master_graphic Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Witam kolegów Napisze jak wymieniłem amortyzator z tyłu w mojej megance IphII: otóż poluzowałem śróbę dolnego mocowania amortyzatora do belki klucz nasadowy 22 (niestety z powodu braku kanału trzabyło się uwalić pod autko; poluzowanie śrób koła, podniesienie strony, odkręcenie i zciągnięcie koła; Odkręcenie śróby dolnej od amorka. Zmiana nasadki na nasadkę oczkową (12 kątna) rozmiar 22 i odkręcenie górnej śróby mocowania amortyzatora. Wyjęcie i założenie na to samo miejsce nowego oraz dokręcenie (lekko aby załapał gwint) górnej. Następnie nastawiłem amorka do belki i wkręciłem dolną (musiałem dźwignąć nieco belkę). Podokręcałem dynamometrem góra 100n*m dół 130n*m. Założyłem koło, opuściłem, dokręciłem śróby koła momentem 90n*m. Megane_IphII_amort_tyl.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisand Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 Może ja mam inaczej ,ale górną sróbe mam na kluczyk 12 -nasto katny rozmiar 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 master_graphic, musiałeś zdejmować koło? Pytam, bo ja odkręcałem amortyzator bez zdejmowania koła, jednak musiałem wyżej podnieść auto na lewarku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 11 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2010 no właśnie, ja nigdy nie zdejmowałem koła przy wymianie amorków z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master_graphic Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Zdejmowałem koło ponieważ lepszy dostęp miałem do amorka. Nie mam kanału i to jest ten ból. Klucz u góry 22 oczkowy. Kolejna sprawa dla której zdjąłem to to iż nie miałem przedłużki aby dostać do śruby. Pozdrawiam kolegów. Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Tomik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4000 Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 jestem właśnie w trakcie wymiany amortyzatorów z tyłu. jeden mi pękł. tak mi się zdaje. bo nagle usłyszałem głośny trzask i samochód opadł. ale mam spory problem. obie śruby od amortyzatora odkręciłem. i niestety ale nie mogę zdjąć amortyzatora. nie puszcza przy dolnym mocowaniu. uderzałem młotkiem z nadzieją że puści i niestety zero reakcji. czy ktoś z was ma może jakiś pomysł co może być nie tak i jak temu zaradzić? za wszelkie pomysły będę bardzo wdzięczny. pozdro dobra już wiem czemu nie mogłem tego wyciągnąć. okazało się że w kombi jest trochę inne mocowanie amortyzatora niż w HB. dziś wymieniłem amortyzatory i niestety ale się okazało że to jednak pękł drążek skrętny. nie wiem czy sam to wymienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILU32 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Witam amortyzator odkręciłem ale nie mogę wyjąć tulejki z dolnego mocowania. Jak to zrobić. MeganI PhII kombi. Będę wdzięczny za pomoc i wiadomość smsem na 698-879-651 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 A po co wyjmować tulejkę? W nowym amortyzatorze będziesz miał nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BILU32 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Chodziło mi o to że ze starego amortyzatora tulejka została w osi, ale już sobie poradziłem w rzeczywistości to proste. Następnym razem wymiana amortyzatorów zajęła by mi max 30 minut jak już wiem o co chodzi. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Tak na marginesie, naprawdę wymieniacie po jednym amorku :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Mnie się urwał jeden, a wymieniłem oba, tyle że na moje poprzednie. wyjąć tulejki z dolnego mocowania. Bardzo przydaje się klucz tzw. żabka, Łapiesz za tuleję i kręcisz, trochę trzeba się posiłować ale wyjdzie. Dla tych co będą zmieniali, potrzebny jest klucz 22. Ja padłem jeszcze na tym, że górna śruba jest 12-kątna w efekcie nie da się na nią założyć standardowej nasadki , łapie ją klucz oczkowy, ale przy założonym amorku ciężko się tam tym kluczem operuje. Mając 12-kątną nasadkę 22 można lekko unieść auto i dostęp do górnej śruby jest znakomity. W takim przypadku nie potrzeba nawet zdejmować koła. Dolną odkręca się bez najmniejszego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisand Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 górna śruba jest 12-kątna A w moim pędzidle jest 12-kątna śróba na klucz 21. ORGINALNIE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 odkopię temat by uzupełnić o fotorelację powyższe informacje . 1. Wiadomo trzeba zakupić amortyzatory ,tym razem zdecydowałem się na Recordy gazowe. 2.Poluzować śruby tylnych kół i zdjąć oba koła -jeśli wymieniamy oba amortyzatory,a tak powinno się robić .Można wymienić bez ściągania kół,ale po co się męczyć. 3. Poluzować górne mocowanie amortyzatora ,najlepiej kluczem oczkowym 21 4. Poluzować i odkręcić śrubę z dolnego mocowania amortyzatora ,klucz 21 nasadowy,najlepiej i kawałek rurki,u mnie musiałem się nieźle zaprzeć by ją wykręcić . 5.Teraz można wykręcić całkiem śrubę z górnego mocowania i wyjąć amortyzator . 6.Zakładamy nowy amortyzator i skręcamy śrubami . 7.Te same czynności robimy z drugim amortyzatorem . A tu widok starych amorków: Powodzenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 hmm u mnie nie ma tego kołnierza przy dolnej śrubie, można dojść kluczem płaskim oczkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisand Opublikowano 16 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 No widzę że nie tylko u mnie jest potrzebna nasadka oczkowa 21. A myślałem że mam jakieś nietypowe autko . :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi