Deqen Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Język *CB Radia* : mały mobil , mobilek - samochod do 3.5 tony duży mobil albo samo mobil - samochod powyzej 3.5 tony baza - CB stacjonarne miśki - policja krokodylki ,ITD , Inspektorki - Inspekcja Transportu Drogowego ścieżka , dróżka - droga suszara (kiedyś patelnia) - ręczny radar policyjny miśki robią zdjęcia - fotoradar misiaki filmowcy , kamerka - videoradar misiaki na hulajnogach - patrol policji na motocyklach słychać jak ojca dyrektora , jak radio maryja , jak panewki w polonezie , palisz mi "9" -oznacza że słychać głośno i wyraźnie "...jedziesz na silniczku od wycieraczek..." - zawalidroga która nie umie wykorzystać auta bajo , szerokości :, powodzonka - zwrot pożegnalny margines , marginesik - pobocze Breko, breko- (od ang. "break") jest to prośba o "wcięcie się" w prowadzoną rozmowę innych użytkowników - MAŁO UŻYWANE oszczędnośći - zaoszczędzone paliwo na sprzedaż Krokodyle gryzą patelnię - ITD dokładnie przegląda dużego mobila Umysłowi , Krawaciarze , Więźniarki - przedstawiciele handlowi efekt cieplarniany na ... km , Polowanie na patelnie ITD waży ciężarówki drewnianie anteny - tzn ze nikt nie odpowiada czerwone leppery - przeważnie kombajn BIZON grucha - mikrofon Leśne ssaki , Automaty do lodów - panie lekiich obyczajów ;p sałaciaże - taksówkarze Kanapka - kilka osob mowi na raz Dobry wydmuch - duży zasięg RedBull - cysterna DX - łączność na bardzo duża odległość Lokalny DX - łaczność na odległość ponad kilkudziesięciu kilometrów na fali bezpośredniej. (Najczęściej jednak DX-em określa się łączność na odległość kilku tysiecy kilometrów wykorzystująć zjawisko odbicia fali radiowej od jonosfery) "prawego" lub "lewego" oczka nie masz - brak jednego ze świateł Misiaki szukają oranżady w baku- sprawdzają czy ktoś nie ma w baku oleju opałowego Miśki suszą na ...km- policja sprawdza prędkość Daj dwa do góry, przejdź na dwa jeden- Daj dwa kanały do góry, przejdź na kanał 21. Kaganiec-ogranicznik prędkości (stosowany w tirach) Kolega, koleżanka - inny radiowiec Ogólny, ogólna, ogólne wywołanie - zwrot do wszystkich osób 7 złotych, 8 złotych itp - prędkość (odpowiednio 70km/h, 80km/h) Dodajcie również od siebie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 dobry temat kolego. Ja od siebie dodam że radio nie służy do bluzgania kur... chu... i innymi potocznie używanymi wyrazami. To nie dom więc w towarzystwie sporej liczby osób się nie wyrażamy, wiem każdy powie to nie ja ale to my jesteśmy użytkownikami i to my dajmy przykład. Kanał 19 nie służy do pogaduszek o tym jaką mam furę i wiesz Józek w tej firmie to jest tak i tak, w Polsce dostępnych jest 40 kanałów, można zmienić kanał i tam spokojnie gadać. kanał 9 to kanał alarmowy rzadko używany ale działa np w okolicy poznania są odpowiednie "centra" które maja nasłuch na 9 i 19. Przejeżdżając obok jednostki woskowej lepiej radio wyłączyć bo nie życzę komuś dostania działki 3000V z radiostacji R140 która nadaje na tych częstotliwościach. DLA NIEZORIENTOWANYCH DODAM ŻE KANAŁ SPOTÓW FORUM TO "30" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Dodam jeszcze to: 22 = Mam to w d*** 33 = Pozdrowienia między YL 73 = Pozdrawiam 51 = Nie daj sie złapac 55 = Wszystkiego dobrego 69 = Bardzo duża serdeczność 88 = Pocałunki- Buzi buzi 99 = Wyp.... "idź sobie stad" 144 = Łóżko- spać 144+2 = W łóżku, ale nie sam (a) 600 = Telefon 318 = Przerwa na posiłek z piwem 813 = Przerwa na siusiu 1000 = Ciężarówka znalezione w sieci, część prawdziwa bo słyszałem ale poniektóre to pierwszy raz słyszę. I polecam dość pokaźną skarbnicę wiedzy: http://www.cb-pomorze.pl/topics3/mini-slowniczek-cb-vt42.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 często słychać połączenie 7351 dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 Robak, najczęściel to słychac totalny syf na CB... :roll: Zrobiła sie taka hamówa na 19tce,kolesie plota bzdury,ciężko sie o cokolwiek spytać :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 22 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2009 totalny syf na CB stąd mój apel wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 bajo Za bajo, walą w jajo - używane przez nowicjuszy i mało rozumnych. Krokodyle gryzą patelnię Tu chodzi o konkretny duży mobil a nie tylko określenie duży Dokładniej o ciężarówkę z wywrotką lub małymi burtami Dodam Robak do Twojej wypowiedzi cytat ;) "Zdarzają się niespodzianki. Po jakiejś wyjątkowo agresywnej wymianie uprzejmości nagle odzywa się kibic: – Koledzy mobile! Nie obrażajcie uszu moich. Język plugawy rani duszę. Ja tu ze słowem Bożym jeżdżę. – To ksiądz też ma CB? – A coś ty kolego myślał? Ksiądz też człowiek." Kiedyś, za starych dobrych czasów były pseudonimy teraz to kolega/koleżanka - w języku CB nie obowiązują formy „pan” i „pani” Na pożegnanie życzymy np. - miłego wieczoru i chłodnego w lodówce, - szerokości i przyczepności - miłego weekendu itp. W dobrym tonie jak ktoś nam odpowie na zapytanie o dróżkę jest podziękować i odwdzięczyć się choćby " nie pomogę bo dopiero ruszam/ruszyłem .... " Zjazd na metę - dotarcie do celu podróży. Kolego z czerwoną firanką (mogą być inne kolory) - oznaczenie koloru plandeki na aucie. Patelnia- ciężarówka z wywrotką lub małymi burtami. Z wanienką - auto z naczepą do przewozu kruszywa sypkiego itp. - wysokie burty. Z cysterką - cysterna Dłużyca - naczepa do przewozu wielkogabarytowych .... Scania - skakanka MAN - Maniek Renia/Renatka - renault itp. Zatwardzenie - korek drogowy Kto tam prowadzi tą procesję ;) - tzn kto tam pierwszy jedzie z prędkością pieszego ;) ;) wybrał się na wycieczkę - jazda z prędkością 30km. Zamieszczę kolejny cytat, który kiedyś wpadł mi w oko i przelałem go na monitor. "Użytkownicy CB Radia to społeczność ludzi sobie równych. Nie ma znaczenia, czy poruszasz się starym Polonezem czy wypasionym Volvo. Nie ma znaczenia, czy jesteś prezesem wielkiej korporacji czy też korzystasz z zasiłku dla bezrobotnych. Jesteś po prostu kolegą albo mobilkiem. Pewien policjant z drogówki, kiedy po pracy przesiada się do prywatnego Golfa, zakłada na dach antenę i żywo uczestniczy w debacie na falach eteru. Ostrzega: – Mobile, na sto pierwszym misiaki z suszarką! Może strzelać w ciemno, bo na służbie to właśnie on z ręcznym radarem obstawia przeważnie sto pierwszy kilometr. Przed kolegami z pracy ukrywa swoją drugą twarz. – To prywatne hobby – tłumaczy się." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 W dobrym tonie jak ktoś nam odpowie na zapytanie o dróżkę jest podziękować i odwdzięczyć się choćby " nie pomogę bo dopiero ruszam/ruszyłem .... " Podziękować owszem, życzyć szerokości również wskazane, jednak inne formy nadmiernej wylewności w podziękowaniach nie powinny być stosowane, to niepotrzebne zajmowanie nośnej przez dłuższy czas. Zazwyczaj na takie dłuższe podziękowania leci komunikat o wzajemnościach z dokładnym wyliczeniem składników. Trwa koncert wzajemnych uprzejmości, a powinno być krótko, zwięźle i na temat. węglarze - uszczypliwa, regionalna nazwa kierowców wanien, którzy zajmują 19 kanał do dyskusji o dupie Maryny, czekając w kolejce do załadunku przed śląskimi kopalniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pawelolsztyn Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 a ja bede oryginalny ;) automaty do lodow - panienki lekkich obyczajow (tirowy) ok waldek708, rzeczywiscie bylo ;) to dodam jeszcze: w paszczu - tridcat, w ruru - piatdziesiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Leśne ssaki , Automaty do lodów - panie lekiich obyczajów ;p było...wcale nie jesteś pawelolsztyn, orginalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 w stronę Katowic leci erka zróbcie jej miejsce - do Katowic jedzie karetka, umożliwcie jej bezproblemowy przejazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek_c Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Fajnie, a kiedyś na CB radio musiałem mieć pozwolenie :-/ - życzę zimnego kapsla w domu - włącz latarki, masz spaloną latarkę - misie na hulajnogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 marek_c, Dochodzę do wniosku że szkoda, że już można bez pozwolenia i testów. Jak już jesteśmy przy oświetleniu Nie masz jednego oczka (prawego/lewego) - nie masz jednego światła, szukaj przyczyny. ;-) Uważaj na komara - uważaj na motocyklistę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Prezes: Deqen napisał ""prawego" lub "lewego" oczka nie masz - brak jednego ze świateł " - także powtarzasz się :-P Żeby nie było, że OT, to słyszałem określenie: "W stronę Krakowa jedzie kilku dawców organów - uważajcie" - kilka ścigaczów z dużą prędkością i karkołomną jazdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 24 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 CareK, No cóż - ślepota - zmęczenie materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi