Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

pierwszy przegląd

qwertz

Rekomendowane odpowiedzi

ja porównywałem dystansy pomiędzy przeglądami dla auta z motorem dci 1,5.

Megane 2 z 2005 roku miała przeglądy co 30 tys,

a Megane 3 z 2009 roku ( ten sam silnik) ma już przeglądy co 20 tys.

Można wyciągnąć kilka wniosków:

- na pewno koszty eksploatacji wzrosły ,

- czy może obniżyła się jakość samochodów, że producent obniżył przebiegi pomiędzy przeglądami?

kacper69, ani koszta nie wzrosły ani producent nie obniżył jakości <ok> Przecież pisze od dłuższego czasu że przeglady co 30 tys km. to chwyt pod publiczkę !! O.k. Jesli ktos 90% dystansu przejeżdża w trasie to te 30 tys km są o.k., ale jeśli większośc dystansu przejeżdżasz w mieście i na któtkich dystansach, to żaden olej nie zapewni ci nalezytej ochrony przez 30 tyś km !!

Mam świetny przykład na moim aucie (Octavia II) które jest wyposażone w czujnik jakości oleju oraz komputer ktory na podstawie różnych parametrów (jakość oleju, ilość odpaleń silnika, przejechany dystans) oblicza kiedy należy udać sie na przegląd.

Producent ustalił interwaly przegladów jako : wg. wskazań komputera, ale nie żadziej niz co 2 lata.

Koledzy którzy robią duże przebiegi na trasach zostają wzywani przez komp. do serwisu po przejechaniu 28-30 tys km. Ludzie, który robią małe przebiegi i głównie po mieście (w tym ja) są zapraszani przez komp. do serwisu co ... 15-18 tys km. To pokazuje od czego zalezą i jak bardzo zróznicowane mogę być interwały pomiedzy przegladami.

Tak więc okreslenie na sztywno interwałów pomiędzy przegladami na 30 tyś km jest typowym chwytem pod publiczkę i zrobieniem krzywdy włascicielowi auta który jeździ głównie po mieście nanktórtkich odcinkach i nie jest świadony jakim katuszom poddaje silnik sotosując się do zaleceń producenta.

Prawdopodobnie ktoś to wkoncu zrozumiał i dlatego okresy pomiędzy przegladami zostały skrócone.