DrNO Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 zwracam honor, ojciec mnie uswiadomil, wylaczyc zawsze mozna bylo tylko z tylu. z przodu albo ON albo AUTO i mielismy ta sama lampke co Prezes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Nie ma jak to dokumentacja fotograficzna - ta odrazu poprawia pamięć ;-) A tak przy okazji to w miejscu podświetlenia "punktowego" mam założoną żróweczkę rurkową przerobioną na diody i dlatego inna barwa światła. Niestety tylko w tym przypdaku się sprawdza w innych miejscach jak dla mnie zbyt ciemno było . Zarówka daje rozproszone światło a diody niestety nie aż tak bardzo :-| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olisko84 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Z czujnikami mam wszystko ok :-/ bo w końcu się zapala jak otwieram drzwi. Mam tylko jedno główne światło, a o dodatkowych (do czytania map) nic mi nie wiadomo ;-) Tylko, że u mnie nie ma takiej opcji, że mi światełko samo gaśnie po jakimś czasie.... natomiast naprawde da się go bezproblemu wyłączyć! Nie kumam o co chodzi? Zrobie fotki, jeśli nie wierzycie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 bo w nie wszystkich wersjach było oświetlenie dla pasażera ( ja to w 19 miałem) być może w modelach RL nie było to w standardzie wyposażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olisko84 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 No pewnie masz rację. Ale dlaczego mogę wyłączać to światło przy otwartych drzwiach, a inni nie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Bo inni pewnie mają tak jak ja - patrz dołączone fotki na str. 1 tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olisko84 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Wiem... widziałam fotki i dlatego się dziwię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Może jak to w wersji ECO - oszczędności i inną lampkę do autka ci wsadzili ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olisko84 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 No.... Pewnie tak Ale przynajmniej czymś sie wyróżniam :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Bo inni pewnie mają tak jak ja - patrz dołączone fotki na str. 1 tematu ja mam identycznie jak Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 29 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 (...) w miejscu podświetlenia "punktowego" mam założoną żróweczkę rurkową przerobioną na diody i dlatego inna barwa światła. Niestety tylko w tym przypdaku się sprawdza w innych miejscach jak dla mnie zbyt ciemno było . Zarówka daje rozproszone światło a diody niestety nie aż tak bardzo :-| jutro wymontuje diody jakie mam zamontowane u siebie i zrobie foty. kupilem je w zwyklym elektronicznym za 10zl/szt :/ ale warto wklada sie jak zarowke, w obudowie sa 4 mocne diody biale (nie niebieskawe!!!) i rezystorek, swieci bardzo ladnie i mocno z lacznie 6ciu mam takie 2 jako centralne, na boczne mam slabsze pojedyncze za 5zl/sztale zrobilem male wspomaganie jutro postaram sie wrzucic fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 w obudowie sa 4 mocne diody biale (nie niebieskawe!!!) i rezystorek Wiem bo też zakładałem ale jak dla mnie żarówka lepiej oświetla - bardziej rozproszone światło daje. A rezystorek musi być bo diody są sterowane prądowo - ale to już elektronika ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 30 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 rezystor jest po to zeby diody 1.4V nie przepalic na 12voltach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 31 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2006 No i to trza ciut elektroniki znać ;-) Jak kupujesz diodkę to nie patrzy się na V ( w przypadku diody to akurat nie jest najważniejszy parametr) tylko jak duży prąd ona może znieść. No i tu się kłania prawo Ohma ;-) Prąd diodki znasz, napięcie też jak przeliczysz to wyjdzie odpowiednia wartość rezystancji. Tylko po co się w to bawić jak już ktoś to zrobił za nas ;-) i są gotowe, no i wiadomo nigdy nie jedzie się na max. prądzie Tak dla ciekawości załączam fotki podświetlenia tablicy. Jedna z żarówką a druga na diodkach. W tym wypadku też diody się sprawdzają ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 6 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 co do tych diod... ja w podsufitce "zamontowalem patent" w oryginalnej lampce byly otwory niestety 5.5mm, rozwiercilem (wiertlo w rece) do 6mm, wsadzilem oprawki i diody 5mm jako dadatkowe doswietlenie i wyglada to tak: na srodku dioda ktora zastapila zarowke jest drozsza ale swieci pozadnie (sklada sie z 4) i wyglada tak: plusy: - swieci mocno - prawie nie swieci niebiesko, bardziej biale swiatlo minusy: - cena, u mnie 10zl w elektronicznym, na alledrogo nie szukalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi