arturka24 Opublikowano 7 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2009 Witam kolegów Mam problem ze swoją megi. Ostatnio zauważyłem wzmożone zuzycie oleju. Ubywa mi ok 0,5 l/2 tys km. Nadmieniam że 2 miesiące temu wymieniałem uszczelniacze zaworów więc z głowicą powinno być wszystko w porządku. Mechanik pytany jak wyglądały cylindry mówił że jak nówka. Niepokoi mnie to że podczas uruchamiania silnika zimnego przez krótki czas z rury wydobywa się dym jakby spalał olej. Wykręcałem świece i nie wyglądają zbytnio na zakopcone Auto jeździ super bez problemów. Silnik pracuje równo i dynamicznie. Co w tej sytuacji robić. Sprzedawać czy robić cylindry, a może zmienić olej na półsyntetyk? Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 witam, ~~~~~~~~~~~~~~~~ wiem, że temat stary jak świat, ale u mnie jest podobny problem... kupiłem auto Megane II PHI z silnikiem 1.6 benz. sprawdzałem je w serwisie... przebieg niby 145t km. w historii serwisowej jest półtoraroczna przerwa i potem dalej serwis w renault. w dniu zakupu oleju było prawie max (jedna kreska ponizej max). dzisiaj po zrobieniu ok 800km zapalił się service... niski stan oleju. ~~~~~~~~~~~~~~~~ Olej w silniku jest dość czarny i będe go wymieniał po świętach( w serwisie powiedziano że przy 110 000 był wlany ELF evolution sxr.) ~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pytanie do zaawansowanych użytkowników benzyniaków renault, czy te silniki mają skłonności do brania oleju czy są to sytuacje sporadyczne? Jeśli już biorą to raczej przez uszczelniacze, odmę czy pierścienie? ~~~~~~~~~~~~ Zauważyłem, że gdy samochód stoi kilka dni to po odpaleniu mam niebieski dymek, więc olej się spala. ~~~~~~~~~~~~~~ Większych wycieków nie ma, tzn. jest mokra miska olejowa i miejsce wokół koła pasowego. ~~~~~~~~~~~~~~~~ Proszę o pomoc. Pozdrawiam Grzegroz Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Czyli bierze olej przez pierścienie. Moja obecnie ma około 113tyś plus minus zdjęte 40tyś z licznika i nie bierze oleju wcale. Proponuję udać się do mechanika i niech sprawdzi kompresję dwa razy, pierwszy raz bez oleju wlanego do cylindra, a drugi raz po wlaniu. I jak kompresja wzrośnie za drugim to masz pierścienie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 przy takim przebiegu pierścienie? na forum są koledzy którzy mają dużo większe przebiegi i nic się nie dzieje... ~~~~~~~~~~~~~~~~ Udam się więc na próbę kompresji i zobaczymy co pokaże. ~~~~~~~~~~ Kiedyś czytałem temat na forum mercedesa gdzie silnik brał olej przez zatkaną odmę... czy ktoś dysponuje rysunkiem odpowietrzenia silnika ( jak rozebrać odmę i co sprawdzić?) Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 ( jak rozebrać odmę i co sprawdzić?) Wrzuć w szukajkę i znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesik1 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 mam jeszcze pomysł jak sprawdzić uszczelniacze... na zdjęciu poniżej zaznaczyłem miejsca w które chciałbym wlać olej/nafte w celu sprawdzenia szczelności uszczelniaczy... Pytanie do osób które widziały okolice zaworów czy są tam kanały olejowe przez które mój pomysł by nie wypalił (to co wleje zleci na dół). Gdyby w miejscu osadzenia zaworów nie było kanałów to mógłbym w ten sposób sprawdzić uszczelniacze... Fotka: Właśnie, regulamin forum jasno określa zasady ich dodawania :!: - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 przy takim przebiegu pierścienie? zależy jak poprzedni właściciel dbał o silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi