bereal Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Prosze o pomoc, moja Meganka 1.9 dCi z 2003 roku nie chce zapalic. Autko zostalo przywiezione po wypadku (wymieniany byl prog nic poza tym nie bylo uszkodzone), wszystko jest juz gotowe tylko silnik nie chce zapalic. Objaw jest dziwny, jak naciskam START to podgrzewa swiece zarowe, rozrusznik zaczyna krecic a silnik tak jakby chcial zalapac ale nie mogl (jakby zostal uruchomiony i zaraz po tym wylaczony, to zalapywanie silnika trwa moze pol sekundy poczym zaraz gasnie). W przewodach paliwowych widac banki powietrza, czy mozliwe jest zeby bylo cos zapowietrzone? Jesli tak to w jaki sposob odpowietrza sie uklad paliwowy? Czy spotkal sie ktos z takim problemem? Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 A wyłącznik uderzeniowy sprawdziłeś? Może wyskoczył? Znajdziesz go w komorze silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Znajdziesz go w komorze silnika.dokladnie na klemie plusowej ale to raczej nie jest to.Rozrusznik nie dawałby w przypadku jego uszkodzenia żadnego znaku życia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Rozrusznik nie dawałby w przypadku jego uszkodzenia żadnego znaku życia. To w mII pewnie jest inaczej bo mój też po dzwonku kręcił, ale nie odpalał. Sprawdzić nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 waldek708, na plusowej klemie to raczej jest bezpiecznik typu ANL, a nie wyłącznik wstrząsowy. Bezpiecznik ten, zabezpiecza kabel zasilający rozrusznik i ma ze 400A. Wyłącznik wstrząsowy odcina pompę paliwa i osobiście nie wiem gdzie on znajduje sie w MII. W MI zawsze był względnie na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bereal Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Problem w tym za jako tako nie ma wylacyznika wstrzasowego w tym aucie, tez na poczatku myslalem ze moze tu lezy problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mil3k6 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Gdzies na forum byyło juz o powietrzy w paliwie i tez chłopacy mieli problem z cofajacym sie paliwe jakis zaworek zwrotny czy coś. I jeszcze mieli gruszke nie szczelna i to tez były powody ze auto nie odpalało albo odpalało ale dopiero za x razem. Gruszka jest pod maska na zbiorniczkiem płynu chłodniczego w MII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Lewy, megiII nie ma typowego wł/wył. wstrząsowego.Przy jakimkolwiek strzale w przód przeważnie ten bezpiecznik pada.Mi na przykład padł w momencie jak ruszalem i pedał sprzęgła wleciał momentalnie w podłogę(wysprzęglik się popsuł) auto skoczylo do przodu,przydusiłem hamulcem.Póżniej po naprawie sprzęgła nie palił,musialem wymienić w/w bezpiecznik :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Witam serdecznie! Podpinam się pod ten wątek, bo wydaje mi się najodpowiedniejszy. Do rzeczy: Gdy zostawię samochód stojący przodem lekko do góry, nie mogę go potem odpalić - rozrusznik kręci, ale silnik nie zaskakuje. Wstępna diagnoza: zacinające się zaworki zwrotne paliwa. Mechanicy twierdzą, że oba zaworki znajdują się w gumowej pompce (gruszce) - chciałem zweryfikować tę informację. Jeśli rzeczywiście tak jest, to oznacza to, że poniższy link zawiera rozwiązanie mojego problemu: http://allegro.pl/item1013834402_scenic_ii...wa_gruszka.html Czy ktoś może potwierdzić, że te zaworki rzeczywiście znajdują się w gruszce? Nie chcę niepotrzebnie wymieniać sprawnych elementów :) Z góry wielkie dzięki! Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Tak zaworki znajdują się w gruszce. A próbowałeś zanim odpalisz podpompować tą gruszką :) Wtedy je też rozruszasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 2 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2010 Próbowałem. Najpierw muszę tą gruszką poruszać, żeby w ogóle zaczęła pompować. Dopiero potem zaskakuje i paliwo płynie do przewodów. Chciałbym jednak rozwiązać ten problem na stałe. Nie uśmiecha mi się za każdym razem, gdy stanę pod górę, rozbierać plastikowej osłony i pompować paliwa ręką. No i dzięki za odpowiedź :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek28 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 witam mam problem ze swoja meganka cos mi zozladowywuje akumulator czy ktos morze wie czego to morze byc przyczyna?? [ Dodano: 2010-05-22, 12:39 ] a problem sie dzieje jak tylko popada deszcz i wtedy niechce nawet zamialknac pomuszcie jak wiecie cos na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi