nierobca Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Witam. W mojej Megance przestaly dzialac wycieraczki. Dwa dni temu uruchomilem samochod wlaczylem wycieraczki. Bardzo powoli zaczely sie ruszac jakby nie mogly. Podjechalem na stacje benzynowa. Odgialem je i puscilem na najwyzyszych obrotach i normalnie lataly, tylko przy szybie jakos ospale ale lepiej. Dzisiaj odpalam wycierczki (samochod juz odsniezony i szyba w miare odlowacona i piora byly na tekturkach) i ospale doszly o polowy szyby i stop. Przestaly dzialac. Potem moze ze dwa razy drgnely :/ nie wiem co robic. W sumie stalo sie to nagle, jedynym objawem jest ze na dworze jest -16. Czy silniczki mogly az tak zamarznac zeby podzialac i przestac? Co robic i gdzie szukac pomocy? Prosze o szybka pomoc! Pzdr Wycieraczki znow ruszyly jak je podnioslem. Ale na szybie znow zaczely wolno chodzic i stanely :/ Piora sa ok i szyba tez nie jest jakas brudna czy cos zeby stawiac opor. Nkt sie z czyms takim nie spotkal?? Bo nie wiem czy to normalne w zimie (samochod mam od tamtej zimy i z tego co pamietam nie bylo takich problemow ale i takich mrozow tez nie). A w wtorek zamierzam juz jechac na swieta wiec troche kiepsko bez wycieraczek :/ i nie wiem co robic. Bo w sumie wizyta w warsztacie bedzie kosztowac. I nie wiem czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu PW Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Powoli zacierają ci się trzpienie wycieraczek. Pracują one w tulejach chyba z brązu. Niestety uszczelnienie samych trzpieni jest takie sobie i po paru latach na skutek przedostawania się zanieczyszczeń między trzpień a obudowę (tuleję) zacierają się. Nie wiem jak podchodzi do tego serwis, ale ja sam wymontowałem cały napęd (stosunkowo łatwo - problematyczne jest tylko wyjęcie) i wybiłem trzepienie. Trzeba to robić stosunkowo delikatnie żeby nie zniszczyć gwintu. Potem tylko przeczyścić przesmarować i będzie chodzić następne 3 lata. Jesienią tego roku musiałem jeszcze raz czyścić. Przed demontażem mechanizmu jak i jego rozebraniem zrób sobie fotki żeby potem właściwie ustawić cięgna. Cała naprawa trwa około 2 do 3 godzin w zależności jak ciężko wybić zatarty trzpień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nierobca Opublikowano 21 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 No ja za bardzo nie mam ani umiejetnosci ani mozliwosci dokonywania chocby najmniejszych napraw. Tymbardziej w zimie. A ile moze sobie krzyknac mechanik za tala naprawe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawd Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Miałem kiedyś podobny problem. Tylko że wycieraczki tylko drgnęły i nie chciały ruszać się z początkowego miejsca. Miało to miejsce zimą i co się okazało... Po rozebraniu podszybia gdzie znajduje się mechanizm napędowy wycieraczek, mechanizm był zanurzony w lodzie. Kanały odprowadzające wodę zamarzły i jak śnieg lekko roztopił się to zamarzł w podszybiu a kanały nie odprowadziły tego. Pomogło oczyszczenie kanałów i roztopienie lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi