megusia Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 witam, mam pytanie i mam nadzieje ze ktos jakos sprobuje mi pomoc:) chodzi o klimatyzacje w mojej megi. otoz jakies 3 miesiace temu byl robiony przeglad odgrzybianie i napelnianie klimy. klima na krotkich trasach chodzila dobrze tzn tak jak powinna jednak ostatnio zdarzyla mi sie dluzsza trasa i po jakis 50 km przejechanych w 27-28 st na zewnatrz klima na najnizszej temperaturze nawiew na 1 zaczela chlodzic gorzej. pozniej juz nawet na 2 i 3 stopniu nawiewu nie chlodzila tak jak powinna... lecialo cieplejsze powietrze no i nawiew na tym 2-3 st mniej dmuchal niz na 1 st powiedzmy do tych 50 km przejechanych... po wyl nawiewu na 0 i jazda tak jakis czas pozniej wlaczenie klimy na 1 i znowu przez moment chodzila normalnie a pozniej znowu jakby chciala a nie mogla... czy ktos ma jakis pomysl co sprawdzic i co to moze byc...?? bede wdzieczna za pomoc... i jeszcze jedno pytanko. w zime autko stalo na dworze po nocy na mrozie rano jak sie ja odpalalo slychac bylo dziwny swist przy przyspieszaniu i zmianie biegow z 1 na 2 i z 2 na 3 dalej juz nie. mechanik powiedzial ze to mogla byc woda ktora sie tam gdzies na czyms skraplala o ile dobrze pamietam chodzilo o pasek klinowy. po zimie problem zniknal i pojawil sie znowu jakis czas temu no ale temp na dworze w nocy nie spada ponizej 0 wiec nie moze to byc wina skraplajacej sie wody... do momentu az silnik sie nie rozgrzeje przy przyspieszaniu i zmianie biegow jak wyzej napisalam slychac swist (nie jest to swist turbiny tak mi sie wydaje bo pozniej juz go nie ma no a poza tym slychac go wyrazniej przy zmianie biegow z 1 na 2 i z 2 na 3 pozniej juz cisza...)... czy to moze oznaczac pasek klinowy do wymiany? z gory dzieki za wszelka pomoc pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2009 megusia, Z objawów z klima to najpierw bym sprawdził jak wygląda czujnik temperatury wnętrza. Powinien być gdzieś w osłonie za wewnętrznym lusterkiem wstecznym. Piszę na podstawie tego co wyczytałem w postach na forum. Koledzy posiadający M II powinni dokładniej to wyjaśnić. Jest temat w dziale o klimatyzacji i chłodzeniu opisujący problem zabrudzonego czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 gojgien, wydaje mi się, czytając opis problemu koleżanki,że ma klimę manualną.A tam niestety nie ma czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 megusia, Powiedz nam czy klime masz ręczną tzn. pokrętłem ustalasz siłę nadmuchu czy automatyczną. A z paskiem jeśli na luzie tez skrzypi to najprościej otworzyć maskę i przysłuchać się czy to on( lewa strona silnika obok wlewu na wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megusia Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 tak mam klime manualna... a co do drugiego problemu to po dzisiejeszej jezdzie swtierdzam ze ow swist ma miejsce przy wciskaniu sprzegla bo dzis juz nawet przy zmianie biegu z 3 na 4 dalo sie go slyszec wrr... ale tylko dopoki nie przejedzie sie kilku km...pote problem "cichnie" dziekuje za dotychczasowa pomoc czekam na jeszcze:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Co do klimy to ilu letnie auto? Czy był kiedykolwiek sprawdzany lub wymieniany czynnik chłodniczy w klimatyzacji? Może po prostu czynnik uciekł? Pasek - trzeba sprawdzić cały układ napędu paska akcesorii łącznie z rolką na alternatorze i sprzęgłem el-mag na sprężarce klimatyzacji. Prawdopodobnie pasek na bank do wymiany jeśli ma więcej jak 5 lat lub przebieg kilkudziesięciu tyś. km. Szczególną wagę poświęcił bym rolkom prowadzącym pasek. Lubią czasami szumieć, piszczeć a czasami nawet warczeć. Z tym problemem to tylko do mechanika, bo to trzeba zobaczyć i posłuchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megusia Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 z klima to tak jak pisalam byl robion yprzeglad jakies 3 miesiace temu napelnianie odgrzybianie itp co do szczelnosci to czy wtedy nie chlodzilaby od razu gorzej? a nie dop po kilkudziesieciu przejechanych km?? pasek hm nie byl wymieniany poniewaz jak te 3 miesiace temu byl przeglad robiony to pasek byl ok wymieniany byl rozrzad i pierdolki do rozrzadu pompa napinacze... autko jest z 2003 roku... czy pasek byl wczesniej wymieniany nie mam pojecia a w niemieckiej ksiazce przegladow nic nie pisza albo ja nie rozumiem:) ale dzieki za wszytskie rady w weekend chyba odstawie autko do mechanika zeby przejrzal co tam i jak tam jest nie tak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malykubek Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Szkoda że paska alternatora nie zmienili Tobie przy okazji rozrządu bo i tak trzeba zdjąć ten pasek by rozrząd rozebrać. No podjedziesz do mechanika zapewne ci pomorze w problemie:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Okej, to ja mam tez pytanie. Otoz zauwazylem, ze jadac w cieple dni z wlaczona klimatyzacja nie chlodzi ona zbyt mocno. Mimo ustawienia na 15C daje z dmuchawy wychodzi lekko schlodzone powietrze. Ale co zauwazylem, po tym jak pasazer zamknal wyloty bo mu bylo zimno!? Ze zimne powietrze wylatuje tylko z prawej strony kabiny. Z prawego otworu w srodkowym panelu oraz przy drzwiach pasazera!! :-/ Obecnie klima dziala, jak w aucie z dwustrefowa klimatyzacja!? Wiem jak to dziala, bo jezdze rowniez Volvo V50, ale w Megance II takiego bajeru nie mam! Wiec co sie zepsulo? Moze sie zablokowala gdzies jakas przyslona w rurach doprowadzjacych powietrze z klimy!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekt Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 mam podobny poblem z klimatyzacją działa jakby była strefowa czyli po jednej stronie leci cieplejsze powietrze . za takie rady zeby jechać do warsztatu dziekuje z góry bo chyba nie po to jest forum. tylko po to zeby sie wymieniać doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba. Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 tomekt, uzupełnij czynnik,było juz o tym wiele razy na forum :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi