Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Prędkość maksymalna fabryczna a rzeczywista

Renaultowiec

Rekomendowane odpowiedzi

@gojgien widzę, że dalej mój post odbierasz jako rzucone wyzwanie innym użytkownikom tego modelu na zasadzie: "pokażcie co może Wasze auto".

Nie ! To jest to błędne założenie jakie poczyniłeś od chwili gdy dokonałeś zmiany kategorii tematu. Do odpowiedzi na zadane pytanie nie jest mi potrzebna hamownia i "licytacja" który samochód może więcej ...

Pytanie było skierowane tylko do użytkowników identycznego modelu Megi i proste jak budowa cepa - jest w pierwszej wiadomości.

Przypomnę: moje autko nie osiąga pręskości maksymalnej i od 160 km/h właściwie "stoi w miejscu" co oznacza, że albo jest "coś" z nim nie tak albo jeżeli inni użytkownicy tego modelu potwierdziliby, że również ich samochody się podobnie zachowują ozanczałoby to, że TTTM.

Jak widać z ostatnich postów - niestety dla mnie - inni nie mają takich problemów. Pozostaje więc mi dalsze naciskanie ASO na wykonanie odpowiednich testów i prób a nie tylko wykręcanie się stwierdzeniem, że komputer nie pokazuje żadnych komunikatów o błędach więc jest OK

@maciek127 teorii o "wersji dla japończyków" nie będę komentował, bo szkoda czasu ...

@MarioIII & Rabcio wielkie dzięki za pierwsze rzeczowe odpowiedzi. Proszę podajcie mi jeszcze info o założonych oponach oraz czy został zamontowny w Waszych autkach zestaw ospojlerowania tzw. kit sport (wiosną 2009 przy zamówieniu Meganek dealerzy dodawali do każdego samochodu gratis).

Chciałby natomiast dodać, że silnik był docierany w większości na autostradzie i stosowałem się do zaleceń producenta - prędkość max. 130 km/h i nie więcej niż 3.500 obr/min. Pierwsze przekroczenia ww. prędkości i obrotów dokonywałem też na autostradzie po dotarciu czyli po przebiegu 3.500 km. Paliwo od początku tankowane jest na stacjach sprawdzonych i zarazem sieciowych (Shell, BP, Statoli, rzadko Orlen). Również mniej więcej w 50% przejechałem obecne 15.000 km na paliwie PB98 Ultimate lub V-Power lub Verva.

Generalnie sprawa wygląda w ten sposób, że:

- na 5 biegu autko dojdzie do 180 w miarę "płynie" ale obroty to ponad 6.000 i hałas jak diabli a dalej to już tylko elektroniczne odcięcie.

- na 6 biegu autko dochodzi do 160 km/h i dalej to droga przez mękę - jeżeli się uda rozpędzić do ok. 180 km/h to trwa to wieki - np. potrzebny jest odcinek ok. 5-8 km na uzyskanie dodatkowych 20 km/h a czasami się wogóle to się nie udaje.

W każdym przypadku prędkość max. 180-182 km/h

Ja mam oponki Michelin energy saver 205/55/r16 bez zestawu body Kit i tak jak pisałem wyżej nie ma problemów z osiągnięcie wyniku 200km/h <czerwona>:mrgreen: Na twoim miejscu wziąłbym autko na hamownie i poszedł z wykresem do dealera dowód będziesz miał reszta to już nie twoja bajka ew. wystosować pismo do Renault Polska.

Pozdrawiam

na paliwie PB98 Ultimate lub V-Power lub Verva.
W cuda wierzysz? <czerwona>

Ja mojego jakos specjalnie nie docieralem, jezdzilem zwyczajnie, jak trzeba bylo depnac to depnalem.

Paliwo przewaznie e95, 180 dociaga dosc lekko, pozniej juz ciezko idzie, 190 to raczej max na prostej.

Najszybciej bylo 205 ale to z gory na autostradzie w niemczech.

Mimo, ze nie osiagnal max obr. wyraznie widac, ze po prostu silnik nie moze wiecej.

Jakos specjalnie nie przejmuje sie tym bo spalanie na poz 18l/100 przy 180 powoduje, ze odechciewa sie cisnac.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

U mnie na autostradzie A2 o 3:00 w nocy w niedziele gdzie było zero ruchu w cztery osoby załadowane razem z kierowcą poszło MAX 173 km/h i to pedał był wciśnięty na max przez około 5 km i nic więcej nie chciało pójść. Spalanie chwilowe było 17,8 litra na 100 km, ale yemu się nie dziwie tylko temu że do około 160 km/h szła całkiem nie źle a potem to masakra, każdy kolejny kilometr prędkości był wyczekiwany z dużą radością i niecierpliwością tak długo to trwało.

do około 160 km/h szła całkiem nie źle a potem to masakra

Bo opor powietrza jaki trzeba pokonac jest nieproporcjonalnie wielki w porownaniu ze wzrostem predkosci.

Mi na autostradzie (w 4 osoby i bagaze) dociagal do 180 - 185 dalej po prostu nie chcialo isc...

We 2 osoby na prostej po dluzszym czasie ok 195, z gory na autobanie prawie 215, ale to naprawde byl konkretny zjazd przez kilka km.

Spalanie zniecheca (ok 18-19l/100km) ... zdecydowanie. Raczej jako ciekawostka i test niz chec podrozowania <ok>

Gdyby bylo wiecej mocy pewnie poszedl by jeszcze szybciej bo obroty nie byly max.

Jak na te 110KM to i tak jest bardzo dobrze.

• 2 tygodnie później...

He, he... Moderator tak bezpiecznie schował ten wątek, że dopiero teraz i to przez przypadek na niego trafiłem. To może zatem i ja dorzucę swoje trzy grosze...

Silnik u mnie ten sam, skrzynia też, ino drzwi jedna para więcej, bo u Was chyba same coupe. Otóż tylko raz sprawdzałem możliwości swojej Meganki. Raz, ponieważ jazda z prędkością powyżej 160 km/h jest delikatnie mówiąc mało komfortowa. Ogromne spalanie, spory hałas i przyspieszenia raczej nieporywające. Wracając do meritum - pojechałem 194 km/h. Do 170 km/h poszło całkiem gładko, dalej było już gorzej. Powolne nabieranie prędkości, jednak na pewno nie tak, jak u autora wątku. Kilkukrotnie w czasie 180 km odcinka autostrady przekraczałem 190 km/h. Generalnie spokojnie utrzymywałem prędkość na poziomie 180-185 km/h. Miałem wrażenie, że auto jest w stanie w idealnych warunkach pojechać jakieś 200 km/h. Niestety mi nie pozwoliły na to warunki na drodze - ruch był dość gęsty, a prędkość około 200 km/h to nie przelewki. Z górki może i by wyszło 210.

Dla pełnego obrazu sprawy: było to w lipcu 2009, bezwietrznie, około 25'C, oczywiście na letnich oponach 205/55R16 Michelin Energy Saver. Dwie osoby na pokładzie, bagaż miniaturowy. Paliwo - akurat wtedy V-Power, ale nie 99+. Droga ze Szczecina na niemiecką Rugię. Tak przy okazji polecam tą wyspę na wycieczkę. Piękne bukowe lasy, wysokie śnieżnobiałe wapienne klify, kamieniste plaże - Bałtyk z trochę innym obliczem...

[ Dodano: 2010-05-05, 20:48 ]

Aha... Jeszcze jedno.

Renaultowiec: napisałeś, że Twoje opony to 205/55R17. Tymczasem homologowane zamienniki dla naszych aut to 195/65R15; 205/55R16; 205/50R17 i 225/45R17, ale te ostatnie chyba tylko dla 2.0TCe. Jeżeli rzeczywiście masz 205/55R17, to oznacza to, że zagadkę mamy rozwiązaną. Takie opony mają większy obwód niż homologowane zamienniki i teoretycznie powinny zwiększyć prędkość rzeczywistą, ale nie licznikową. W rzeczywistości, jako większe, będą stawiać większe opory i minimalnie obniżą osiągi auta.

A swoją drogą, jeśli to fabryka założyła takie obuwie dla Twojej bryki, to chyba dość dziwne...