rafal1a Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Witam wszystkich to mój pierwszy post, posiadam megane 1.9 dci 2001r od 3 miesięcy. Bardzo fajne autko, przyjemny silnik jednak trochę mnie zawodzi prowadzenie auta na zakrętach. Mam pytanie, co najlepiej zrobić żeby poprawić trakcje? i czy montaż rozpórki daje pożądany efekt? może ktoś ma zamontowaną i podzieli się opinią ? zależy mi na pewnym prowadzeniu auta. Dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Co rozumiesz przez, trochę mnie zawodzi Wiesz nie we wszystkie zakręty daję się wchodzić z prędkością tyle ile fabryka dała Może coś masz z zawieszeniem, bo ja tam problemów u siebie nie widzę. No ale ja nie jestem rajdowiec i preferuję spokojniejszą jazdę to może i nie mam takich odczuć. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal1a Opublikowano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Autko po przeglądzie i wszystko jest ok. W porównaniu z innymi autami megi jednak odstaje w prowadzeniu na zakrętach, honda civic z 93 r mimo swojego wieku o wiele lepiej daje radę. Nie używam megi w rajdowym stylu, bardziej mi chodzi o zwiększenie stabilności auta. Najbardziej denerwuje mnie wychylanie na zakrętach i powrót na swój pas po wyprzedzaniu jak są nierówności wzdłuż jezdni. Stad pytanie o rozpórkę ? Chodzi mi o delikatną modyfikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Wymień amortyzatory na twardsze. renufki to auta komfortowe stąd to przechylanie na zakrętach i przy gwałtownej zmianie pasa, pomimo tego bardzo dobrze trzymają tor jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 to co wyżej + rzucenie tyłu na glebę, przód na dół przy pomocy sprężyn, szersze opony niskoprofilowe - efekt gwarantowany, wtedy auto stanie się nerwowe w koleinach, ale na prostych (gładkich) będzie się prowadzić zdecydowanie lepiej. Rozpórek do phII jest mało, ale jakbym taką trafił to bym założył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 tak jak przemo pisze, na początek gazy w połączeniu z tymi samymi sprężynami które posiadasz, jak Ci będzie mało dołóż niski i szerszy profil opony na większych felach, jak Ci będzie mało przód -40 powinien załatwić sprawę (tył wg uznania). To co meganecoupe02 proponuje jest też OK przy czym licz się z dużo częstszymi wymianami gumek zawiechy. Pamiętaj jednak , że mocna gleba i twardość pogorszy trakcje na dziurawych drogach (nie wiem na jakich używasz auta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 ja proponuję założyć grubszy stabilizator dolny (czuć różnicę) - koszt w granicach 100 zł za używane plus zestaw gumek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 buda będzie się kiwała zupełnie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal1a Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 dzięki wszystkim za pomoc, ale jednak jeszcze spróbuję pojeździć na standardowym zawieszeniu może uda mi się do niego przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi