ymejl Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Witam, mam przepaloną żaróweczkę w tylnej podsufitce i nie mogę jej nigdzie dostać. Jest to żarówka Philipsa 12V 7W. Jeśli ktoś wie skąd mogę taką pozyskać albo jakąś inną to proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roadrunner75 Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Witaj! Nie wiem jaka jest żarówka w oświtleniu scenica ale w megance II są zarówki 12V 5W o symbolu W5W.....dostępne w każdym sklepie motoryzacyjnym i na stacjach benzynowych. Pozdrawiam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ymejl Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 jak widzisz napisałem powyżej, że ta żarówka jest na 7W. Jest to środkowa żarówka z tylnej podsufitki. Oznaczona C7W. Po bokach są 5W W5W z którymi nie ma rzeczywiście problemu z kupnem. Za żadne skarby nie moge nigdzie dostac. Mysle nawet o przerobieniu układu na diodowy bo wyjścia innego chyba nie ma ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Witam, Ja u siebie przerobiłem na LED-y (białe). W tylnych bocznych lampkach po 3 szt. a w przedniej (okrągłej w konsoli) - 4 szt. Przerobiłem i nie żałuję gdyż efekt jest fajny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ymejl Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 a masz może jakis schemacik połaczenia?? jakie diody ew rezystorki itp itd?? widziałem u znajomego w Astrze II przerobione lampki na diody i wygląda to naprawdę fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bhtom Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Rezystorki chyba 820 ohm, oczywiście każda dioda ma osobny rezystor. Diody białe ultrajasne 5 mm. Wszystko polutowane i przyklejone klejem z pistoletu na "laski". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ymejl Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Dzięki, ja na tył w środek znalazłem coś takiego. Co prawda jest to na 6W ale przy rzadkim używaniu nie powinno się od razu zjarać. Można by zamontować bez lutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 ymejl, zjarać to się nie zjara, będzie tylko słabiej świecić i pobierać mniej energii. To przecież 6W a nie 7W. Możesz tam zastosować dowolną żarówkę o takim wyglądzie i wymiarach, ważne by była na 12V. Co do tej z diodami, jeśli już zakupiłeś, musisz ją odpowiednio wstawić w blaszki. Przy diodach ważna jest polaryzacja, tzn. gdzie dochodzi "+" a gdzie "-" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 gojgien, przepalić się zaróweczka nie przepali ale jeśli więcej niż 7 watt będzie to przytopi obudowę lampki bo za dużo ciepła da.. Więcymejl, od 7 W w dół TAK w górę NIE ( może do 10 W jeszcze przejdzie ale ne 15W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trebor102 Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2012 Witam, Podlączam sie do tematu. Jak "bezpiecznie" zdemontowac lampkę w podsufitce - tylną . Przepaliły mi się żarówki boczne. W instrukcji napisano , aby podważyć śrubokrętem (rozdział 5.17)ale z przodu , tyłu czy boku ???? Nie chciałbym tego połamać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 SPOSÓB nr 1 łatwiejszy i polecany. Lampkę w pozycji środkowej (wyłączone) czymś ostrym, np. czubkiem scyzoryka podważyć szkiełko lampki, od strony przodu auta. Z drugiej strony nie da się, bo ma wypustkę z metalowym kółkiem do przekazywania prądu. Po podważeniu zorientujecie się sami kiedy wyjąć. Lampka prawidłowo zamontowana, inaczej się nie da, bo (u mnie ale chyba i we wszystkich) są krótkie kabelki, więc raczej inaczej się nie zamontować. Jeśli macie wątpliwości, zapalcie lampkę i po stronie podważania będzie widać na krawędzi takie trzy malutkie kropeczki, a z drugiej strony jest jeden szerszy nalew (nie wiem jak to nazwać), dla ułatwienia wrzucam zdjęcia. SPOSÓB nr 2 - nie polecam, bo można uszkodzić łapki. Lampkę trzeba podważyć czymś szerokawym a cienkim od strony przodu auta. Z drugiej strony jej nie podważysz, bo blokuje stała wypustka i kostka przewodów. Nie da rady założyć jej inaczej, bo przewody są krótkie. Ja podważyłem nożykiem (zdjęcie) i jedna z łapek była już ułamana, druga jest. Tam są dwie takie łapki. W jednej z lampek nie mam wcale tych łapek ale lampka i tak trzyma się dobrze. Podważając trzeba trzymać tą drugą - zewnętrzną obudowę (w tapicerce), bo ona chce wyjść razem z lampką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trebor102 Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Witam, Dzięki za odpowiedź. Mój błąd , gdyż nie opisałem ,że mam lampkę na środku podsufitki.Inna niż opisana powyżej. Dzisiaj ją zdemontowałem naciskając palcami w przedniej części klosza. Sam wyskoczył elegancko.Ale okazalo się , że nie przpalily się żarówki, ale odgieły blaszki odpowiedzialne za obsługę włącznika ( taka metalowa rolka). Musiałem wyciągnąć cala oprawę z podsufitki. Po dogięciu blaszek wszystko działa.Co ciekawe oba wyłaczniki nie działały , obie blaszki sie odgieły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi