gs500f Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Panowie, mam dopiero 1500 km i jestem w szoku, w miare normalnej jazdy bez szalenst i innych srednia spalania to 15 l/100km !!! Czy na poczatku tez Wam tak duzo palil ?? Pisal ktos ze pozniej spalanie spadnie, czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Po 5k mam: w mieście (wrocław = korki i jazda max na 4) - 14l/100 w trasie - normalna jazda na 6 (z redukcją i wdepnięciem do dechy przy wyprzedaniu ) między 7 a 8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Heh... jednak dobrze mi mowili w salonie... zapytalem ile pali... to pokazali katalog... a potem dodali, ze im wychodzilo w miescie 14-15 Czasem chcialo by sie tej mocy troche wiecej... ale ciesze sie, ze w miescie mieszcze sie w 10l jezdzac caly czas z klima :D Z drugiej strony 14l wydaje sie mocno wygorowany wynik... moze ktos przetestuje i pobuja sie spokojniej powiedzmy do 3tys rpm, delikatnie operujac gazem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 moze ktos przetestuje i pobuja sie spokojniej powiedzmy do 3tys rpm, delikatnie operujac gazem... To jest wynik uzyskany przy delikatnym operowaniu gazem i zmianą biegów zgodnie z sugestiami wyświetlanymi przez obrotomierz Niestety nie jest to oszczędne miejskie autko. Ciągłe ruszanie, hamowanie i stanie na światłach robi swoje. Za to prawdziwy "pazur" pokazuje w trasie. Aż chce się jechać :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekP Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Dla porównania dodam, że Laguna Coupe 2.0T którą jeździłem na jazdach próbnych tylko po mieście miała spalanie około 10 l/100km (na pewno poniżej 11), średnia z ostatnich 5 tysięcy kilometrów. Tyle, że to trochę inny silnik (tak twierdził gość z salonu). Dziwne to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal Opublikowano 24 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2009 Diziaj sprawdziłem w katalogu i faktycznie ten silnik (TCE 180) ma rzekomo palić w mieście 10,2l/100. Tyle że to dane producenta. Po Wrocławiu generalnie jeździ się kiepsko więc spalanie na poziomie 14l nie jest dla mnie jakimś wielkim zaskoczeniem - tym bardziej, że jest dość ciepło i klima chodzi non-stop na pełnych obrotach (wątpię żeby producent uwzględniał klimatyzację w swoich pomiarach). Co do silnika to w instrukcji obsługi jest oznaczony właśnie jako 2.0T. Jak bardzo różni się od tego z lagi - nie wiem ale IMO to będzie ten sam silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glenn Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Poki co, trasa 7,3 miasto...nie wiem nie jezdze prawie po miescie ;-)ale imho spokojnie kolo 11-12. Pzdr Luca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubal Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Mi spadło ostatnimi czasy (liczę teraz na jakieś 11 w mieście) . Może dlatego, że nie ma takich upałów i klima nie musi się tak bardzo napracować a może dlatego że nauczyłem się w końcu tym bydlakiem oszczędniej jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deeper Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2009 No to was zdoluje... ostatnio zrobilem nocka traske 200km, bez pospiechu, na tempomacie ok 80 - srednie spalanie 5,4l/100km Z tym, ze wystarczylo na drugi dzien smignac te trase w dzien, po drodze korek jeszcze zaliczony i spalanie 6,5 wynioslo. Co do klimy faktycznie widac, ze jak chlodniej to ciut mniej pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aelek65 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Nie patrz na sugestie kompa. Zmieniaj biegi na wyższe wcześnie, ale nie dław silnika. Przy przyspieszaniu pociągnij trochę dłużej. Sam wyczuj silnik, a spalanie spadnie. Trochę. Tce mistrzem oszczędności nie jest i nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kriss1107 Opublikowano 2 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Witaj. W mieście spalanie do 11 litrów Pb, w trasie średnio 7,5 litra, nie wiem dlaczego ci tyle spala...może technika jazdy...??? pozdrawiam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nft Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 (edytowane) Odświeżę temat bo chciałem porównać wyniki z Waszymi - chyba po dwóch latach macie już co pisać na temat apetytu na paliwko :) Aktualnie u mnie po przejechaniu 580km komp pokazuje średnie 7.9 l/100 i zużycie 34l, a faktycznie po zatankowaniu auta do pełna wyszło 8.6l i paliwka 49l, więc wskazania komputera są trochę sfałszowane. Jak to u Was jest z wskazaniami komputera - pokazuje faktyczne zużycie czy to tylko orientacyjne dane ? Dodam, że silnik 2.0T 180KM, jazda praktycznie autostradowa w przedziale 100-140 km/h bez szaleństw ;) Chciałbym porównać wyniki, ponieważ mam podejrzenia "trafionej" sondy lambda, choć błędu nie wyrzuca. Z góry dzięki za informację. Edytowane 5 Grudnia 2016 przez Nft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylan Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 po przejechaniu 580km komp pokazuje średnie 7.9 l/100 i zużycie 34l, a faktycznie po zatankowaniu auta do pełna wyszło 8.6l i paliwka 49 Coś tu się matematyka nie zgadza, 49l-34l=15l, przy 580km to rozbieżność komputer-dystrbybutor wychodzi >2,5l/100km, pewnie weszło Ci 43l, tak czy siak duża różnica. Mi zazwyczaj wychodzi, że komputer zaniża o ok 0,3l/100km, ostatnio tankowałem i weszły mi 54l przy odczycie z komputera 51,7 i zazwyczaj tak jest, że wchodzi ok. 2l więcej. Mam wrażenie, że im lepszej jakości paliwo i im cieplej na dworze tym wskazania komputera i dystrybutora są bardziej zgodne, ale to może tylko wrażenie bo nie prowadziłem dokładnej statystyki. Spalanie, autostrada 140-150km/h - ok. 10l/100km, płynna jazda krajówką 7-8l. Minimalne jakie mi się przytrafiło na dłuższym odcinku to 6l (non stop 90-100km/h na tempomacie), maksymalne ok 11,5 160-170 na autostradzie (miasto bardzo rożnie, 9-12 w zależności od warunków). Przy 90km/h na równej drodze 6 bieg, chwilowe spalanie kształtuje się w granicach 5,5l. Długookresowa średnia ~9l (miasto 40%), mówię z perspektywy przejechanych 70kkm. Po jednym tankowaniu bym też nie wyciągał wniosków bo wahania mogą być spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiszoGT Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Cześć chłopaki! U mnie również przy oponach szerszych 265, spalanie w zimie na poziomie 11-14 L w Krakowie, lato ok 12-15 przy oponach 225 - ale to dlatego, że nie mam lekkiej nogi. Trasa do 135km/h ok 10L Wszystko Ok, one tyle palą... Edytowane 12 Stycznia 2017 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nft Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Średnie spalanie LPG waha się 11,5-13 litrów. Nie jest to poprzedniczka 1.6 16V, gdzie konsumowała 9l/100km LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi