ochi Opublikowano 30 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2006 Witam wszystkich FORUMOWICZOW!!! Czytalem Wasze posty w dziele uklad kierowniczy ale niestety nie znalazlem tam info co do mojej przypadlosci. Mam Meganke II 1.5 Dci 82KM z 2003r. Niecaly miesiac temu przy przebiegu 54000 pojawilo sie stukanie w przednim zawieszeniu( stan polskich drog wygrywa). Co najwazniejsze stuk ten (cos w stylu obijajacych sie o siebie 2 metalowych czesci) wystepuje tylko podczas skrecania. Na wprost nic takiego nie ma miejsca. Skret + dziura i szlag mnie trafia. Im wolniej biore zakret np 10km/h tym glosniej slychac(albo to tylko moje wrazenie) Sam nie wiem. Przy delikatnym podjezdzie na gorke na skreconych kolach , mala preedkosc rowniez dochodza do mnie te niepokojace odglosy choc sa cichsze. Co to moze byc? Moze jakis element gumowy? Jesli ktos z Was mial taka przypadlosc dajcie znac co to takiego? pozdrawiam ochi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 1 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2006 Oj to może być kilka przyczyn np. już wyrobiony drążek , końcówka drążka, Tuleje stabilizatora lub całkiem coś innego ;-) . Najlepiej podjechać na warsztat niech sprawdzą. Ja mam taki układ w ASO, że mnie akurat sprawdzenie nic nie kosztuje. U mnie nawet na stacji diagnostycznej gdzie robi się przeglądy też można za free sobie sprawdzić. Zawsze można podjechać do mechanika - dać 10 zł na piwo i powie co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas_3City Opublikowano 6 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2006 Łączniki stabilizatora na 90% przerabiałem to u siebie, poleciały z 2 srton jeden po drugim. Na pocieszenie fakt że można je dostać za około 28zł (jeden) na allegro - polskiej produkcji ale wzmacniane. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SUJKA Opublikowano 27 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2007 Mialem taka sama sytuacje w swoim aucie i co okazalo sie ze zostalo uszkodzone lozysko na sprezynie amortyzatora.Auto wtedy mialo zaledwie 20tys przebiegu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
www.gom.pl Opublikowano 28 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2007 To co pisze SUJKA - czyli łożysko MacPersona - objawia się szczególnie stukami przy skrętach kierownicy - także na postoju. Sprawdź więc czy stuka przy dużych ruchach kierownicy prawo - lewo - stojąc przy włączonym silniku (co by było wspomaganie) - Jeśli tak to łożyska macpersonów - koszt około 90,- /szt - wymieniałem to przy 36000km Ale raczej to co piszesz wskazuje jednak na łącznik stabilizatora, sprawdź także w tym wieku dla Megane II to najwyższy czas -tuleje wachaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ochi Opublikowano 27 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2008 Witam odpowiedź spóźniona ale jest :( Mieliście rację - padły łączniki stabilizatora i sworznie wahacza. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechub Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Łącznik stabilizatora - brak stukania na prostych równych kawałkach jezdni. Stukot może przenosić się ( jak było z moim ) z uszkodzonego lewego na prawą stronę !. Dobry diagnosta na szarpaku, jest w stanie wykryć taką usterkę od ręki. Bardzo często maskują uszkodzenia łączników uszkodzone wahacze. Po wymianie (luz na przegubie prawego ) wahacza a w dwa tygodnie później uszkodzonego lewego łacznika stabilizatora ( plus profilaktyczne prawego łacznika po 25 pln) Megi toczy się jak marzenie. :) .A ASO mówiło że stuki to wynik luzu na prawej końcówce drązka kierowniczego i że są nim bardzo zaniepokojeni :-P Teraz będę przysłuchiwał się łożyskom McPhersona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Odkopię temat. U mnie jest tak że jak jadę po "kocich łbach" i skręcam kierownicę w prawo i trzymam ją skręconą to stuka jakby na wysokości kolan kierowcy. Jak koła są skręcone w czasie jazdy i puszczę kierownicę to stukanie ustaje. Stuka tylko w czasie trzymania skręconej kierownicy w prawo (jakby tylko podczas napiętego układu kierowniczego). Przeguby odpadają bo na luzie jest to samo. Samochód sprawdzany na 2 różnych szarpakach i mówią że jest ok ale nie jest :) Pomożecie ? :P Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timi74 Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Witam, ja wymieniłem górne mocowanie amortyzatorów, czyli poduszki oraz łożyska (koszt około 200 zł) i stukanie ustało, teraz mam cisze w mojej Megi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi