veinte Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Od pewnego czasu zauwazylem, ze podczas przyspieszania, delikatnej jazdy (bez ostrych przyspieszen), że w okolicach 1800-2200 obr silnika, na roznych biegach 2-6 moja Meganka zaczyna sie telepac. Drzenie to nie jest przyjemne. Ustepuje, gdy zmusze silnik do pracy na wyzszych obrotach albo szybko sie rozpedzam, czyli jezdze ostro. Drzenie jest mocniejsze gdy silnik jest chlodniejszy. Gdy wcisne sprzeglo, albo pozostawie na luzie, to drzenie ustepuje. Kiedys jezdzilem sluzbowa Octavia 4x4 1,9 TDI i tam dzialo sie podobnie. W pewnym momencie Octavia sie tak trzesla, ze przyjmenosc z jazdy byla zadna. Spalanie bylo w wielkosci 20-30 l/100 km a z wyprzedzaniem moglem sobie podziekowac, gdy oslabienie silnika bylo bardzo duze. Wymieniono wszystkie cztery wtryski (koszt 10 000 zl) a okazalo sie w koncu ze to byl uszkodzony komputer... Teraz w Megance nie odczuwa sie zadnych oslabien mocy, ani wiekszego spalania, ale to telepanie nie jest mile, szczegolnie, gdy wlaczy sie tempomat a silnik pracuje na stale w okolicach 1900 obr. Czy to poduszki pod silnikiem a jak tak, to czy da sie to zobaczyc bez rozbierania auta? A moze jednak cos z ukladem zasilania silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Gdy wcisne sprzeglo, albo pozostawie na luzie, to drzenie ustepuje. Tu pewnie jest przyczyna. Sprzęgło albo dwumasa, nie wiem co tam siedzi. Teraz w Megance nie odczuwa sie zadnych oslabien mocy, ani wiekszego spalania Zasilanie raczej w porządku, bo na wolnych obrotach pewnie też by szarpał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 7 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 A gdzie mozna sprawdzic czy to dwumasa czy sprzeglo? A ile kosztuje naprawa czy badz regulacja? Co do zasilania, to tez jestem pewny ze jest OK. Robilem wydruk z komputera, ktory badal silnik. Podawane ilosci paliwa, powietrza, cisnienie bylo idealnie w zakresie wymaganym. Jednak wydaje mi sie, ze silnik sie jednak telepie, bo mam do porownania dwie Meganki, z takimi samymi silnikami i moj pracuje glosniej i bardziej sie trzesie (ma dwa razy wiecej kilometrow przejechanych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
conrado Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 jesli to dwumas to powiem ze nie jest to tanie,jesli chcesz kupic nowe oczywiscie nieoryginalne to jest to koszt ok 2tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
veinte Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Ciagle jezdze z takim silnikiem bo nie mam czasu nawet podjechac na serwice, szczegolnie, ze prawie caly czas jestem poza Polska Bylem w PL na weekend i powiedzieli mi, ze przy wymianie oleju, ze silnik nie pali na jeden cylinder.... Ale z odczytu komputera nic nie wyszlo :P Zna ktos dobry serwis we Wroclawiu z Clipem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi