kacper69 Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 ja porównywałem dystansy pomiędzy przeglądami dla auta z motorem dci 1,5. Megane 2 z 2005 roku miała przeglądy co 30 tys, a Megane 3 z 2009 roku ( ten sam silnik) ma już przeglądy co 20 tys. Można wyciągnąć kilka wniosków: - na pewno koszty eksploatacji wzrosły , - czy może obniżyła się jakość samochodów, że producent obniżył przebiegi pomiędzy przeglądami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nik Opublikowano 21 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 kacper69, ani koszta nie wzrosły ani producent nie obniżył jakości Przecież pisze od dłuższego czasu że przeglady co 30 tys km. to chwyt pod publiczkę !! O.k. Jesli ktos 90% dystansu przejeżdża w trasie to te 30 tys km są o.k., ale jeśli większośc dystansu przejeżdżasz w mieście i na któtkich dystansach, to żaden olej nie zapewni ci nalezytej ochrony przez 30 tyś km !! Mam świetny przykład na moim aucie (Octavia II) które jest wyposażone w czujnik jakości oleju oraz komputer ktory na podstawie różnych parametrów (jakość oleju, ilość odpaleń silnika, przejechany dystans) oblicza kiedy należy udać sie na przegląd. Producent ustalił interwaly przegladów jako : wg. wskazań komputera, ale nie żadziej niz co 2 lata. Koledzy którzy robią duże przebiegi na trasach zostają wzywani przez komp. do serwisu po przejechaniu 28-30 tys km. Ludzie, który robią małe przebiegi i głównie po mieście (w tym ja) są zapraszani przez komp. do serwisu co ... 15-18 tys km. To pokazuje od czego zalezą i jak bardzo zróznicowane mogę być interwały pomiedzy przegladami. Tak więc okreslenie na sztywno interwałów pomiędzy przegladami na 30 tyś km jest typowym chwytem pod publiczkę i zrobieniem krzywdy włascicielowi auta który jeździ głównie po mieście nanktórtkich odcinkach i nie jest świadony jakim katuszom poddaje silnik sotosując się do zaleceń producenta. Prawdopodobnie ktoś to wkoncu zrozumiał i dlatego okresy pomiędzy przegladami zostały skrócone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi