joy7 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 W mroźne dni ograniczenie przepływu powietrza przez komorę silnika może pomóc w szybszym nagrzaniu silnika, oraz całego auta (szczególnie w dieslach). W wielu autach są stosowane przysłony, lub nakładki na wloty (nie zawsze oryginalne). Niestety nie spotkałem się z tym w Scenicu. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może się podzielic ze wszystkimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Kiedyś w jakiejś gazecie wyczytałem, że w nowoczesnych silnikach nie ma to znaczenia. Chm?! Ja sam osobiście w Polonezie miałem taką gumową maskownice, którą zwykle zakładałem na zimę. Dodatkowo, miałem przygotowany kawał tektury, który zakrywał mi mniej więcej 1/3 chłodnicy. Jeździłem z "przesłoną" głównie po mieście, na trasę to zdejmowałem, chyba że było bardzo zimno <-10°C. Przy mrozach auto wyraźnie szybciej się nagrzewało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sei08 Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 W scenicu 1.9 jest elektryczne dogrzewanie.Jaki jest sens pchać maskownicę? :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 18 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2009 Jak jest termostat sprawny to nie ma sensu. Ja również w FSO1500 początkowo założyłem żaluzje na chłodnicę, ale po jednym sezonie ją wywaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joy7 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Kiedy miałem Poloneza, zasłaniałem chłodnicę z wyraźnym skutkiem. Teraz dojeżdżam do pracy 5 km i myślę, że w mroźne dni mogło by pomóc. A wracając kręcę się jeszcze trochę po mieście i parkuję pod domem z zimnym silnikiem. To mnie trochę denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 A w czym niby to miałoby pomóc? Po co zasłaniać chłodnicę, skoro do czasu nagrzania, nie płynie przez nią płyn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joy7 Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Myślę, że silnik jest zamknięty w komorze silnika dość szczelnie. Główny dopływ powietrza do komory następuje przez wloty powietrza z przodu. Ograniczając go zmniejszam wentylację nie tylko chłodnicy, ale i silnika. Jakie ma to znaczenie wie każdy, kto jeździł zimą na motocyklu bez kasku. Żeby było jasne, nie uważam to za znaczące przy temperaturach bliskich 0 C, ale ostatnio zima nas nie rozpieszcza mróz do -18 stopni C co inspiruje mnie do działania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Zasłonięcie chłodnice na pewno poprawi troszkę dogrzanie silnika gdyż w czasie jazdy następuje ruch powietrza i to wcale nie od pracujących wentylatorów .Zasłonięcie chłodnicy spowoduje ,że nie będzie ona chłodzona i silnik na pewno szybciej osiągnie normalną temperaturę pracy , a stąd same korzyści bo i ciepełko w kabinie i silnik mniej paliwa spali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 nie będzie ona chłodzona i silnik na pewno szybciej osiągnie normalną temperaturę pracyPowtarzam pytanie. Jaki wpływ ma hulający wiatr w chłodnicy w czasie gdy zamknięty jest dopływ płynu do niej? Ludzie, jeśli zasłonięcie chłodnicy pomaga Wam w rozgrzaniu silnika, to znaczy, że macie uszkodzony termostat! A poza tym mamy XXI wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joy7 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2009 Precyzując, nie chodzi o zasłanianie chłodnicy (Lewy ma rację). Chodzi o zmniejszanie chłodzenia samego silnika. A korzystając z okazji życzę wszystkim zdrowych świąt i błogosławieństwa Bożego w nadchodzącym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi