DARKOM Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Mam mały problem z odpalaniem silnika(zdarzyło sie mi to z 2-3 razy może) ale ostatnio dość długo piłowałem zanim odpalił.Silnik odpala na paliwie (sekwencja,wiec gaz nie ma tu znaczenia raczej)Kiedyś miałem problem z odpalaniem ale za 2 razem zawsze palił lub po dłuższym kręceniu.Ostatnio chyba za 5-lub 6 razem odpalił i to już nie ciekawie sie robi.Teraz znowu jest ok ale wolę dmuchać na zimno i szukać przyczyny.Znajomy mechanik mi powiedział że renie maja problem z immobilizerami ??? czy to może być powodem takiego zachowania silnika czy to raczej czujnik położenia wału ? i nie gra różnicy czy ciepły czy zimny silnik .Co zaobserwowałem to czasami jak jest zimny tez sie troszke dławi jak sie ruszy i doda gazu ale tez nie zawsze . Jesli to problemy z imm... to ponoć pomaga czasami kilka razy zamknąć i otworzyć drzwi przez centralny z kluczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Kolego, ja wprawadzie w megance nie miałem najmniejszych problemów z silnikiem, też z sekwencją, ale już w corolli tak. Dlatego radzę, zanim zaczniesz odczyniać czary, to sprawdź (a to nic nie kosztuje), czy przypadkiem nie bruździ gaz. A konkretnie nieszczelne wtryskiwacze gazowe, powodujące w czasie postoju silnika zagazowanie dolotu i silnik zanim zaskoczy musi sobie przewentylować dolot, aby mieszanka była strawna. Jak to zrobić, jak silnik pracuje zakręcić gaz na butli i poczekać aż silnik przełączy się na benzynę. Pojeździć parę dni tylko na benzynie, jeżeli problem z odpalaniem ustąpi to jest to o czym wyżej pisałem. Jeżeli problem pozostanie to trzeba zacząć odczyniać czary. Dodam, że u mnie w corolli te problemy występowały przy nieczynnym jednym wtryskiwaczu benzynowym (odpalanie za drugim lub trzecim razem), a jak wypadł drugi wtryskiwacz to odpalał z którymś razem i zaczął zapalać się check. Dlatego też radzę porównać dynamikę silnika na benzynie i gazie. Jeżeli byłyby to wtryskiwacze to dynamika na benzynie będzie mniejsza niż na gazie oraz wskazania chwilowego spalania na benzynie będą wyższe niż na gazie (chociaż nie zawsze tak jest - to zależy od ustawienia gazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARKOM Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 cenna uwaga nie omieszkam tego sprawdzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Ja co prawda podtlenku gazu :-P nie posiadam,ale miałem podobny problem z odpalaniem i winowajcą okazał się czujnik Halla był tak zasyfiały w środku że zaliczał zwiechę wyczaiłem gada jak go pukłem to odpalał,po czyszczeniu jak ręką odjął :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 DARKOM, na początek sprawdź ten czujnik położenia wału bo to najmniejszy koszt i problem. Jeżeli chodzi o moc to też u siebie zauważyłem to zjawisko jak piszesz ni stąd ni zowąd moc się wyłącza i po jakimś czasie niespodziewanie wraca. Ja podejrzewam jakieś problemy na wydechu (środkowy mi się rozpadł w podróży) oraz sondę "lambadę". W serwisie był gość meganą z gazem i tez u niego lambada powiedziała papa. kudlaty, gdzie jest dokładnie ten czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 na łączeniu skrzyni z silnikiem toż to czujnik położenia wału tzn(Halla) takie małe czarne :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 łojezu, pokazałem klasę z tym pytaniem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudlaty Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2009 no chyba żeby jeszcze sprawdzić czujnik wałka rozrządu pod 4 świecą ale to chyba (nie wiem) nie ma wpływu na odpalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARKOM Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 podjade do serwisu i poduczę gamoni :) na co mają zwrócić uwagę hehe i zobaczymy .. na razie furcia odpala ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R2D2 Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 mam podobny problem, tylko u mnie zaczęło się to dziać po wymianie czujnka wstecznego, zastanawiam sie czy w ASO czegos nie odlaczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi