Pawson Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam wszystkich, ostatnio pojawił się w moim Scenicu II 1.9 dci taki problem. Na rozgrzanym silniku słychać jakby głośno pracującą rolkę lub pasek. Dźwięk dochodzi od strony pasażera. Problem ten zbiegł się w czasie z wymianą paska klinowego. Myślałem że to jakaś rolka głośno pracuje lub łożysko alternatora. Jednak mechanicy odrzucili to twierdząc że to rozrząd bo zdjęciu paska klinowego dźwięk nadal słychać. Wymieniłem rozrząd - bo i tak niedługo powinienem to zrobić oraz koło pasowe - nic nie pomogło. Jak silnik nabierze temperatury nadal jest to samo. Przy włączonej czy wyłączonej AC nic się nie zmienia. Słyszalne jest to tylko na ciepłym silniku. Na zimnym wszystko jest ok. Czy może ktoś doradzić co może być przyczyną ?? RATUNKU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grześ 20 Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 sprawdz pompe wspomagania kierownicy ,może coś się z nią dzieje ,lub malo olej :-/ u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRRuby Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Mam ten sam problem. Dźwięk słychać na ciepłym silniku i wolnych obrotach. Po lekkim dodaniu gazu, przy obrotach około tyś. już tego nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 sprawdz pompe wspomagania kierownicy e to chyba nie wspomaganie - jak jest mało oleju to słychać jakby się woda przelewała lub bąbelki leciały - przynajmniej ja tak słyszałem w poprzednim aucie. W każdym razie to powinno łatwo dać się sprawdzić a uzupełnienie oleju w tym układzie kosztuje grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gRRuby Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 W moim wypadku dźwięk jest rytmiczny, ale nie jednostajny. Jakby łożysko, jednak one na ogół buczą lub wyją, a tu jak by coś delikatnie obcierało. Mam świeżo wymieniany rozrząd z pompą i paskiem osprzętu. Jestem świeżym posiadaczem scenica, ale wydawało mi się, że wspomaganie jest elektryczne i żadnej hydrauliki tam nie ma. W każdym razie pompy i zbiornika z płynem hydraulicznym. W poprzednim aucie na szerszych oponach, jak kręciło się w miejscu kierownicą to słychać było pompę wsp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 9 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2011 w moim Scenicu II 1.9 dci taki problem. Na rozgrzanym silniku słychać jakby głośno pracującą rolkę lub pasek. Dźwięk dochodzi od strony pasażera. Mam te same objawy - macie pomysły ? Na zimnym silniku ciszaaaaa. Na pewno nie pompa wspomagania - bo z tego co wiem to wsp. jest elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwer79 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Witam Mam ten sam problem. Wymieniłem już z mechanikiem dwie pompy wody i nie pomogło. To samo na napiętym i luźnym pasku rozrządu, bez plastikowej osłony rozrządu - to samo. Odgłos dochodzi jakby z okolic rozrządu lub pompy wtryskowej lub dekla zaworów. Może to także być jakiś uszczelniacz na wałku rozrządu ? Na zimnym silniku jest ok, dopiero jak się rozgrzeje słychać ten dziwny dźwięk po stronie pasażera na wolnych obrotach i przy jeździe na wolnych obrotach na 1-2 biegu bez gazu. Jak rozpędzę autko np. na drugim biegu i puszczę gaz aby spadł do wolnych obrotów - samochód się toczy i słychać ten dziwny dźwięk. Jakby głośna praca jakiejś pompy, łożyska, ocieranie rytmiczne czegoś o coś. Na wyższych obrotach powyżej 1000 jest ok. Nie słychać tego Macie jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver.dragon Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Wznawiam temat ponieważ jestem świeżym posiadaczem megane II 1.9 DCI i irytuje mnie to bardzo , teraz jest zima i non stop dmuchawa i radio to aż tego tak nie słychać ale jak tylko wyłączę to szału idzie dostać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPol88 Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Witam Dokładnie ten sam problem - rytmiczny dźwięk na obrotach poniżej 1000 w Megane 2 PH2 1.9 dCi 131KM. Wymieniony komplet rozrządu + pompa oraz pasek akcesoriów... Bez poprawy... Na zdjętym pasku wieloklinowym dźwięk nadal występuje. Takie pytanie - oprócz napinacza, paska i pompy co jeszcze przy rozrządzie można wymienić? Są tam jakieś "luźne" rolki, które mogą się wytrzeć? Jeżeli ktoś znalazł rozwiązanie to dajcie znać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Sprawdź rolkę/sprzęgło alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n1gdy Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Witam. Mam ten sam dźwięk i jak do tej pory wymieniłem: koło pasowe wału korbowego, rolkę i napinacz paska i nadal słychać ten dźwięk, więc dzisiaj pojechałem do salonu renault gdzie zlokalizowano ten dźwięk za pomocą urządzenia podobnego do słuchawek lekarskich. Dźwięk ewidentnie dochodził z pompy wtryskowej z miejsca zaznaczonego na zdjęciu. Zbytnio nie wierzyłem, że to z pompy więc dano mi założyć te jakby słuchawki i ewidentnie był ten odgłos stamtąd. . Pytanie co tam jest? W salonie powiedzieli, że ten odgłos jest normalny. Hm... wierzyć w to? Na tej obudowie są śruby torx może są tam jakieś punkty do smarowania lub coś podobnego? Dodano: 31 maj 2015 - 06:35 Udzieli ktoś jakiejś informacji? Edytowane 11 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg_117 Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) doszedł ktoś co to jest za część na tym zdjęciu, bo u mnie też coś jakby wyło na rozgrzanym silniku ..... ;/ zakres obrotów od 1300 do 2000 obr i jest wycie... najbardziej słychać przy 1800 obr. Edytowane 27 Lipca 2015 przez greg_117 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi