1800 i przyspiesza do 3500-4000, natomiast 1,5 ciągnie od 2300 ale prawie do końca skali :) i co najgorsze subiektywne odczucia są takie że to 1,5 jest szybsze.... dzięki za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrzan49 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 W realu nie jest.Jednak mu nieco Nm brakuje.1,9 jest mniej awaryjny i bardziej odpowiedni do w końcu ciężkiego auta.Nie przekraczaj 3,5 tys bo to jest zarzynanie silnika i tylko hałas produkujesz.Fakt ,że mniejszy "motur"kręci wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Mam 1,9 110KM z 2006 czyli ph.II i to w wersji kombi, silnik ciągnie jak "niediesel" tzn od 2,5 tys obr już czuć przyrost momentu ale prawdziwa zabawa zaczyna się w okolicach 4,0 tys a i po ich przekroczeniu moc ciągle przyrasta! Nie kręciłem więcej niż 4,5 tys ale to i tak wg mnie bardzo dobry wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 luupus, mam taki sam silnik jak Ty i ma on dokładnie taką samą charakterystykę pracy - także ciesz się dobrą elastycznością i niskim spalaniem, a o wysokich obrotach zapomnij :) Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ja co prawda mam już silnik z ph2 130 konny i u mnie od 1,5k do 3,5k idzie jak burza, do tej pory mnie zachwyca, a potem to już zmieniam bieg bo nie ma sensu dalej kręcić i na wyższym biegu to samo :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 taka charakterystyka tego motorku (wiem bo mam) ciągnie rzeczywiście w zakresie 2-3 tyś obr. jak Ci to przeszkadza to zawsze możesz podjechać do firmy zajmującej się chiptuningiem i Ci poprawią zakres użytecznych obrotów :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luupus Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 chiptuning... hmmm może i to dobry pomysł. Ma ktoś albo ktoś kogoś zna kto z chipował ten silnik? gdyby udało się wyciągnąć użyteczne obroty do 4,5 tysia byłoby idealnie... oprócz meganki śmigam też motocyklem i przesiadka z zakresu 5-12 tysięcy na 2-3 tysiące jest bolesna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pecado Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Jak chcesz mieć użyteczne parametry na wyższych obrotach to trzeba było benzynę kupić, nie diesla :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luupus Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 nie przypominam sobie abym rozważał wyższość benzyny nad dieslem tylko porównywałem diesla do diesla... jakieś problemy z czytaniem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 luupus, jeżdzij na ucho i wyczucie,nie patrz sie na obrotomierz... ja tak właśnie robię. Ma ktoś albo ktoś kogoś zna kto z chipował ten silnik?tak...znam kogoś.Moja laguna to już drugi 120konny dCi zmodzony.Ciągnie troszeczkę szybciej,ok.1600/min ale nie kręcę go wyżej niż 3500/min.Mija sie to z celem,lepiej zmienic bieg na wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miska7766 Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 ogólnie silnik jaki posiadam w swoim scenicu jest [ciach],pewnie to nie jest benzyna,ale jeśli ktoś chce mieć dobre osiągi i stosunkowo małe spalanie+komfort z jazdy POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi