Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Proszę o pomoc zorientowanych w temacie

Po zimowej przerwie w użytkowaniu klimatyzacji (co jest absolutnym błędem, gdyż klimatyzację (moim skromnym zdaniem) powinno używać się przez cały rok) okazało się, że po pierwszym włączeniu:

1. Pracuje bardzo głośno - słychać wyraźne buczenie - nie wiem co jest tego przyczyną ?

2. Jest mało wydajna - w poprzednich latach gdy zadałem temperaturę np. 19 stopni, to z wywietrzników waliło ostrym chłodem i w przeciągu kilku minut robiło się dosłownie zimno przy wysokiej temperaturze zewnętrznej. Teraz jak zadam 16 stopni, to ledwo co "zawiewa zimnem", a o schłodzeniu przy +19 na zewnątrz, to mogę zapomnieć - nie wiem co jest tego przyczyną ?

3. Nie cuchnie - w dwóch poprzednich latach, po pierwszym włączeniu przez kilka razy wydobywał się smród, a teraz nic.

Pomyślałem, że zacznę od sprawdzenia filtra przeciw pyłkowego. Powinien być wymieniany przy przeglądzie, ale czy był ?, kto to wie...

Tak więc pomyślałem o filtrze, ale nie potrafię go znaleźć.

Czy mogę poprosić o pomoc w tej kwestii ???

Jeżeli Ktoś z Was będzie mógł również podpowiedzieć co dalej, tzn. w co w kolejności włożyć ręce, to będę również bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Grzegorz

A wiec tak, bez wizyty w serwisie klim. sie nie obejdzie. Najprawdopodobniej nie ma w instalacji smaru i czynnika chlodzacego, tzn. ich poziom jest zbyt niski stad glosna praca sprezarki i slabe chlodzenie. Przyczyna to nieszczelnosc ukladu. Filtr przeciwpylkowy oczywiscie sprawdz. A zeby nie cuchnelo to sie odgrzyba tunele.

Filtr jest tam gdzie pasażer z przodu trzyma nogi, poprosty wsadz głowe pod schowek i wyciągnij wycieraczke, zobzaczysz takie białe coś pionowo ustawione, ściśnij i mooooocno pociągnij, tylko pamiętaj to jak się wyciagnie to sie nie da wsadzić bo sie porwie na kawałki, musisz mieć nowy, 60zł gorszy bez węgla aktywowanego a 95 lepszy, ja mam gorszy i szczerze powiem ze załuje bo mi w aucie śmierdzi...

Witam ponownie :mrgreen:

Dziekuję Wszystkim za sugestie :lol:

Filtr oczywiście sprawdzę, ale postanowiłem, że pojadę do serwisu.

I tu mam kolejne pytanka...

Ja jestem z Sosnowca czyli woj. śląskie / Zagłębie. Czy ktoś moze wie, gdzie w mojej okolicy serwisują klimatyzacje taniej niż w autoryzowanym, a jednoczesnie dobrze i sprawnie ?

Ile taki przegląd + usunięcie problemu może kosztować ? Nie chodzi mi o precyzyjną kwotę, a jedynie o rząd wielkości - czy to się zamknie w 500 PLN, czy też w 1000 PLN.

Z góry dziękuję za każde info :lol:

Grzegorz w sosnowcu serwis klimy jest na niwce na ulicy wojska polskiego przy serwisie opon bodajrze michelin jadac od strony mysłowic po prawej stronie, potem jest na zagorzu na mecu tam gdzie serwis samochodowy, jadac od centrum zagorza po prawej stronie. Na niwce cena z nabiciem i przegladem ok 200 zl, tyle placilem rok temu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!