zimnica4666 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Witam ponownie. Udało mi się uporać z w/w awarią w mojej Megane. Zostawię opis mojej diagnozy i naprawy dla innych użytkowników, wiele już razy pomogły mi podpowiedzi z naszego forum, a więc i ja może komuś pomogę. Kolejne kroki to. Diagnoza u elektronika, moduł do naprawy. Koszt naprawy około 150zł. Ja kupiłem cały moduł o tych samych numerach MODUŁ UPC X84 N3 RENAULT MEGANE II 8200306033A używany na szrocie od 1.5 dci za 200zł. Obawiałem się że moduł od 1.5 dci nie będzie odpowiednio działał w moim 1.6 16V 113KM benzyna. Po wymianie modułu wszytko okej, wszystko działa. Koledzy z forum mieli rację iż 1.5 dci czy 1.6 benzyna nie ma znaczenia, ważne jest wyposażenie, a więc X84 N3 8200306033A. Dzięki i powodzenia ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasheng Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 To i ja napiszę .Megane cc 2008 z listopada.Nie mam światła prawego mijania.Wszystko w aucie działa wszystkie bezpieczniki OK(pod maską sprawdzone)co mogę jeszcze sprawdzić? Aha jest to anglik,wyjęcie skrzynki z bezpiecznikami pod maską to istny koszmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 (edytowane) skrzynki z bezpiecznikami pod maską to istny koszmar Jeżeli mówisz o module UPC (tam gdzie bezpieczniki pod maską za akumulatorem przy nadkolu) to odkręca się jedną śrubkę na klucz 13, odciąga w lewo i wychodzi (po wcześniejszym wypięciu kostek). Na początku nie wyciągaj modułu, tylko jeżeli nie masz światła mijania, sprawdź złącza/kostki które są powtykane w ten moduł UPC, czy nie są stopione lub zaśniedziałe. Konkretnie (złącze 12- ścieżkowe) CZARNE w lewym górnym rogu. Edytowane 27 Grudnia 2016 przez mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasheng Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Może, ale u mnie najpierw trzeba zdjąć osłonę przykręcaną na dwa torxy. Później akumulator, podstawę akumulatora wraz z kompem.Moduł UPC jest do góry nogami więc wszystkie wtyczki i bezpieczniki nie ma mowy o wypięciu czy sprawdzeniu.Po za tym moduł jest jeszcze w plastikowej osłonie na zatrzaski . Wyjmę go jeszcze raz i sprawdzę te styki na wtyczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Którą masz wersję ph1 czy ph2? Na zdjęciach anglików, rzeczywiście są inne skrzynki na UPC nawet w PH1. Zrobisz dokładne zdjęcie jak zdejmiesz osłonę, tak w ramach naukowych :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasheng Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Ph2.Postaram się wkleić foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi