Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

pierwszy przegląd

qwertz

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko masz opisane w ksiazce przegladowej. Pierwszy przeglad po 30 tys lub 2 latach.

Nie wiem dlaczego ale dostalem list z zaproszeniem na coroczny przeglad w Renault i do tego dorzucili kupon na plyn do spryskiwaczy. Uznalem to za niepotrzebne i pierwszy przeglad robie za rok <czerwona> W MII tez sie trzymam tej zasady i autko sprawuje sie wysmienicie.

a u mnie pierwszy przegląd już po 20 tys, wszystko zależy od włożonego motoru.

Na przeglądy przygotowuję "karteczkę" problemów , pan w recepcji serwisu już na nią czeka :-P

Polecam wszystkie problemy wcześniej spisywać, bo się zapomina.

coolesh, ile ??? :shock: No to ładnie sie cenią <czerwona>

GVO - to rozporządzenie którego zapisy zezwalają włascicielowi auta na stosowanie części innych producentów o jakości porównywalnej z oryginalnymi (np. dokładnie ta sama częśc tylko nie w pudełki ze znaczkiem Renault a za znaczkiem producenta tej części) bez utraty uprawnien wynikających z gwarancji. Zgodnie z tym rozporządzeniem przeglądu podczas gwarancji nie musisz nawert wykonywac w ASO. Możes zto zrobić w wrasztacie nielaleznym i ASO nie ma prawa z tego tytułu odmówić ci realizacji uprawnień wynikajacych z gwarancji. Aczkolwiek w takim wypadku musisz udowodnić ASO ze stosowałeś części porówanywalne z oryginalnymi (np. przedłożyć stosowną fakturę).

P.S

przeglądy radzę wykonywać częściej niż raz na 2 lata :mrgreen: Zdecydowanie, jesli ktoś jeździ głównie po mieście i na krótkich dystansach to lepiej to robić np. co 15 tys km co sam widze po wskaźniku przeglądów w moim aucie.

coolesh, to ten filtr jest z platyny czy co ?? :shock: Maja jakieś kosmiczne ceny. Cena takiego filtra z aktywnym węglem na Allegro (oczywiście podróba) to .. 48 zł Zakładając, że oryginał jest o 100% droższy to nie powinien kosztowac więcej niż 98 zł, a to i tak drogo jak na taki filtr !!. Skąd oni biorą takie kosmiczne ceny ??

Aktualne ceny filtrów i płynów do Megi II 1.6 16V z RR Group.

Filtr oleju kosztuje 45 PLN

Filtr powietrza 70 PLN

Filtr kabinowy 120 PLN

Plyn chlodzacy w zaleznosci od pojemnosci:

1L (koncentrat) - 28 PLN

2L (plyn) - 30 PLN

5L (plyn) - 60 PLN

Plyn hamulcowy (0,5L) - 30 PLN

Olej ELF 5W40 (1L) - 57 PLN

Za filtr oryginalny węglowy z allegro ja płaciłem 100zł.

te ceny , co podał Marcin Szymansk , to kubeł zimnej wody na wejście do serwisu.

A już Olej ELF 5W40 (1L) - 57 PLN to rozbój, za 100 zł można w sklepie kupić 5 litrów tego oleju !

Podobnie z filtrem oleju , za mniej niż połowę ceny w sklepach są dostępne te same oryginały , albo lepsze :-P

Ja na przeglądy jeżdżę ze swoimi : olejem , klockami, tarczami , itp.

Można dzięki temu zaoszczędzić po 200 -300 zł na każdym przeglądzie.

Tym bardziej , że stara megane 2 miała przeglądy co 30tys , a nowa ( lepsza?) ma przeglądy co 20 tys

Tylko te 30 tys to dystans podany prze zproducenta tak pod publiczkę <czerwona> Faktycznie powinno się dla własnego i auta dobra robić przeglady co 15 max. 20 tys km :mrgreen: Zwłaszcza jesli ktoś większośc dystansu przejeżdża w mieście i na krótkich trasach.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!