makog Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Witam własnie nabyłem Meganke z 2002 roku z silnikiem 1,9 DTI, i chciał bym zapytać gdzie mogę znaleź oznaczenia silnika, bo do końca niewiem ile ten silnik ma mocy, doczytałem na necie ze te silniki były w dwóch wersjach jedne 80 KM a drugie 100 KM, więc stąd moaje zapytanie, gdzie znajdę oznaczenie silnika ??. Z góry dziekuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Marcin__ Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Wersję silnika dTi rozpoznać możesz po szóstym znaku numeru VIN. Jeżeli jest to "0" to masz wersję 100KM, jeżeli "1" to masz 80KM. Z tego co pamiętam wersje 100KM w Megane montowane były do 2001r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Pozniejsze wersje dTi byly slabsze, ciekawe dlaczego ... ? Zeby ludzie dCi kupowali. Oj cos chyba z tym odczytem poprzez VIN jest nie tak. Bo ja mam trzecia pozycje "1", a mam wersje 98KM bo byla tylko jedna wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Marcin__ Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Początek VIN-u masz "LA1U"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Nie, u mnie jest VF1 Dlatego ta pozycja 3 nie pasuje :lol: Dopiero przy oznaczeniu modelu jest LA0 i tu jest to szukane zero, czyli pozycja 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Bo może jest odwrotnie jak masz 0 to 80 a jak 1 to 100 ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Marcin__ Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Mój błąd ;-) . Sprawdzać trzeba pozycje 6 a nie 3 . Jeżeli na szóstej pozycji jest "0" to mamy 100KM, jeżeli jest "1" to 80KM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Mój win to VF1BA1U........, i mam teraz jeszcze jedno pytanko, czy kupując rorząd wystarczy podac ze to jest silnik 1,9 DTI z 2002 roku, bo wyczytalem na necie ze te silniki maja jeszcze jakieś oznaczenia typu FQ9...., sory za moje lamerstow ale je to moej pierwszy renault, nie wliczjac tego ze kiedys miałem Dacie do której wpakowałem silnik z reno 9 o pijemnosci 1,4 nikt wtedy nie kumal czemu moja daczka ma takiego kopa heheh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Marcin__ Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Mój win to VF1BA1U........ Więc masz wersję 80KM. Kupując rozrząd najlepiej podać rocznik, moc i początek numeru VIN. Silnik dTi 100KM w ph2 ma oznaczenie F9Q736, niestety nie wiem jakie ma wersja 80KM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 Więc mam już jasność, dziekuje wszystki za szybką odpowiedź i zainteresowanie. Pozdrawiam makog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
comar Opublikowano 13 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 i mam teraz jeszcze jedno pytanko, czy kupując rorząd wystarczy podac ze to jest silnik 1,9 DTI z 2002 roku jak szukasz rozrzadu to polecam firme Agena -tychy, kupowalem u nich pare rzeczy do mojej megi i clio ceny maja bardzo atrakcyjne i jak nie chesz tam jechac to ci wysla » Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 13 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2007 oo ziomal heheh, możesz mi dać namiary na tą firme ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marluc Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 witam.mam również problem z mocą scenica z 2003 roku o VINie JA1U, o silniku 744. Z tego co mi sie wydaje ma 80 KM (59 kW). No ale wydaje mi się. Czy ta 1 czy 0 to pewne źródło informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
__Marcin__ Opublikowano 21 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2007 To 1 lub 0 na szóstym znaku jest pewne. W dodatku masz rocznik 2003 a dTi 100KM z tego co pamiętam montowane były do 2001, więc napewno masz wersje 80KM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marluc Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 [Cięcie] Thanks za szybką odpowiedź, bo tak szczerze żadna osoba (czyt. od przeglądu tech. po ASO - nie była w stanie poprawnie odpowiedzieć, nie mówiąc o sklepach z częściami). Najwięcej odp. szły w kierunku 98 KM. Jestem przed wymianą rozrządu, więc takie dane są wartościowe. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi